Suomi 100 Lakialla
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Isonkyrön kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Kyrööntie 15
61500
Kirjaston puhelin : 
06 4715 700
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@isokyro.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Isoku
Y-tunnus : 
0178131-2
Yhteyshenkilön nimi : 
Mia Penttala-Salli
Puhelin : 
050 466 4120
Sähköposti : 
mia.penttala-salli@isokyro.fi
Hankkeen tavoite: 

Tavoitteena on juhlistaa itsenäisyyden juhlavuotta Lakia-kirjastojen alueella tarjoamalla tasa-arvoisesti sukupuolesta ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta juhlatapahtumia, tietoa ja sisältöjä kaikille kuntalaisille. Kirjastokartassa on tapahtunut ja tapahtuu muutoksia, mutta Lakia-kirjastot tekevät edelleen yhteistyötä yhteisen juhlavuoden hankkeen merkeissä. Viiden Lakia-kirjaston alueella Isossakyrössä, Jalasjärvellä, Kauhavalla, Laihialla ja Lapualla asuu yli 52 000 ihmistä ja heidän ulottuvilleen halutaan tuoda itsenäisyyden juhlavuoden monipuolisia tapahtumia.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Juhlavuoden tapahtumien, näyttelyiden, koulutustapahtumien ym. määrä /kunta

Juhlavuoden tapahtumiin osallistuvien määrä /kunta

 

 

Kuvaus : 

Kirjastoyhteistyö Etelä-Pohjanmaalla muuttuu maakunnalliseksi ja kuntaliitoksia on tapahtunut, mutta ei ole tarvetta unohtaa pitkää historiaa ja hyvää yhteistyötä Lakia-kirjastojen kesken. Asiakkaatkin tietävät, mikä on ”Lakia”.  Lakia-kirjastot Isokyrö, Jalasjärvi, Kauhava, Laihia ja Lapua hakevat yhdessä hankerahaa Suomi 100 – juhlavuodelle ja jatkavat yhteistyötään hankkeen kautta Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teeman "Yhdessä" mukaisesti. Taloudellisesti tiukkoina aikoina kirjastojen omat resurssit ovat vähäiset juhlavuoden tapahtumien järjestämiseen eikä erityisiä omia määrärahoja juhlavuoden tapahtumiin ole voitu varata.

Itsenäisyyden juhlavuosi 2017 on Suomelle ja suomalaisille tärkeä vuosi. Juhlavuoden juhlinta ei keskity pelkästään itsenäisyyspäivän tienoille, vaan on tärkeää huomioida se läpi vuoden. Kirjastot ovat olleet erittäin merkittävässä roolissa itsenäisessä Suomessa tasa-arvoisina kansan sivistäjinä.  Kirjastojen on tärkeää osallistua itsenäisyyden juhlistamiseen tarjoamalla tasa-arvoisesti sukupuolesta ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta juhlatapahtumia, tietoa ja sisältöjä kaikille kuntalaisille.

Sotahistoria, suomalaiset sotilaat ja esim. miespuoliset presidentit ja muut historian vaikuttajat ovat oikeutetusti esillä itsenäisyyden juhlavuodessa. Lakia-kirjastojen Suomi 100 -hanke haluaa nostaa esiin myös suomalaisia vaikuttajanaisia ja heidän kauttaan itsenäisen Suomen historiaa. Suomi on tarvinnut ja tarvitsee myös naisia. Suomalaista naista halutaan juhlistaa luento- ja kirjailijavierassarjoilla, jotka on mahdollista toteuttaa hankerahoituksella:

Luento- ja kirjailijavierailijasarjat keväällä/kesällä ja syksyllä 2017 kaikissa viidessä Lakia-kirjastossa, yht. kahdeksan esiintyjää :

 -kaunokirjallisuuden edustajat, esim. Sirpa Kähkönen ja Kirsti Manninen

 -tietokirjallisuuden edustajat, esim. Mirkka Lappalainen ja Anna Kortelainen

 - pohjalaisia vaikuttajia, esim. Anneli Jäätteenmäki ja Paula Risikko

 -taiteilijoita, esim. Eeva Litmanen ja Paula Koivuniemi

 

Itsenäisyyden juhlavuoden hankkeella halutaan myös järjestää muuta erityistä yhteistä ohjelmaa Lakia-kirjastoissa:

-Lakia-kirjastojen alueella (Laihia, Lapua, Kauhava, Isokyrö, Jalasjärvi) järjestetään keväällä 2017 valokuvauskilpailu teemalla ”Kuvaa suomalainen kirja – itsesi kanssa tai ilman”. Kilpailun voittajan ja 20 parasta kuvaa valitsee valokuvausalan ammattilaiset, esim. kansanopistojen opettajista ja ammattilaiskuvaajista koottava raati. Voittajalle hankitaan hankerahalla palkinnoksi tabletti, lisäksi kirjapalkintoja. Parhaista kuvista kootaan valokuvanäyttely, joka kiertää Lakia-kirjastot loppuvuodesta 2017.

