Skräppäämällä kirjavinkkejä ja kuva-albumeja
Vuoden 2011 Hyvä käytänne   


Kuvan lähde: 
Hauhon kirjaston skräppipaja syksyllä 2011
Hämeenlinnan kaupunginkirjasto - Hämeen maakuntakirjasto
Kirjaston osoite : 
Lukiokatu 2
13100
Kirjaston puhelin : 
(03) 621 2598
Kirjaston sähköposti : 
tietopalvelu@hameenlinna.fi
ISIL-tunnus : 
FIHM
Y-tunnus : 
Y 0146921-4
Yhteyshenkilön nimi : 
Irmeli Isokivijärvi
Puhelin : 
(03) 621 3632
Sähköposti : 
irmeli.isokivijarvi@hameenlinna.fi
Kuvaus : 

”Aina on skräpätty” -hanke toteutettiin Hämeenlinnassa ja Hattulassa vuosina 2010-2011. Skräppäämisellä tarkoitetaan askartelun keinoin tehtäviä leikekirjoja tai kuva-albumeja. Hankkeessa tehtiin skräppäämällä albumeja, joiden aiheina olivat lapsuus, lemmikkieläimet, matkat jne. Lisäksi tehtiin skräppikirjavinkkejä, jossa ideana on esitellä ja vinkata kirjoja. Koulut ja kirjastot toteuttivat yhdessä 16 kirjavinkkiskräppäyspajaa, joihin osallistui yhteensä 300 6-luokkalaista lasta. Skräppäyspajoissa oli kirjaston väen lisäksi mukana ulkopuolinen ohjaaja – joskaan lapset eivät paljoa ohjausta kaivanneet. Sekä opettajat että oppilaat pitivät kovasti skräppäämisestä.

Oppilaat valitsivat itse kirjat, joista halusivat tehdä skräppikirjavinkkejä. Ohjeeksi annettiin se, että vinkissä on oltava kirjailijan ja kirjan nimi sekä jotakin myös juonesta. Kyseessä oli vertaisvinkkaus lapselta lapselle ja nuorelta nuorelle. Tuloksena oli kymmeniä mielikuvituksellisia ja taidokkaita töitä. Skräpätyistä kirjoista tehtiin kirjastoihin näyttelyt. Näyttelyistä saattoi lainata vinkattuja kirjoja. Oppilaat innostuivat lukemaan toistensa vinkkaamia skräppivinkkikirjoja.

Keväällä 2011 pidettiin juhlallinen skräppigaala. Siellä oli monenlaista ohjelmaa ja myös tarjoilua. Juhlassa palkittiin parhaat skräppivinkit.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Heli Roisko (Hattulan kirjasto), Päivi Ruuskanen (Lammin kirjasto), Pirkko Nurminen (Hauhon kirjasto)

Aloituspäivämäärä : 
14/08/2010
Lopetuspäivämäärä : 
30/12/2011
 


Anomuksen rahoitus

Toteutunut rahoitus

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
24kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
360henkilö/person

 
okm
avi