Suomi toisin silmin: tapahtumasarja Espoon aluekirjastoissa
Vuoden 2013 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Espoon kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 3611
02070
Kirjaston puhelin : 
0503301762
Kirjaston sähköposti : 
jaana.tyrni@espoo.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Em
Y-tunnus : 
Y-0101263-6
Yhteyshenkilön nimi : 
Jaana Tyrni
Puhelin : 
0503301762
Sähköposti : 
jaana.tyrni@espoo.fi
Kuvaus : 

Mitä suomalaisuus oikein on ja kuka sitä saa määritellä? Miksi usein sanotaan, että suomalaisia kiinnostaa liikaakin se, mitä muut heistä ajattelevat? Viime vuosina on julkaistu runsaasti Suomeen muualta muuttaneiden ihmisten kirjoittamia kirjoja Suomesta ja suomalaisuudesta.

Haluamme järjestää  2013-2014 keskustelusarjan, johon kutsumme näitä kirjoittajia kertomaan omista näkemyksistään ja keskustelemaan niistä yleisön kanssa. Tavoitteena on luoda tapahtumia, jotka kiinnostaisivat sekä maahanmuuttajia että kantasuomalaisia. Maahanmuuttajat voivat tutustua maahanmuuton itse kokeneen ihmisen ajatuksiin suomalaisuudesta. Suomalaiset taas pääsevät kuulemaan erilaisia ja ehkä yllättäviäkin näkemyksiä omasta kulttuuristaan. Yhteensä järjestetään viisi tilaisuutta (yksi kullakin alueella). Tapahtumien kieli on englanti ja suomi.

 Vieraaksi kutsutaan:

Phil Swarzmann (How to marry a Finnish girl: everything you want to know about Finland that Finns won’t tell you, 2011), Andre Noel Chaker (The Finnish miracle: an inspiring model anda few cool stories from a self-made nation), Inna Latiseva (Ryssänä Suomessa: vieras väärästä maasta, 2010), Roman Schatz (Rakkaudella Suomesta=From Finland, with love, 2005) ja Philippe Guicheteau (Sunnuntaikirjeitä Suomesta, 1999).

 Kirjasto suunnittelee ja toteuttaa tapahtumien järjestelyn ja markkinoinnin. Kirjaston työntekijät juontavat tilaisuudet ja haastattelevat kirjoittajia.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Espoon kaupunginkirjaston toteutti Suomi toisin silmin - nimisen hankkeen vuosina 2013 ja 2014 Aluehallintoviraston myöntämällä apurahalla (3000 euroa). Hankkeen tavoitteena oli luoda sarja tapahtumia, jossa Suomeen muualta muuttaneet kirjailijat kertovat omista kokemuksistaan ja esittelisivät ajatuksiaan suomalaisuudesta ja sen muutoksesta. Halusimme myös tuoda esille uusia ja kiinnostavia kirjailijoita, joista osa ei vielä ole suurelle yleisölle tuttu. Pyrimme tavoittamaan sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajia tapahtumiimme.

Keskustelusarjassa vieraili 8 kirjailijaa ja runoilijaa. Lisäksi Entressen kirjastoon kutsuttiin YLE - puheen Ali ja Husu eli toimittajat Ali Jahangiri ja Abdirahman M. Hussein. Kivenlahdessa vieraillut Wilson Kirwa esiintyi erityisesti lapsille. Tapahtumiemme esiintyjät ovat kotoisin Aasiasta, Afrikasta ja Euroopasta, ja he edustavat 8 eri kulttuuria tai kansallisuutta (saksalainen, venäläinen, somalialainen, kiinalainen, vietnamilainen, kenialainen, albanialainen ja kurdi). Tapahtumiin osallistui yhteensä lähes 250 henkilöä.

Toimittaja ja kirjailija, televisiostakin tuttu, alun perin saksalainen Roman Schatz saapui vieraaksi ”Suomi toisin silmin” -keskustelusarjan tilaisuuteen Kirjasto Omenaan 17.10.2013. Hän on kertonut useissa romaaneissaan suomalaisuudesta ulkomaalaisen näkökulmasta - ja myös saksalaisuudesta suomalaisen. Hän on myös ottanut oikeuden kritisoida kumpaakin kulttuuria ja on osoittanut, että maahanmuuttaja ei ole yhteiskunnan kuluerä, vaan subjekti ja mahdollisuus.

Zinaida Linden, suomenruotsalainen ja venäläinen kirjailija, kertoi Sellon kirjastossa 29.10.2013 kirjastaan ”Monta maata sitten”. Hän on teoksissaan pohtinut identiteetin, ulkopuolisuuden ja rakastumisen teemoja; Nuorallatanssija -novellikokoelmassa hän tarkastelee suomalaisia miehiä venäläisen naisen näkökulmasta. Hän on saavuttanut useita kirjallisuuspalkintoja (esimerkiksi Runeberg –palkinto vuonna 2005 ja Svenska Litteratursällskapets pris vuosina 1997, 2005 ja 2014).

Entressen kirjastossa esiintyi toimittaja Abdirahim M. Hussein eli YLE Puheen Husu 12.12.2013. Valitettavasti juontajakaksikon toinen osapuoli Ali Jahangiri joutui viime hetken esteen takia peruuttamaan osallistumisensa. Kaksikko on tunnettu räväköistä ja kantaaottavista näkemyksistään, jotka käsittelevät suomalaista yhteiskuntaa erityisesti maahanmuuttajien näkökulmasta. Husu hoiti kuitenkin tilaisuuden hienosti yksinkin. Hän kertoi myös ikävistä kokemuksista, kuten takaapäin yllättäen tulevasta hyökkäyksestä kadulla ja heräämisestä sairaalassa ilman, että muistaa tapahtuneesta mitään. Hän pääsi vastailemaan varsin kiperiin kysymyksiin esimerkiksi naisten ympärileikkauksesta ja asemasta somalialaisessa yhteisössä Suomessa.

