Storfjord mukaan ja hallinto(ko) Hettaan
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Ei saanut rahoitusta)

Enontekiön kunnan kuvapankki. Kuvaaja Tapio Huttunen.
Enontekiön kunnankirjasto
Puistomäentie 2, PL 46
kirjasto@enontekio.fi
FI-Enote
0190662-1
Anneli Aro
Anneli.Aro@enontekio.fi

Hanke on kaksiosainen esiselvityshanke. Ensimmäisenä tavoitteena on saada uusi osakas, Storfjordin kunta, mukaan yhteispohjoismaiseen kirjastoautotoimintaan vuoden 2015 alusta alkaen. Toisaalta tavoitteena on selvittää, voidaanko kirjastoauton kotipaikka muuttaa Muoniosta Enontekiön Hettaan ja suomalaisten osakaskirjastojen hallinnot yhdistää sitten, kun tällä hetkellä työssä oleva henkilöstö jää eläkkeelle muutaman vuoden sisällä.

Muonion, Enontekiön ja Koutokeinon kunnilla on vuodesta 1979 alkaen ollut yhteinen kirjastoauto, jonka toiminta on ollut eri mittareilla mitattuna erittäin tuloksellista. Muonio on auton isäntäkunta ja ensi vuonna on tulossa käyttöön järjestyksessä kolmas auto. Kiirunan kunta oli viime vuodenvaihteeseen asti mukana yhteistyössä. Kiirunan tilalle on etsitty uutta luontevaa yhteistyökumppania. Pajalan kunta ei ole toistaiseksi ollut kiinnostunut lisäämään panostustaan. Norjan Storfjordin kunta on ilmaissut kiinnostuksensa puolisen vuotta sitten, kun se oli neuvottelussa ystävyyskuntansa Enontekiön kanssa ja siinä haettiin konkreettisia yhteistyökohteita. Muonion kunnanjohtaja on sen jälkeen aloittanut neuvottelut autoyhteistyöstä, mutta asia ei ole edennyt.

Yhteispohjoismaisen kirjastoauton reitti ulottuu tällä hetkellä Kilpisjärvelle. Storfjordin kunta on ensimmäinen kunta Kilpisjärveltä Norjaan lähdettäessä. Kunnan suurimpaan keskukseen Skibotniin on Kilpisjärveltä matkaa noin 50 kilometriä. Uusi kirjastoauto varustetaan Norjassa talvella liikuttaessa vaadituilla ketjuilla. Storfjordin kunnassa puhutaan ja opiskellaan sekä pohjoissaamea että suomea. Siellä on isohko koulu ja kielikeskus.

Kirjastoauton kotipaikan muuttamisesta Enontekiölle on kesäkuussa 2013 tehty valtuustoaloite, joka on annettu Enontekiön kunnan sivistystoimen selvitettäväksi. Enontekiön kirjastosta on muutaman vuoden sisällä jäämässä yksi henkilö eläkkeelle, Muonion kirjastosta myös yksi ja kirjastoauton henkilöstöstä 1-2 henkilöä. Lapissa on tällä vuosituhannella perustettu kaksi seutukirjastoa, Sompion kirjasto ja Tornionlaakson kirjasto. Enontekiön ja Muonion osalta pyritään selvittämään, onko kunnilla tarvetta ja halukkuutta kirjastojen hallintojen yhdistämiseen ja millä tavoin.

Tavoitteen toteuttamiseksi palkataan hanketyöntekijä huhti-toukokuuksi 2014 ja syys-lokakuuksi 2014. Uudella kirjastoautolla tehdään yksi esittäytymismatka Storfjordin kuntaan. Yhteistyökokousten ja neuvottelujen ohella Enontekiön ja Muonion kuntien edustajat käyvät tutustumassa yhteen seutukirjastoon.

Muonion kunnankirjasto

Meän paras. Selvitys Pellon ja Ylitornion kirjastojen yhteistyömahdollisuuksista. (Terttu Eteläaho, 2008.)

Selviytymisestä parempaan palveluun. Selvitys kirjastoyhteistyön mahdollisuuksista Itä-Lapin alueella: Pelkosenniemi-Savukoski-Sodankylä. (Tiina Heinänen, 2008.)

03/03/2014
31/12/2014

Avustusta ei myönnetä, koska hakemuksessa yhteistyökumppanina mainittu Muonion kunta ei ole kiinnostunut hallintojen yhdistämisestä eikä kirjastoauton hallinnoinnin siirtämisestä. Storfjordin kunnan mukaantulolle yhteispohjoismaisen kirjastoauton toimintaan ei ole estettä, mutta Suomen aluehallinto ei voi avustaa norjalaista kuntaa.