Tarinat talteen
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Ei saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Askolan kirjasto
Askolan kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Pappilantie 2
07500
Kirjaston puhelin : 
0400151833
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@eduaskola.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Asko
Y-tunnus : 
FI9000162D
Yhteyshenkilön nimi : 
Raija Penttinen, kirjastonjohtaja
Puhelin : 
0407506975
Sähköposti : 
raija.penttinen@eduaskola.fi
Kuvaus : 

Askolassa on järjestetty tarinapiirejä säännöllisesti vuodesta 2013. Noin joka kolmas viikko syys- ja kevätkaudella järjestetyt piirit ovat olleet erittäin suosittuja ja ne ovat keränneet keskimäärin 10-15 tarinankertojaa ja kuulijaa/kerta. Osallistuminen on ollut maksutonta eikä ennakkoilmoittautumista ole ollut. Kaiken kaikkiaan tarinapiireihin on osallistunut viitisenkymmentä eri henkilöä. Aiheet ovat vaihdelleet ja usein jotakin tarinalankaa on lähdetty seuraamaan yllättäviin uusiin suuntiin. Tarinoita Askolasta -tarinapiiri alkaa jo olla käsite ja se on tähän asti tuottanut opastettuja kyläkävelyjä, valokuvanäyttelyn askolalaisten  vanhoista valokuvista, retkiä ja kulttuurisuunnistusta tarinapiirissä kerrottujen  tapausten  tapahtumapaikoille. Kotiseutu on tarinapiirissä esiin nousseiden tarinoiden välityksellä tullut tutuksi sekä kuntalaisille että kesäasukkaille, Askolaan muuttaneille ja täältä poismuuttaneille. Tarinapiirin kautta on luotu vahva yhteys askolalaisten välille ja vahvistettu kotiseutuidentiteettiä. Lisäksi tarinoiden avulla on voitu sukeltaa paikkakunnan suulliseen perintöön, hiljaiseen historiaan, josta ei ole olemassa kirjallisia lähteitä. Tarinoissa on mm. pohdittu väkivallantekoja, joista löytyy merkintöjä kirkonkirjoista ja oikeudenkäyntipöytäkirjoista ja joista askolalainen kirjailija Vihtori Peltonen (Johannes Linnankoski) on kirjoittanut esim. novellissaan Taistelu Heikkilän talosta. Tarinapiirissä on tullut esille myös muita tarinoita, jotka ovat siirtyneet suullisena perintönä monta sukupolvea jopa ison vihan ajoilta,  1700-luvulta sekä 1900-luvun alun oloista (sisällissota ja  sotien välinen aika).

Tarinapiirin tarinat on nauhoitettu. Tämän hankkeen tarkoituksena on saada tarinat talteen ja toimittaa ne kokoelmaksi, joka voidaan julkaista kirjan tai vastaavan julkaisun muodossa.

Hankkeessa nauhat puretaan ja toimitetaan kirjalliseen muotoon. Julkaisuvuosi on 2017, jolloin Askolassa vietetään itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlia.     

Hankeraha käytetään projektityöntekijän kirjalliseen työskentelyyn.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet: 
Keth Strömdahl
Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Tarinoita Askolasta -tarinapiiri/Keth Strömdahl

Aiemmat hankkeet: 

Uinuvasta sivukirjastosta aktiivisten kuntalaisten kohtauspaikaksi.

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2016
Lopetuspäivämäärä : 
30/06/2017
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€7 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€0
Oma rahoitus yhteensä: 
€0
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€0

Kts. perustelumuistio 2016 : http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2016. Avustusta ei myönnetä kirjojen julkaisemiseen.

 
okm
avi