Tehoa tiedonhaun opetukseen
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Sastamalan kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Sillankorvankatu 1
38210
Kirjaston puhelin : 
040 138 2040
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@sastamala.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Sasta
Y-tunnus : 
0144411-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Päivi Mäki-Kerttula
Puhelin : 
050 342 5523
Sähköposti : 
paivi.maki-kerttula@sastamala.fi
Kuvaus : 

Sastamalan kaupunginkirjasto hakee avustusta lasten- ja nuortenkirjastotyön tietoteknisten valmiuksien parantamiseen koko kaupungin alueella. Sastamalan kaupungissa on haluttu säilyttää kuntaliitoksen myötä yhteen liitetyt lähikirjastot. Monet kirjastoista ovatkin koulujen läheisyydessä ja luokkakäyntejä on runsaasti.  Kevään 2012 aikana laadittiin kirjaston ja koulun yhteistyösuunnitelma, jossa mietittiin kirjaston palveluntarjonta kullekin luokka-asteelle. Tätä ohjelmaa on aktiivisesti markkinoitu ja luokkakäyntien määrä onkin selvästi lisääntynyt. Suunnitelman mukaisesti alakoulujen 5. luokkalaisille opetetaan PIKI -verkkokirjaston käyttöä, 8. luokkalaisille ja lukiolaisille tiedonhakua. Varsinaista atk-luokkaa ei ole kuin pääkirjastossa ja opetuksessa käytettäviä asiakaspäätteitäkin on lähikirjastoissa liian vähän, jotta kokonainen luokka pystyisi tehokkaasti opiskelemaan samalla kertaa. Tilanteen helpottamiseksi anomme avustusta, jolla saisimme hankittua neljään lähikirjastoon langattomat verkkoyhteydet sekä koko kaupunginkirjaston käyttöön vähintään 10 tablettitietokonetta. Lukiolaisille on Sastamalassa jaettu kannettavat tietokoneet, jotka he voivat tuoda mukanaan kirjastoon ja langattoman verkon kautta suorittaa tiedonhaun harjoituksia. Tabletteja voidaan käyttää tiedonhaun harjoituksissa peruskoululaisten kanssa.

Sastamala on ollut mukana Lukuinto hankkeen pilotoinnissa. Pilotoinnin aikana on järjestetty animaatiotyöpajoja, joiden laajentamiseen ja jatkokehittelyyn tabletit tuovat uusia mahdollisuuksia.  Tabletteja voidaan käyttää myös eKirjojen käytön neuvomisessa. Niitä on helppo kuljettaa laajassa kunnassa kirjastosta toiseen, jolloin kaikki kuntalaiset pääsevät osallisiksi tästä neuvonnasta. Näin on mahdollista järjestää tiedonhaun koulutusta myös aikuisväestölle.

Kirjaston omarahoitusosuus koostuu palkkakuluista.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Sastamalan peruskoulut ja lukiot

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Tehoa tiedonhakuun hankkeen aikana Sastamalan kaupunginkirjastoon ostettiin kesällä 2014 2 iPad-tablettia ja 2 Windows-tablettia. Aiemmin oli jo hankittu 2 Samsungin tablettia. Näin haluttiin testata eri malleja ja miettiä, mitä hankitaan suurempi määrä. Keväällä 2015 hankittiin yhteensä 15 taulutietokonetta käytettäväksi tiedonhaun opetuksessa luokkakäynneillä. Käyttö on ollut aktiivista ja oppilaat ovat selvästi olleet innostuneita niiden käytöstä. Taulutietokoneita on helppo liikutella eri kirjastojen välillä. Loppuvuodesta hankittiin vielä 7 taulutietokonetta lisää kaikkiin lähikirjastoihin henkilökunnalle käytettäväksi yksittäisten asiakkaiden opastukseen tiedonhaussa, Piki-verkkokirjaston ja eAineistojen käytössä. 21.4.2015 järjestettiin tablettikoulutus koko kirjaston henkilökunnalle. Aamupäivällä koulutus oli Mouhijärven kirjastossa ja iltapäivällä pääkirjastossa. Näin taattiin koko henkilökunnalle mahdollisuus osallistua. Kouluttajana toimi Sastamalan opistossakin opettava Henri Kiuttu. Langattomat verkot asennettiin Karkun, Kiikan, Kiikoisten ja Suodenniemen lähikirjastoihin. Muissa kirjastoissa verkot olivat jo ennestään. Nämä hankinnat mahdollistavat tiedonhaun opetuksen luokkakäyntien yhteydessä kaikissa Sastamalan kaupungin kirjastoissa.Hankkeen aikana henkilökunnan taitotaso tablettietokoneiden käytössä on selvästi kasvanut ja innokkuus opetella uusia asioita lisääntynyt. Tiedonhaun opetus on siirtynyt uudelle tasolle.

Aloituspäivämäärä : 
01/08/2014
Lopetuspäivämäärä : 
30/11/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€7 300
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€10 300
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€9 334
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 334
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
2kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
20henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€7 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2014 ks.

http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014

 
okm
avi