Sarjakuva haltuun - sarjakuvaklinikalla
Vuoden 2012 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Lappeenrannan maakuntakirjasto
Lappeenrannan maakuntakirjasto
Kirjaston osoite : 
Valtakatu 47
53100
Kirjaston puhelin : 
05 6162341
Kirjaston sähköposti : 
kirjaston.toimisto@lappeenranta.fi
ISIL-tunnus : 
FI Lm
Y-tunnus : 
0162193-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Päivi-Linnea Pötry
Puhelin : 
040 5949856
Sähköposti : 
paivi-linnea.potry@lappeenranta.fi
Hankkeen tavoite: 

Hankkeen tarkoituksena on tuoda esiin sarjakuvaa kirjaston aineistona ja ottaa koko genre haltuun käymällä läpi sarjakuvan eri osa-alueita. Sarjakuvaklinikalla sarjakuvataiteilija pitää 3-4 työpajakertaa eri kirjastoissa 3 tuntia kerrallaan.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Sarjakuvaklinikat ja niihin osallistujat

Kuvaus : 

Hankkeen tarkoituksena on tuoda esiin sarjakuvaa kirjaston aineistona ja ottaa koko genre haltuun käymällä läpi sarjakuvan eri osa-alueita. Sarjakuvaklinikalla sarjakuvataiteilija pitää 3-4 työpajakertaa eri kirjastoissa 3 tuntia kerrallaan.

Tarkoitus on innostaa 10-15  –vuotiaita lapsia ja nuoria paitsi tekemään itse myös tutkimaan ja lukemaan monenlaisia sarjakuvia sekä katsomaan omia teoksia. Työpajassa piirretään ja tehdään harjoituksia, pohditaan sarjakuvan ideaa, juonta, kieltä ja symboliikkaa, sarjakuvan elokuvallisuutta, tehdään kotitehtäviä ja harjoitellaan sarjakuvan julkaisua.

Sarjakuvaklinikan tavoitteena on motivoida nuoria piirtämiseen ja sarjakuvan lukemiseen myös tuomalla pajan vieraaksi oikeita sarjakuvataiteilijoita ja sarjakuvavinkkareita. Pajan osanottajat ja muu yleisö voi seurata taiteilijan työskentelyä ja kysellä lisää neuvoja ammattilaiselta.

Sarjakuvaklinikan järjestää Lappeenrannan maakuntakirjasto vuoden 2012-13 aikana Etelä-Karjalassa Lappeenrannan, Imatran, Lemin, Luumäen ja Taipalsaaren kirjastoissa. Kirjastot järjestävät tilat työpajoille ja järjestävät niihin osallistujia tiedottamalla mm. koulujen ja järjestöjen kautta nuorille. Hanketta koordinoi palvelujohtaja Päivi Oikkonen Lappeenrannan maakuntakirjastosta.

Sarjakuvaklinikan tuotoksina saadaan kirjastoihin vierailijoiksi sarjakuvataiteilijoita kertomaan työstään, ja työpajojen teoksista saadaan mahdollisesti koottua kirjastoihin näyttelyjä tai muita julkaisuja.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Imatran, Lemin, Luumäen ja Taipalsaaren kirjastot

Taiteilija Soli Perttu

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Sarjakuva haltuun –sarjakuvaklinikalla työpajasarja aloitti 8.11.2012 starttipajalla Lappeenrannan maakuntakirjastossa, jonka vieraana sarjakuvataiteilija Anni Nykänen kertoi työstään ja piirsi sarjakuvaa. Pajaa ohjasi taiteilija Soli Perttu, mukana oli 32 osallistujaa.

Työpajasarjaa tarjottiin maakunnassa Lemin kirjastoon, mutta osallistujien puutteen vuoksi paja peruttiin syyskuussa 2012. Sarjakuvaklinikka jatkui Soli Pertun ohjauksessa vuonna 2013 tammikuussa Luumäen kirjastossa, maaliskuussa Imatran kirjastossa ja huhtikuussa Taipalsaaren kirjastossa. Osallistujia oli yhteensä kolmessa pajassa 77 piirtäjää.

Syksyllä 2013 järjestettiin sarjakuvatyöpaja 25.9.13 Lappeenrannan maakuntakirjastossa, jolloin pajaa ohjasi sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen.  Petteri kertoi omista sarjakuvistaan samalla antaen vinkkejä nuorille piirtäjille. Tässä pajassa oli 15 osallistujaa.

Vuonna 2014 hankkeen jatkoajalla järjestettiin vielä kolme sarjakuvaklinikkaa Savitaipaleen, Parikkalan ja Luumäen kirjastoissa. Huhtikuun pajaan Savitaipaleen kirjastossa osallistui 12 piirtäjää, Parikkalan pajaan 5 ja Luumäen pajaan 2 piirtäjää.

Kaikkiaan 143 piirtäjää osallistui Sarjakuva haltuun -sarjakuvaklinikalla –hankkeen pajoihin Soli Pertun ohjauksessa, enemmänkin olisi jatkopajoihin toivottu. Toisaalta palaute oli todella myönteistä osallistujilta ja kirjastoilta, kaikki saivat tiloihinsa hienot sarjakuvanäyttelyt esille pajojen jälkeen. Sarjakuvapajat nähtiin mainiona tapana esitellä kirjaston aineistoja ja innostaa nuoria harrastamaan itse. Ilahduttavaa oli, että hankerahalla saatiin myös ammattisarjakuvatekijöitä kertomaan työstään.

Jatkotoimenpiteet: 

Sarjakuvan tekeminen varmasti jatkui maakunnassa, koska esimerkiksi Taipalsaaren puolelta toivottiin sarjakuvahankkeelle jatkoa. Tämä toteutunee vuoden 2015 aikana Lappeenrannan maakuntakirjaston toimintana.

Aloituspäivämäärä : 
30/04/2012
Lopetuspäivämäärä : 
30/05/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 165
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 933
Budjetti euroissa yhteensä: 
€7 099
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€6 372
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 372

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
2kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
47henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
8kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
143henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 000