Sarjakuvaa ekoillen ja blogeillen
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Vihdin kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Pisteenkaari 9
03100
Kirjaston puhelin : 
09 4258 3260
Kirjaston sähköposti : 
vihdin.kunnankirjasto@vihti.fi
ISIL-tunnus : 
Fi-Vihti
Y-tunnus : 
0131905-6
Yhteyshenkilön nimi : 
Iina Merjankari
Puhelin : 
044 042 1149
Sähköposti : 
iina.merjankari@vihti.fi
Hankkeen tavoite: 

Hankkeen tavoitteena on toteuttaa sarjakuvapaja eko- ja mediakasvatuksen näkökulmasta kierrätysmateriaaleista.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Kokoontumismäärät, Osallistujien määrä, osallistuneiden poikien määrä, blogi, itseilmaisun tukeminen

Kuvaus : 

Haetaan rahoitusta eko- ja mediakasvatuksen näkökulmasta toteutettavaan sarjakuvapajaan. Avustusta haetaan ulkopuolisen vetäjän palkkaan ja henkilöstökuluihin sekä tarvikkeisiin ja matkakuluihin.

Sarjakuvapajan erikoisuus on kierrätys. Kierrätyssarjakuvaa ei juurikaan tehdä saati julkaista. Kierrätyksen idea on löytää pois heitettävistä tavaroista sarjakuvallinen tarina tai konkreettinen osa sarjakuvaan. Tällä tavoin pajaan osallistuvat oppivat niin kierrätyksestä kuin kierrätysmateriaalin käytöstä.

Pajalaisten kanssa yhdessä perustetaan oma sarjakuvablogi, jota päivitetään muun muassa omilla sarjakuvapajassa työstetyillä sarjakuvilla. Blogiin voidaan kerätä myös kuulumisia sekä markkinoida omia tulevia näyttelyitä. Lisäksi julkinen blogi innostaa mahdollisesti myös muita kokeilemaan kierrätyssarjakuvaa tai kierrättämään.

Erityisesti pojat ovat sarjakuvan tekemisestä kiinnostuneita. Paja houkuttelee vakituisen harrastuksen pariin ja samalla ohjaa myös lukemisen tielle sekä tutustuttaa kirjastotoimintaan. Paja tukee myös kasvua muun muassa itseilmaisun tukemisen kautta sekä kannustuksen ja kohtaamisen välityksellä.

Sarjakuvapaja kokoontuu kerran viikossa sekä Vihdin kirkonkylän kirjastolla sekä Nummelan kirjastolla 1,5 tuntia kerrallaan eli kerran viikossa kolme tuntia ajanjaksolla elokuu-joulukuu 2015 sekä tammikuu-toukokuu 2016. Molempiin ryhmiin otetaan 15 osallistujaa. Sarjakuvapajojen toteutuksesta vastaa  paikallinen taiteilija ja sarjakuvapiirtäjä Minna-Karoliina Heino. Hanke toteutetaan yhteistyössä kirjaston kanssa. Pajoissa hyödynnetään kirjaston poistokirjoja. Molemmissa kirjastoissa pidetään näyttely pajojen tuotoksista hankkeen lopuksi.

Hankkeesta saatuja ideoita tarjotaan hyödynnettäväksi etenkin Lukki-kirjastoalueelle sekä kouluihin.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Paikallinen taiteilija, aforismikirjailija, sarjakuvapiirtäjä Minna-Karoliina Heino

Aiemmat hankkeet: 

Sarjakuvapajoja on toteutettu Vihdissä aiemminkin. Vuonna 2012 sarjakuvapajat toteutettiin pienimuotoisena vapaaehtoisvoimin. Pajojen suosio oli valtava, joten sarjakuvapajoihin haettiin rahoitusta AVI:lta  vuosille 2013-2014. Sarjakuva-hankkeelle myönnettiin rahoitusta ja apajat toteutettiin 19.8.2013 – 14.4.2014. Sarjakuvapajat saivat positiivista palautetta pajoihin osallistuneiden lasten lisäksi myös heidän vanhemmiltaan, joista moni toivoi pajojen jatkuvan. Sarjakuvapajatoiminnalle saatiin jatkoa lukuvuodeksi 2014-2015 kirjastoissa järjestettävänä koulujen iltapäiväkertotoimintana. Sarjakuvapajojen toiminta kuitenkin päättyy toukokuussa 2015.