-Lakia-kirjastot ovat jo varanneet Kansallisarkistolta Pro Finlandia I –ja Pro Finlandia II –näyttelyt, jotka kiertävät keväällä ja syksyllä kaikki Lakia-kirjastot. Näyttelyt tarkastelevat Suomen kehitystä itsenäiseksi valtioksi ulkovaltojen näkökulmasta.

 

Lakia-kirjastot haluavat tuoda itsenäisyyden juhlavuoden myös lapsille:

-Itsenäisyyteen, Suomeen ja suomalaisuuteen liittyvä teatteri- tai nukketeatteriesitys järjestettäisiin hankerahoituksella kaikissa Lakian alueen kirjastoissa (pääkirjastot + Alahärmä, Ylihärmä, Kortesjärvi ja Tiistenjoki). Esiintyjät olisivat Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueelta ja näin tuetaan myös paikallista lastenkulttuuria.

 

Kukin Lakia-kirjasto on suunnitellut myös oman kirjaston lähtökohdista itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa, joista osa vaatii taloudellista panostusta, osa vain työntekijöiden aikaa ja intoa. Kukin kirjasto haluaa myös juhlistaa itsenäisyyden juhlavuotta omilla, paikkakunnalle sekä kirjaston toiminnalle ja asiakkaille sopivilla tavoilla, jotka pystyttäisiin hankerahoituksella järjestämään:

-Esimerkiksi Lapualla toivottaisiin em. kirjailijavieraiden vierailevan myös kouluilla. Isossakyrössä on suunniteltu teatteriretkeä Seinäjoen kaupunginteatteriin kirjoihin perustuviin ”Täällä Pohjantähden alla III” sekä ”Koirien Kalevala” –näytöksiin. Yhteinen bussilla toteutettava retki mahdollistaa kirjallisen teatterielämyksen varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta. Laihialla on suunnitteilla suomalaisuuteen liittyviä musiikkiesityksiä ja retkiä. Kauhavalla ja Jalasjärvellä toteutettaisiin paikkakunnilla toivottuja vierailuja ja esityksiä kirjastoissa ja/tai kouluilla.

-Kussakin kirjastossa on lisäksi myös Suomeen ja itsenäisyyteen liittyviä kirja- ja muita näyttelyitä, elokuvaesityksiä, satutunteja ym.

 

Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi 2017 on merkittävä vuosi Suomelle ja suomalaisille. Kirjastojen tulee olla mukana juhlavuodessa perustoimintaperiaatteensa mukaan eli edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden ja taiteen harrastukseen, jatkuvaan tietojen, taitojen ja kansalaisvalmiuksien kehittämiseen, kansainvälistymiseen sekä elinikäiseen oppimiseen – kuntalaisten varallisuudesta tai asuinkunnasta riippumatta.

Rahoitusta haetaan ym. tapahtumien toteuttamiseen kaikissa viidessä Lakia-kunnassa, sekä yhteisiin vierailuihin ja projekteihin että joka kunnan omaan juhlaohjelmaan. Kustannukset koostuvat pääsääntöisesti esiintyjäpalkkioista ja heidän matkakuluistaan. Kirjastot suunnittelevat myös esim. retkiä, jolloin rahoitusta käytetään bussimatkoihin ja pääsylippuihin. Pieni osa hankerahoituksesta käytetään valokuvakilpailun palkintoihin ja näyttelykuluihin. Omakustannusosuus syntyy henkilökunnan työpanoksesta ja matkakuluista, mm. kirjallisuuden ja muun materiaalin hankinnasta sekä kirjastojen omien tapahtumien ilmoituskuluista.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet: 
Jalasjärven kirjasto, Kauhavan kaupunginkirjasto, Laihian kunnankirjasto, Lapuan kaupunginkirjasto, kansalaisopistot tmv, palveluntuottajat
Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Normal
0

21

false
false
false

FI
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normaali taulukko";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Suomi 100 Lakialla –hanke lähti käyntiin Isonkyrön, Jalasjärven, Kauhavan, Laihian ja Lapuan kirjastoissa valokuvauskilpailulla keväällä 2017. Valokuvauskilpailun aiheena oli ”Kuvaa suomalainen kirja – itsesi kanssa tai ilman”. Kuvat pyydettiin toimittamaan sähköpostiin ja voittajan valitsi Anna-Kaarina Perko Lapuan kansalaisopistosta. Voittajakuvaksi valittiin isokyröläisen Maija Saanion kuva ja lasten sarjan voitti kauhavalainen Mika Kärkkäinen. Valokuvauskilpailun kuvat ovat kiertäneet näyttelynä kaikki Lakia-kirjastot. 

