Syksyinen iltakirjasto
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Hämeenkyrön kirjasto
Kirjaston osoite : 
Kyrönsarventie 16
39100
Kirjaston puhelin : 
0503904213
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@hameenkyro.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Hamkun
Y-tunnus : 
0132947-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Liisa Mäntylä
Puhelin : 
0503904213
Sähköposti : 
liisa.mantyla@hameenkyro.fi
Kuvaus : 

Järjestimme syksyllä 2011 iltakirjaston viidesluokkalaisille. Mukaan pääsi 30 ilmoittautunutta. Ilmoittautumisten perusteella tilaisuus osoittautui suosituksi, joten keväällä 2012 järjestämme toisen iltakirjaston eri teemalla ja eri luokkaryhmälle. Tilaisuudessa on kirjailijavieras, kirjavinkkari, työpaja-tyyppistä toimintaa ja myöhemmin iltakirjaston tuotosten esittelyä kirjastossa. Kirjasto tarjoaa iltapalan.

Tavoitteena on lukemisharrastuksen edistäminen, lukemisen kytkeminen omaan ilmaisutaitoon, yhteistyö koulujen kanssa, kirjastonkäytön lisääminen tutustumalla "erilaiseen" kirjastoon, tapahtuman tarjoaminen kohderyhmälle jolle tapahtumatarjonta muuten on vähäistä paikkakunnalla.

Alkujaan hanke oli tarkoitus järjestää keväällä 2012, mutta henkilöstön vaihdosten johdosta tilaisuus järjestetään vasta 2.11.2012.

Aiemmat hankkeet: 

Hanke pohjautuu 4.11.2011 järjestettävään iltakirjastoon, joka on ilmoittautumisten perusteella osoittautunut suosituksi. Teema ja kohderyhmä ovat erilaisia kevään 2012 hankkeessa.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Syksyinen iltakirjasto

Iltakirjasto järjestettiin jo toisen kerran. Tapahtuma oli aluksi ajateltu järjestettävän keväällä, mutta henkilökuntavaihdosten johdosta keväällä ei ehditty, ja tilaisuus siirrettiin syksyyn. Muutenkin pimeä syksy-yö sopii tapahtumaan paremmin kuin kuulas kevätilta.

Tilaisuudesta tiedotettiin viidesluokkalaisten opettajien kautta. Oppilailla oli tapahtumasta jo tietoa edelliseltä vuodelta, ja ilmoittautuneita oli yhteensä 52. Vaikka tilaisuus oli suunniteltu vain 20 oppilaalle, osallistujien määrää kasvatettiin, jotta mahdollisesti opettajaltaan myöhemmin tiedon saavat pääsisivät myös mukaan. Osallistujia oli lopulta 41, mikä oli hyvä määrä.

Kirjailijavieraaksi oli pyydetty Lukukeskuksen kautta Anneli Kanto. Hän kertoi kirjailijan työstä ja muutamista teoksistaan. Esitys jatkui arvuuttelulla ja kirjoitustehtävillä.

Samassa rakennuksessa kirjaston kanssa on kirkonkylän koulu, ja siellä käytiin syömässä iltapala. Tämän jälkeen Jaana Kakkonen vinkkasi kauhukirjoista. Vinkkauksen jälkeen  kerrottiin kummitusjuttuja, ja lopuksi osa oppilaista katseli elokuvaa, osa lueskeli ja osa leikki piilosta pimeässä kirjastossa. Tilaisuus päättyi puolen yön aikaan.

Yökirjasto on ajoitettu Pyhäinpäivän aatoksi, jotta seuraavana päivänä niin tapahtumaan osallistuneet kuin järjestäjätkin saisivat levätä. Halloween -teemaa on käytetty rekvisiitassa ja osittain sisällössä, mutta sitä ei ole pidetty rajoittavana tekijänä. Tilaisuus sai paljon myönteistä palautetta, erityisesti kiitettiin sitä, että viidesluokkalaisille pojille osataan tarjota jotain kiinnostavaa.

Tilaisuudessa huomattiin, että kirjastossa oleminen epätavalliseen aikaan hämärässä valaistuksessa oli yksi tapahtuman vetonauloista. Jatkossa, kun tapahtuma järjestetään omarahoitteisesti, aikataulusta ei tehdä turhan tiukkaa eikä joka tunnille järjestetä erillistä ohjelmaa. Tapahtuma vaadi suurta määrää palkattuja esiintyjiä, ja lopuksi oppilaat keksivät kyllä itse itselleen tekemistä. Ehkä paras osa olikin loppupuolen piilosilla olo.

Jatkotoimenpiteet: 

Kehittämishankkeena alkanut tapahtuma on muuttunut vakiintuneeksi toiminnaksi. Vuonna 2013 se järjestettiin kirjaston omalla kustannuksella.

Aloituspäivämäärä : 
31/12/2011
Lopetuspäivämäärä : 
30/12/2012
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€1 450
Oma rahoitus yhteensä: 
€300
Budjetti euroissa yhteensä: 
€1 750
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€1 280
Oma rahoitus yhteensä: 
€300
Muualta saatu avustus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
1kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
41henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€1 000
 
okm
avi