Steampunk-apparaatti ja kirjallista höyryä
Vuoden 2017 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Google kuvahaku "saa käyttää uudelleen ja muokata"
Uudenkaupungin kirjasto
Kirjaston osoite : 
Alinenkatu 34
23 500
Kirjaston puhelin : 
050 596 0302
Kirjaston sähköposti : 
tiina.viik@uusikaupunki.fi
ISIL-tunnus : 
FiUuska
Y-tunnus : 
0144036-6
Yhteyshenkilön nimi : 
Tiina Viik
Puhelin : 
050 596 0302
Sähköposti : 
tiina.viik@uusikaupunki.fi
Hankkeen tavoite: 

-Koulu-yhteistyön piristäminen
-Nuorten lukemisen ja kirjoittamisen edistäminen ilmiöpohjaisen oppimisen kautta

Tavoitteen seurannan mittarit: 

-osallistujamäärä kirjallisuusvierailuun, kirjavinkkauksiin ja steampunk-tapahtumaan

-kirjoituskilpailuun osallistujat

Kuvaus : 

Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta ja samana vuonna Uudenkaupungin kaupunki täyttää 400 vuotta. Uudenkaupungin kirjasto haluaisi omalta osaltaan lisätä kirjaston vetovoimaisuutta ja kohentaa profiiliaan juhlavuoden kunniaksi.  Olemme saaneet kiitettävästi uutta tekniikkaa kirjastoon, mutta se ei tee kunniaa tälle 1800-luvulla rakennetun komean puutalon atmosfäärille. Haluamme teettää lainausautomaatistamme stempunk-henkisen taideteoksen. Tämä  ”monitoimikone” mahdollistaisi paitsi lainaustoiminnot myös muita  vielä määrittelemättömiä hauskoja toimintoja  esim. nappuloiden painamista, kampeamista tai kiikarointia.  Steampunk  on 1980-luvulla kiteytynyt kirjallisuuden suuntaus, jonka viitekehys on 1800-luvun viktoriaanisen ajan ilmapiiri, teknologian kehitys ja industrialismin ajan yltiö-optimismi. 2000-luvulla steampunkista on kehittynyt kokonainen nuorison alakulttuuri, joka elää kirjallisuudessa, elokuvissa, roolipeleissä, pukeutumisessa ja musiikissa.

Kirjaston organisaationa tulisi olla kansalaisten innovatiivisuuttä  tukeva  ja tekemiseen houkutteleva paikka.  Apparaatti  konkretisoisi näitä tavoitteita. Kohderyhmänä olisivat ensisijaisesti nuoret, vaikka monitoimiapparaatti tulee kulumaan kaikenikäisten käytössä. Uuden ilmeen lainausautomaatti tukisi  Uudenkaupungin  steampunk- tyyppistä profiilia ja kirjaston roolia yleensä  ideoiden rikastamona.
Tietoinen kirjaston profiilin rakentaminen on  mielestämme osa nykyaikaista markkinointia.

Keksijä ja käsityöläinen Henrik Helpiö suunnittelee ja toteuttaa apparaatin. Helpiö  on rakentanut Alvar Gullichsenin kanssa Bonk-laitteita vuodesta 1992 lähtien.  Laitteet ovat kiertäneet useissa näyttelyissä ympäri maailmaa. Hän on lisäksi suunnitellut Helsingin kaupunginkirjastolle ulkoasun ”Information Gas stationille”.

Kirjallista höyryä

Kirjallinen höyry- tapahtuma toteutetaan osana hanketta ja se ajoittuu steampunk-apparaatin julkistamisen yhteyteen.