Yhteistyössä kirjastojen kesken alettiin sopia vierailijoita ”vierailujen syksyyn” 2017. Haluttiin, että aikuisväestölle suunnatut vierailijat ovat suomalaisia vaikuttajanaisia. Lisäksi järjestettiin myös lapsille ja nuorille omat vierailut. Vierailujen syksy alkoi tietokirjailija Anna Kortelaisen vierailuilla jokaisessa viidessä kirjastossa syyskuun alussa 2017. Syyskuun loppupuolella kaunokirjailija Kirsti Manninen vieraili kirjastoissa. Lokakuulle 2017 järjestettiin taiteilija Soile Yli-Mäyryn vierailut. Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki järjesti omien aikataulujensa mukaan vierailut loppuvuodelle 2017 tai alkuvuodelle 2018. Aikuisten vierailut tapahtuivat pääkirjastoissa, mutta lapsille tarjottiin Draamapurkin esitykset toteutettiin jokaisessa alueen pää- ja sivukirjastossa. Joulukuussa tubettaja IlariPro esiintyi vielä nuorisolle kaikissa Lakia-kirjastoissa.

Hankerahaa oli varattu jokaiselle kirjastolle vielä omien Suomi 100 –tapahtumien järjestämiseen. Kirjastot käyttivät rahat erilaisiin tapahtumiin, vierailuihin ja retkiin. Isonkyrön kirjasto järjesti keväällä 2017 yhteistyössä kulttuuripalveluiden ja nuorisoseuran kanssa retket Seinäjoen teatteriin ”Täällä Pohjantähden alla” ja ”Koirien Kalevala” –esityksiin ja itsenäisyyspäivän etkoilla hernesopparuokailun. Jalasjärven kirjastossa vierailu Draamapurkki sekä aikuisille että lapsille ja lisäksi järjestettiin jouluaskartelua ja joululaulukonsertti. Kauhavan kirjastoissa vieraili Nam-trio Kauhavan ja Kortesjärven kirjastoissa. Laihian kirjastossa tanssittiin kirjastotansseja, Sanna-Leena Knuuttila kävi kirjailijavierailulla ja Runomies Reijo Vähälä piti Suomi-aiheisen runoillan. Lapuan kirjastossa hankerahalla vieraili Anneli Kanto sekä aikuisille että lapsiryhmille.

Hankerahalla toteutettujen tapahtumien lisäksi Lakia –kirjastoissa järjestettiin vuoden aikana lukuisia Suomi 100 – tapahtumia, näyttelyitä ja kirjaesittelyitä. Itsenäisyyden juhlavuosi tuli siis upeasti huomioitua näissä alueen kirjastoissa läpi vuoden. Monipuoliset vierailut saivat paljon huomiota ja kiitosta, ja kuntalaiset lähtivät liikkeelle. Saimme kirjastoihin henkilöitä, jotka eivät välttämättä muutoin käy ja positiivista huomiota tuli sekä asiakkailta että lehtien palstoilta. Pohjankyrön yleisönosastolla kirjoitettiin 2.11.2017 ”Isonkyrön kirjastossa on ollut tänä syksynä todella mielenkiintoisia esiintyjiä. Kiitos, että tunnettuja vaikuttajanaisia on saatu puhumaan yleisölle myös tänne maaseudulle. Lisää vaan tällaista.”

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Normal
0

21

false
false
false

FI
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normaali taulukko";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Yhteistyö entisten Lakia-kirjastojen välillä toimi erinomaisesti. Työnjako kirjastojen kesken tapahtumien järjestämisessä oli tasapuolinen ja kaikki osallistuivat. Kokemus yhteisestä hankkeesta oli niin hyvä, että jatkoa jo suunnitellaan. Yhteistyö vierailujen järjestämisessä ehdottomasti kannattaa. Vierailijat olivat hyvin motivoituneita järjestämään kirjastovierailut ja pitivät sitä arvokkaana asiana. Useamman vierailun yhdistämisen samaan suhteellisen tiiviiseen ajanjaksoon oli myös heidän kannaltaan hyvä.

