Tarinoiden talosta kuntalaisten olohuone
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Laihian kirjasto
Kirjaston osoite : 
Laihiantie 39 B
66400
Kirjaston puhelin : 
06 4750476
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@laihia.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Lahku
Y-tunnus : 
0180451-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Pirjo Humalainen
Puhelin : 
064750427
Sähköposti : 
pirjo.humalainen@laihia.fi
Kuvaus : 

Laihia on lähes 8000 asukkaan muuttovoittoinen kunta, jonne muuttaa paljon lapsiperheitä Vaasasta ja muilta lähialueilta. Uusien asukkaiden tervetuliaspaketissa mainostetaan kirjaston palveluja ja erilaisia kirjastossa järjestettäviä tapahtumia mm. kirjailijavieraluja. Kirjastomme kävijämäärä oli vuonna 2010 66 748 ja lastenkirjojen lainaus nousi kaunokirjallisuuden osalta 15 % ja tietokirjojen osalta 23 %. Hankkeemme ensisijaisena tarkoituskena onkin edistää lasten- ja nuortenkirjastotoimintaa ja lukemisharrastusta muuttamalla tiloja paremmin nykypäivän tarkoitukseen sopiviksi.

Koska perinteisen käsikirjaston merkitys on vähentynyt 2000-luvulla tietokoneiden yleistyttyä, koemme myös erittäin tärkeäksi nykyisen käsikirajston muuttamisen vastaamaan nykyisiä tarpeitamme. Huoneessa on jo pitkään pidetty satutunteja pikkulapsille ja esikouluikäisille. Vuonna 2010 kävi satutunneilla ym. tutustumsikäynneillä noin 1450 alle kouluikäistä lasta. Myös nuoret kokoontuvat tilassa mm. läksyjä tehden.

Käsikirjasto muutetaan lasten ja nuortentilaksi hankkimalla uusia kalusteita, pelejä, tietokone ja pelikonsoleita.

Kirjastoon hanitaan myös wlan-tukiasema ja aikuisille tietokone.

Aiemmat hankkeet: 

Tarinoiden talosta kuntalaisten olohuone (POHELY/441/04.00.04/2011)

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjaston entinen käsikirjasto muutettiin kuntalaisten olohuoneeksi. Kuntalaisten (sekä yksityisten että yhdistysten) käytössä on nyt monitoimitila, jossa he voivat kokoontua maksutta pelaamaan, kokoustamaan jne. Heillä on käytössään langaton verkko, playstation3 pelikone, taulutv, projektori sekä kaksi kannettavaa tietokonetta. Nyt hankkeen loputtua ja muutostöiden jälkeen olemme iloksemme saaneet huomata, että tila on ollut todella tarpeen. Monitoimitilan ovat löytäneet sekä nuoret että aikuiset. Siellä kokoontuu tällä hetkellä useita eri ryhmiä; lukupiiri, muistitreeniläiset, 4h-kerho sekä nuoria opiskelimassa ja viettämässä aikaa. Myös kirjaston ja koulun välinen yhteistyö on kohentunut näiden uudistusten myötä, sillä nyt pystymme isompaakin ryhmää opastamaan mm. tiedonhaussa. Myös mediakasvatus sekä alle kouluikäisille että alakoululaisille kirjaston tiloissa on mahdollistunut tämä hankkeen myötä.

Jatkotoimenpiteet: 

Pyrimme jatkossakin kehittämään kirjaston ja koulun välistä yhteistyötä sekä TVT-taitoja sekä hankkimaan tabletteja ja e-aineistoja asiakkaidemme käyttöön. Pidämme tärkeänä sitä, että kirjasto on ns. matalan kynnyksen paikka. Pyrimme lisäksi tarjoamaan kuntamme nuorille tilan, jossa kokoontua ja viihtyä. Tätä silmällä pitäen olemme suunnitelleet mm. elokuvailtoja nuorille, koska nyt niiden toteuttaminen on nyt teknisesti mahdollista. Kunnassa ei ole tällä hetkellä nuorille minkäänlaista kokoontumistilaa, sillä kunnan nuorisotilat on sisäilmaongelmien takia joudutta jälleen sulkemaan.

Aloituspäivämäärä : 
31/03/2012
Lopetuspäivämäärä : 
30/12/2012
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€0
Budjetti euroissa yhteensä: 
€5 000
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 124
Oma rahoitus yhteensä: 
€124


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000
 
okm
avi