Kirjailija Nura Farah vieraili Tapiolan kirjastossa 13.3.2014 esittelemässä esikoiskirjaansa ”Aavikon tyttäret”, joka on myös ensimmäinen somalialaisen kirjailijan suomeksi kirjoittama romaani. Tilaisuuden aluksi kirjastonhoitaja Manami Mizuno haastatteli Nuraa hänen taustastaan ja kokemuksistaan Suomessa asumisesta. Sen jälkeen kirjastonhoitaja Ritva Himanen keskusteli hänen kanssaan suositusta Aavikon tyttäret -kirjasta. Monikulttuurinen ilta onnistui hienosti, osallistujia oli lähes 50, ja yleisökin innostui keskustelemaan aiheesta vilkkaasti.

Kirjailija, satusetä, valmentaja ja entinen Suomen mestaruus -juoksija, suomenkenialainen Wilson Kirwa esiintyi Kivenlahden kirjastossa 9.4.2014. Paikalla oli Meritorin ja Mainingin koulujen esiopetusryhmiä sekä lapsia Espoonlahden päiväkodista. Myös kirjaston aikuisasiakkaita oli saapunut varta vasten paikalle kuuntelemaan Kirwaa. Hän kertoi mukaansa tempaavasti afrikkalaisesta lapsuudestaan, Suomeen muuttamisestaan ja elämästään Suomessa. Hän kertoi myös satuja kirjoittamistaan satukirjoista (Amani-aasi ja sisäinen kauneus, Amani-aasi ja kuuluisa krokotiili) ja valotti tarinoidensa taustoja. Kirwa jututti ja nauratti lapsia, ja osallistutti heidät miettimään ihmisten erilaisuutta ja samanlaisuutta sekä sitä, mitkä asiat ovat kaikille ihmisille yhteisiä, tärkeitä asioita.

Runoilija ja teekouluttaja TaoLinin mukana päästiin tutustumaan kiinalaiseen teekulttuuriin Entressen kirjastossa 29.9.2014. Teeseremoniaan osallistujat saivat kuulla myös valittuja runoja TaoLinin runokokoelmista, joista uusin ”Teen kuiskaus: runoja” julkaistiin syksyllä 2014.

Lakimies ja kirjailija, Irakissa syntynyt kurdi Husein Muhammed oli sarjan vieraana Soukan kirjastossa 1.10.2014. Kirjastonhoitaja Timopekka Sillantaus haastatteli Husein Muhammedia, joka kertoi oman vaiherikkaan elämäntarinansa. Alku Suomessa oli melko kylmäävä: Husein Muhammed tuli perheensä kanssa Suomeen 13-vuotiaana, T-paidassa lumen keskelle. Hän oppi kuitenkin nopeasti kielen ja sopeutui erittäin hyvin suomalaiseen yhteiskuntaan. Husein Muhammed kouluttautui juristiksi ja hän on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, joka on vaikuttanut paljon mm. suomalaisten islamia koskeviin käsityksiin.

Sellon kirjastossa Aleksis Kiven päivänä 10.10.2014 esiintyi kielentutkija ja kääntäjä Bui Viet Hoa. Hän kertoi tilaisuudessa käännöstyöstään: vietnaminkieliset ovat voineet lukea Kalevaa äidinkielelleen vuodesta 1994 alkaen, ja suomalaiset ovat päässeet tutustumaan Con cháu Mon Mân –teokseen eli Vietnamin eepokseen vuodesta 2008.

Albaniasta kotoisin olevan Silvana Berkin runokokoelma ”Kun taivas aivastaa” avaa kipeitä kokemuksia ja havaintoja pakolaisen osasta Suomessa. Hän on opiskellut yliopistossa sosiaalityötä, työskennellyt sosiaalialan tehtävissä ja toiminut tulkkina. Albaniassa hän on aiemmin julkaissut kaksi runokokoelmaa, novellin ja aforismikokoelman. Kirjasto Omenaan 21.11.2014 hän houkutteli erityisesti albaniankielisiä kuulijoita, vaikka tilaisuudessa puhuttiinkin suurimmaksi osaksi suomea.

Tapahtumiemme esiintyjät ovat kotoisin Aasiasta, Afrikasta ja Euroopasta, ja he edustavat 8 eri kulttuuria tai kansallisuutta (saksalainen, venäläinen, somalialainen, kiinalainen, vietnamilainen, kenialainen, albanialainen ja kurdi). Tapahtumiin osallistui yhteensä lähes 250 henkilöä. Tapahtumasarja oli onnistunut ja uskomme, että asiakkaidemme kulttuurintietämys lisääntyi ja he saivat kuulla, miltä kulttuurimme näyttää tänne tulijan silmin.

Anni Kääriäinen

Krjastopalveluiden aluejohtaja

Espoon kaupunginkirjasto, Keski- ja Pohjois-Espoon alue

Puh. +358 046 8772740

anni.kaariainen@espoo.fi

Jatkotoimenpiteet: 

Tämä tapahtumasarjan aikana saatiin luotua konsepti, jota hyödynnetään uusien vastaavien tapahtunien järjestämisessä.

Lisätietoa: 

Anni Kääriäinen

Krjastopalveluiden aluejohtaja

Espoon kaupunginkirjasto, Keski- ja Pohjois-Espoon alue

Puh. +358 046 8772740

anni.kaariainen@espoo.fi

Aloituspäivämäärä : 
01/09/2013
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€3 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€800
Budjetti euroissa yhteensä: 
€3 800
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 978
Oma rahoitus yhteensä: 
€968

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
9kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
250henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000