Hankkeen ja vierailujen vaikutus oli selkeä joka kirjastossa. Nimekkäät vierailijat saivat paljon kiitosta ja herättivät kiinnostusta. Kirjastoihin saatiin joka vierailulla paljon yleisöä, sellaisiakin jotka eivät tapaa käydä kirjastossa. Nimekkäiden vierailijoiden saaminen maaseudulle, lähelle kuntalaisia oli arvokas ja huomioitu asia. Aikuisten vierailujen teema ”vaikuttajanaiset” oli myös huomattu ja kiitelty aihe. Naisten nostaminen esiin itsenäisyyden juhlavuonna herätti myönteistä huomiota mutta ei sulkenut miehiä yleisöstä pois. Palautetta on tullut myös siitä, että vierailijat olivat hyvin erilaisia ja jokaiselle löytyi jotain kiinnostavaa. Kirjastot voivat katsoa onnistuneensa, sillä aikuisten tapahtumien lisäksi myös lapset ja nuoret saivat oman ohjelmansa ja kaikissa näissä oli osallistujia hyvin. Jälkikäteen on jo kyselty, milloin tulee seuraava vieras joten asiakkaat ehtivät jo tottua siihen että tapahtumia riittää. Tämä asettaa tietenkin kirjastoille paineita jatkaa tapahtumia ja uusi hanke niiden toteuttamiseksi tulee olemaan tarpeen.

Alueen lehdet kirjoittivat myös tapahtumista ja vierailijoista, paitsi paikkakuntien paikallislehdet, myös maakuntalehti Ilkka huomio vierailuja. Kirjastot käyttivät some-kanaviaan tapahtumista tiedottamiseen, ja niissä tieto levisikin hyvin.

Erilaiset kirjastojen omat tapahtumat veivät vielä itsenäisyyden juhlavuoden juhlintaa siihen suuntaan, mikä kullekin kirjastolle oli luontaista. Kirjastot järjestivät teatteriretkiä, musiikkitapahtumia, runoiltoja ja kirjailijavierailuita. Tämän lisäksi kirjastojen sisältöjä pyrittiin nostamaan esiin valokuvauskilpailulla, jonka kuvat ovat jääneet pysyvästi niiden kirjastojen omiksi, joiden alueelta kuvaajat olivat. Erilaiset itsenäisyyden kirjanäyttelyt ja muut näyttelyt toivat juhlavuoden vielä konkreettisesti kaikkien kuntalaisten ulottuville ja tukivat vierailujen teemoja. Pitkin vuotta järjestettiin kirjastoissa myös muita Suomi 100 –juhlavuoteen liittyviä tapahtumia, jotka eivät suoraan kuuluneet tähän hankkeeseen. Mm. elokuvaesityksiä, itsenäisyyspäivän etkot, perinnepäivä, musiikkiesityksiä ja luentoja. Itsenäisyyden juhlavuosi oli siis hieno ja läpi vuoden kantanut teema Lakia-kirjastoissa.

Jatkotoimenpiteet: 

Kirjaston asiakkaat ehtivät tottua vierailuihin, ja joka kirjastossa niitä on kyselty. Tämä on luonut kirjastoille painetta järjestää erilaisia tapahtumia hankeajan jälkeenkin ja joka kirjasto on siihen resurssiensa puitteissa pyrkinyt vastaamaan. Uutta yhteishanketta on jo Lakia-kirjastojen kesken suunnitteltu. Vastaavanlainen vierailuhanke jollain eri teemalla olisi tervetullut lisä jälleen kirjastojen tarjontaan. Kokemukset yhdessä järjestämisestä olivat hyvät ja huomasimme että homma toimii tällä porukalla.

Lisätietoa: 

Omarahoitusosuus koostuu eri kirjastojen osuuksista, mm. oman työn osuudet hankkeen ja eri tapahtumien järjestelyihin, matkakustannuksista tapahtumiin liittyen, tarjoiluista, esiintyjälahjoista, kopiokuluista sekä joistain ilmoitus- ja majoituskuluista. Isossakyrössä järjestetyt teatteriretket rahoitettiin osaksi omalla rahoituksella sekä retkeläisiltä kerätyillä pienillä retkimaksuilla. Kirjanpidossa kulupuolella ylitettiin hieman hankerahoituksen budjetti, jolloin 486 euroa tulee Isonkyrön omaksi kustannukseksi aikuisten teatterilippujen osalta. Hankerahoitus 22 000 euroa käytettiin pääasiassa esiintyjien palkkioihin ja matka- ja majoituskuluihin, lehti-ilmoituksiin ja valokuvauskilpailun palkintoihin ym. 

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2017
Lopetuspäivämäärä : 
31/03/2018
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€48 200
Oma rahoitus yhteensä: 
€6 500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€54 700
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€33 845
Oma rahoitus yhteensä: 
€11 845
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
54kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
2 208henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€22 000
 
okm
avi