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Sarjakuvaa ekoillen ja blogeillen -paja oli oiva kokeilu yhdistää kierrätysmateriaalia ja sarjakuvaa toisiinsa. Lapset oivalsivat hienosti kuinka eri materiaaleja voi käyttää kuvassa (esim. yhden sarjakuvan nahkasohvat, jotka askarreltiin oikeasta nahasta. Nahkapaloja saatiin lahjoituksena paikalliselta käsityöläiseltä.) Blogiin laitettiin perinteistä sarjakuvaa kierrätysmateriaalilla höystettynä eikä esim. askarreltuja teoksia. Tähän päädyttiin siksi, että paja pääsisi Suomen sarjakuvaseuran blogi-sivuston alle, ja että pajan sivut pysyisivät yhtenäisenä muiden blogi-sivustojen kanssa. Pajaan osallistujat kävivät katsomassa 16.3.2017 Galleria Pictorissa olleen valokuvanäyttelyn nimeltä Makuasioita, taiteilijana Henrik Duncker. Lapset löysivät kuvista hahmoja ja näyttely elävöitti mainiosti pajatoimintaa. Lapset saivat valita yhden postikortin näyttelystä muistoksi.
Seuraavassa on lueteltu esimerkin omaisesti, mitä pajakerroilla tehtiin:
- Luotiin oma sarjakuvahahmo. Piirrettiin ja kirjoitettiin henkilö, jolla on luonteenpiirteet ja sellaiset ulkoiset ominaisuudet, joista hänet tunnistetaan.
- Tehtiin sarjakuva keksitystä henkilöstä. Ystävät ja tapahtumapaikka liitettiin mukaan. Sarjakuva liimattiin itsetehtyyn ruukkuun, johon laitettiin kasvamaan herneitä. Idea: sarjakuvan voi yhdistää kasvamiseen tai kasveihin.
- Tehtiin kuva mosaiikkitekniikalla. Ensin väritettiin ohutta paperia, joka sitten revittiin ja uudelleen liimattiin kuvaksi. Sitten jokaisen piti kertoa kuvastaan.
- Tutustuttiin taiteentekijöihin ja kokeiltiin heidän tekniikoita, esim. Paul Klee, Pablo Picasso, Andy Warhol.
- Askarreltiin rannekoru äitienpäiväksi.
- Piirrettiin harjoituksien avulla. Esim. piirrettiin puu, jossa asuu joku hahmo. Mietittiin, onko hahmolla ystävä, ja missä puu on. Tarinan avulla tehtiin kokonainen teos. Lisättiin kierrätysmateriaalia kuvaan.

Pajanvetäjä Minna-Karoliina Heino suunnitteli ohjelmarungon ja keräsi materiaalia pajatoimintaa varten aikavälillä 26.10.2016 – 15.1.2017. Aikaa materiaalien keräämiseen ja suunnitteluun kului yhteensä 29 tuntia.
Pajaan ilmoittautui 18 lasta iältään 8 – 15 -vuotta. Joukossa oli 10 tyttöä ja 8 poikaa. Pajan kuluessa ryhmä muotoutui 12 aktiivisen lapsen ryhmäksi, joista poikia oli 5 ja tyttöjä 7.
Paja toimi aikavälillä 16.1. - 22.5.2017 Nummelan kirjastossa ja kokoontui maanantaisin klo: 16.00 – 17.45 seuraavasti: 16.1, 23.1, 30.1, 6.2, 13.2, 27.2, 6.3, 13.3, 16.3, 20.3, 27.3, 3.4, 10.4, 24.4, 8.5, 15.5, 22.5.
Pajakerta kesti kaksi tuntia ja lisäksi jokainen kerta sisälsi tunnin suunnitteluosuuden pajan monimuotoisuuden vuoksi. Lisäksi ohjaaja testasi teetettäviä töitä ennen kurssipäivää, jotta ne osoittautuisivat toimiviksi ja kestäviksi.

