Satusilta
Vuoden 2012 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Satutäti Villirillinä (Sirpa Salonen)
Kouvolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 33
45101
Kirjaston puhelin : 
020 615 4744
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto.elimaki@kouvola.fi, kirjasto@kouvola.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kom
Y-tunnus : 
0161075-9
Yhteyshenkilön nimi : 
Marko Niskapohja (Reija Piilola 29.11.2011 asti)
Puhelin : 
020 615 7843
Sähköposti : 
marko.niskapohja@kouvola.fi
Kuvaus : 

Elimäen ja Inkeroisten taajamissa toimii kirjaston lisäksi hoivakoteja vanhuksille ja vammaisille. Elimäellä on kokeiltu yhteisiä satutunteja kirjastossa vanhuksille ja lapsille. Satu yhdistää ikäpolvet: lapset saavat kokemuksen vanhuksista ja vanhukset pääsevät nauttimaan nykypäivän saduista ja lapsista, jotka eläytyvät satuun. Satutunnilla luetaan myös vanhoja satuja ja välillä vierailee Lempi (81 v.) lukemassa satuja. Monen apaattisen vanhuksen ilme muuttuu ilkoiseksi satuja kuunnellessa. Yhteissatutunnit ovat alkaneet hyvin ja jatkossa on tarkoitus kutsua lapsia hoivakodilla järjestettävälle satutunnille, koska hoivakodeissa asuu paljon vanhuksia, jotka eivät pääse kirjastoihin. Inkeroisten kirjaston ahtaat tilat eivät mahdollista edes pyörätuolila pääsevien osallistumista satutunneille. Kirjastoihin sekä laitoksiin tarvitaan satupeitot lattialle lapsille, jotta taaempana olevat tuoleissa istuvat seniorikuuntelijat näkevät luettavan sadun. Molemmissa kirjastoissa on myös matalan kirjahyllyn päällä vapaata seinätilaa, johon voi dokumenttikameralla heijastaa satukirjojen kuvitusta tai näyttää satufilmiä. Myös hoivakodeissa on mahdollista näyttää kuvia yhteistilan seinällä, jolloin myös vuoteissa olevat vanhukset pystyvät seuraamaan sadun kulkua.

Satutunti järjestettäisiin kerran kuussa hoitolaitoksessa sekä kirjastossa projektityöntekijän toimesta. Avustusta haetaan ulkopuolisen projektityöntekijän palkkaukseen, tarvittaviin kuljetuksiin ja satutuntivarustukseen, oma osuus koostuu kirjastossa tehdystä suunnitelusta, yhteistyöstä hoivakotien ja pivähoidon kanssa sekä materiaalimenoista.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Hoivakoti Tyynelä, Elimäki

Inkeroisten palvelukoti Valtatie 10, Kymijoen Hoiva ry

Lempi Kariniemi (vapaaehtoinen satutäti)

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Satusilta-hankkeen avulla saimme toteutetua 48 erillistä Satusilta-tapahtumaa Elimäen ja Inkeroisten kirjastoissa, sekä Elimäen Hoivakodilla ja Inkeroisten palvelukeskuksessa. Kirjaston henkilökunnan toteuttamien tapahtuminen lisäksi hankkimme joukon vierailevia esiintyjiä. Eri ikäpolvien yhteensaattaminen satujen avulla onnistui etenkin Inkeroisissa erinomaisesti. Tapahtumissa oli runsaasti kävijöitä. Elimäellä emme saaneet lapsia aivan samalla lailla hoivakotiin - tärkeimpänä syynä tähän etäisyys sekä ajalliset seikat - mutta satujen ja kertomusten lukeminen hoivakodin vanhuksille toi varmasti piristystä heidän päivään.

Jatkotoimenpiteet: 

Käytettävissä olevan henkilökuntamme määrä vähentyi vuoden 2014 alusta. Työvoiman irroittaminen kirjaston ulkopuolelle on tällä hetkellä haasteellista, mutta pyrimme järjestämään ainakin pienimuotoisesti satutunteja tai muita tapahtumia myös hoivakodilla ja palvelukeskuksessa.

Lisätietoa: 

Matkakustannukset + muut kustannukset = palvelujen ostot

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2012
Lopetuspäivämäärä : 
31/03/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€6 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€7 500
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€6 493
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 500
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
48kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
1 554henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 000