Tablettien tielle
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Enonkosken kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Kirkkotie 1
58175
Kirjaston puhelin : 
044 3453038
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@enonkoski.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Enoko
Y-tunnus : 
0163687-9
Yhteyshenkilön nimi : 
Liisa Virri
Puhelin : 
044 3453038
Sähköposti : 
liisa.virri@enonkoski.fi
Kuvaus : 

Enonkosken kirjasto haluaa panostaa uuteen tekniikkaan, jonka avulla taataan kansalaisten tietoyhteiskuntavalmiudet. Hankkeen tavoitteena on saada kirjaston tekniset laitteet vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Tällä hetkellä kirjaston henkilökunta ei ole voinut opastaa uusien tekniikoiden käytössä tarvittavien laitteiden puuttuessa. Tarvittaviksi laitteiksi on kaavailtu 4 tablettitietokonetta sekä asiakas- että henkilökunnan käyttöön yhteensä. E-aineisto ja verkossa asiointi tulee lisääntymään yhä enemmän, jonka vuoksi on opeteltava uusia käytäntöjä saavuttaakseen kaiken sen tiedon jota tarvitsee. Myös kirjaston aineistoa on nykyisin ladattavana e-aineistona, johon tarvitaan erillinen lukulaite tai esim. tablettitietokone. Kohderyhmänä ovat kaikki asiakasryhmät ja tarkoituksena on myös houkutella uusia asiakkaita järjestämällä tablettien käytön opetusta kirjastossa. Varsinkin seniorit ja syrjäytymisuhan alla olevat pyritään saamaan mukaan. Vieressä sijaitsevan koulun kanssa tehdään jatkuvasti yhteistyötä ja tablettien käyttöä tarvitaan opetustilanteissa ja ryhmätöissä, tiedonhaussa ja kirjaston käytön opetuksessa. Kustannusarvio koostuu 4:stä tablettitietokoneesta. Omavastuu henkilökunnan työpanoksesta.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankerahalla ostettiin kirjastolle viisi tablettia (Apple ipad air 16gb wifi md785js/a space gray). Kirjastovirkailija kävi Mikkelin pääkirjastolla "luovasti lisää lukutaitoa tableteilla" -koulutuksessa 26.1.2016. Enonkosken kirjastolla on annettu henkilökohtaista tablettien käytön neuvontaa asiakkaille, keskimäärin noin kolmena tuntina viikossa. Tabletit ovat olleet aktiivisessa käytössä sekä asiakkaiden että koulukkaiden keskuudessa. Linnala opisto järjesti kurssin iPad tutuksi ajalla 18.1.-22.2. tämä osaltaan auttoi ihmisiä rohkeasti käyttämään tabletteja. Tabletteja mainostetaan kunnan kotisivuilla "UUTTA: Kirjastoon hankitut iPad-tablettitietokoneet asiakkaiden käytettävissä."

Jatkotoimenpiteet: 

Tabletit ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa Enonkosken kirjastossa ja niitä tullaan jatkossakin käyttämään tiedon hakuun, lukemiseen ja asiointiin verkossa. Käyttäjinä koulun oppilaat sekä muut kirjaston käyttäjät. Kesäaikana käyttö varmasti lisääntyy kun kunnan väkiluku kasvaa kesämökkiläisten saapuessa kuntaan.  

Aloituspäivämäärä : 
04/01/2015
Lopetuspäivämäärä : 
30/12/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€2 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€400
Budjetti euroissa yhteensä: 
€2 400
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€2 545
Oma rahoitus yhteensä: 
€0
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
1kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
1henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
0kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
0henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2015, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2015

 
okm
avi