Kirjallisuustapahtuma kohdistetaan 7-luokkalaisille, joille järjestään kirjailijavierailu kouluille. Magdalena Hai olisi toivottu kirjailija koulujen kirjailijavierailuun. Sen lisäksi kirjasto tuottaa kirjavinkkauspaketin  steampunk –kirjallisuudesta, elokuvista ja peleistä. Vinkkauksen tekee kirjaston oma työntekijä. Yläkoululaiset ovat ikäryhmä, jolloin moni alkaa kirjoittaa ja tuottaa itse erilaisia tekstejä. Kirjailijavierailun ja kirjavinkkauksen tavoitteena on tutustuttaa nuoret steampunk-kulttuuriin ja kirjallisuuteen ja houkutella nuoria itseään kirjoittamaan. Kirjallisen osion jälkeen kirjasto järjestää oppilaille  steampunk-kirjoituskilpailun palkintoineen. Näin saamme aikaan luomisen höyryä.
Lisäksi kirjastossa järjestetään apparaatin julkistamisjuhla, johon kutsutaan mukaan Uudenkaupungin kaikki 7-luokkalaiset. Tapahtumassa on kirjallisuutta, pelejä ja tyylin mukaista pukeutumista. . Hanke tukee uuden opetussuunnitelman mukaista ilmiöpohjaista oppimista. Yhteistyökumppaneiksi ovat lupautuneet  kustantamo Osuuskumma ja Bonk-museo.

 Hankkeen suunnittelu ja toteuttaminen vie noin kolme kuukautta.  Hanke kokonaisuudessaan toteuteutettaisiin vielä juhlavuoden 2017 aikana.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet: 
Koulut, Bonk-museo, kustantamo Osuuskumma
Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

 

Kirjallinen höyry on syksyn -17 aikana sihissyt Uudenkaupungin kirjastossa monilla eri tavoilla. Kirjaston ja yläkoulujen yhteistyönä  7 – luokkalaiset pääsivät tutustumaan steampunk-lajityyppiin.

Uudessakaupungissa vieraili kirjailija Magdalena Hai ja kirjailijavierailun jälkeen käynnistyi kirjoituskilpailu 7-luokkalaisille aiheena ”Keksintö, joka muutti maailman” ja keksinnön vaikutukset elämään Uudessakaupungissa. Kirjoituskilpailuun osallistuttiin aktiivisesti ja upeita tarinoita tuli kirjastoon luettavaksi. Tarinoita aikakoneista ,  leijulaudasta, joka tuo pelastuksen ilmansaasteisiin ja liikenteen päästöihin, teleportista jonka kautta yksisarviset tulevat tekemään ihmisiä onnelliseksi, laitteitta sairauksien diagnostisoimiseen ja lääkkeitä mm. puutiasaivokuumeeen,  rauhoituslippis vihaisuuden ja kiusaamisen  kitkemiseen, poistatin jolla zombiet karkoitetaan presidentin huoneesta, kauhutarinoita juustosta, joka valloittaa maailman  sekä piirustuksesta joka 3 D tulosteena herää henkiin jne.  Valtavasti mielikuvitusta ja omaperäisiä ratkaisuja!

Oppilaille järjestettiin myös elokuvailta kirjastossa sekä mahdollisuus vierailla Bonk-museossa. Kirjoituskilpailun voittajat julkistettiin ja palkinnot jaettiin steampunk- iltamissa. Äidinkielen opettajien valitsemien tekstien joukosta kirjaston henkilökunta tuomaroivat kolme voittajaa.

Iltamissa paljastettiin taiteilija ja keksijä Henrik Helpiön  steampunk-apparaatti – lainausautomaatti.
Iltamissa nähtiin kirjaston sanataidekoulun varjoteatteriesitys. Iltamissa oli myös tarjoilua.

Musiikkiesityksen iltamiin tuovat Duo Jarmo ja Laura. Ohjelmisto vei kuuntelijat musikaalien ja operettisävelmien siivittämänä höyrykoneiden aikaan.

 

 

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Projekti

Aloituspäivämäärä : 
16/04/2017
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2017
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 900
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 220
Budjetti euroissa yhteensä: 
€5 900
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€8 100
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 200
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
5kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
141henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
3kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
284henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 900