Pajasta pidettiin blogia, joka on nähtävillä Suomen sarjakuvaseuran blogi-sivustoilla osoitteessa http://ekoilijat.sarjakuvablogit.com/ Blogin päivityksiin kului aikaa aikavälillä 6.2. - 31.5.2017 yhteensä 11 tuntia.
Pajan loppuyhteenvetoon kului yhteensä 5 tuntia. Lopputyö toteutettiin 11.7.2017.
Pajasuunnitelmassa suunnitteluun, materiaalihankintoihin (kierrätysmateriaalia käytettäessä töiden toteuttamiseen tarvittiin tukimateriaalia, kuten liimaa, pahvia ja askartelumateriaaleja, jotta teoksista saatiin kestäviä ja näyttäviä. Sarjakuvapainotteisuuden vuoksi paja tarvitsi myös muun muassa happovapaata paperia, tusseja ja ohuita mustekyniä. Asialliset tarvikkeet takasivat tyylikkään ja pysyvän jäljen blogi-päivityksiä varten), blogin pitämiseen (mm.skannaus) ja pajakertojen toteutukseen ja loppuyhteenvetoon oli varattu yhteensä 80 tuntia.
Toteutuksen jälkeen tunnit pystyttiin laskemaan ja työtunteja laskettiin yhteensä 96 tuntia.

Yhteenvetona voisi todeta, että paja toimi innoittajana ja hyvänä kokemuksena niin ohjaajalle kuin siihen osallistuneille lapsille. Paja tarjosi uutta näkökulmaa ja sekoitti uutta sekä vanhaa tekniikkaa. Osallistujat antoivat pajasta seuraavaa palautetta: ”Askartelu oli kivaa.”, ”Kaikki on ollut kivaa. Olisin halunnut jatkaa tätä.”, ”Sarjakuvien teko ja askartelu on ollut kivaa. Oikeastaan kerho olisi voinut vielä jatkua. Kiitos, kun sain tulla mukaan.”, ”Koko kerho oli mahtava.” Kierrätysmateriaalista askartelu oli suosittua. Lisäksi lapset pitivät taiteilijaesittelyistä.

Pajat toimivat aktiivisesti koko kevään.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 
Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjastossa on ennenkin järjestetty sarjakuvapajoja ja niiden suosio on ollut hyvä. Tämän hankkeen ilmoittautuneiden määrä oli todella suuri ja onneksi se hieman laski todelliselta osallistujamäärältään, jotta ohjaaja pystyi opastamaan lapsia henkilökohtaisestikin. Poikien määrä oli lähes sama kuin tyttöjenkin, mikä teki ryhmästä tasapainoisemman. Poikien innostaminen lukemisen ja itseilmaisun pariin vaatii enemmän kuin tyttöjen, mistä syystä paja oli siltäkin osin erittäin onnistunut.
Pajassa lapset työskentelivät kerrallaan muutaman tunnin ajan. Pidämme erittäin positiivisena asiana sitä, että nykymaailman kännykkähoukutusten keskellä saimme lapset askartelemaan käsillään, ajattelemaan, saamaan ideoita, nauttimaan taidenäyttelystä ja tutustumaan rajoja ylittävään taiteen ja kirjallisuuden ilmaisuun.
Kirsikkana kakun päällä oli pajan tekemä blogisivusto, jonka avulla ulkopuoliset henkilöt pääsevät ottamaan vaikutteita pajamallista.
Kaiken tämän lisäksi ohjelmaan pystyttiin sisällyttämään kierrätysmateriaaleja ja ajatuksia kierrätyksestä. Mielestämme se on tämän hetken ajattelua parhaimmillaan, ja toisaalta erittäin ajankohtaista jokapäiväisessä mediassa. Näin lapset oppivat konkreettisesti, miten materiaaleja voi käyttää. Itse tekemällä kun oppii parhaiten.

Jatkotoimenpiteet: 

Hankkeesta saatuja ideoita voidaan hyödyntää tulevissa projekteissa ja tapahtumissa, joita Vihdin kunnankirjastoissa järjestetään paljon. Tarjoamme tietotaitoa myös kimpan muihin kirjastoihin ja alueen kouluille sekä päiväkodeille.

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€6 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€4 830
Oma rahoitus yhteensä: 
€830
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
17kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
12henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 000
 
okm
avi