Tieto ja tarinat näkyviin
Vuoden 2013 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Kirjastonhoitaja Reijo Kinnusen luvalla.
Kempeleen kirjasto
Kirjaston osoite : 
Zeppelinintie 1
90450
Kirjaston puhelin : 
050-3169409
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@kempele.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kempe
Y-tunnus : 
0186002-9
Yhteyshenkilön nimi : 
Anne Toppari
Puhelin : 
050-4636457
Sähköposti : 
anne.toppari@kempele.fi
Kuvaus : 

Kirjaston henkilökunta antaa systemaattista tiedonhaun ja kirjastonkäytön opetusta sekä kirjavinkkausta koululuokissa, joissa av-välineet ovat huippuluokkaa. Haluaisimme kutsua enemmän kaikenikäisiä koululaisia kirjastoon vierailulle tutustumaan fyysisesti kirjaston mahdollisuuksiin. Kempeleen kirjasto on myös Linnakankaan koulun kanssa yksi pilottipari Lukuinto-hankkeessa. Tämän perinteiseen lukutaitoon nojaavan hankkeen rinnalla kirjasto haluaa kokeilla ja kehittää koululaisten ryhmäkäyntejä ja tukea osaltaan monilukutaitoon kuuluvan medialukutaidon kehittymistä.
Satutunneilla käy keskimäärin 35 lasta joka viikko. Koska erillistä tilaa näihinkään ryhmäesityksiin ei ole, tietokone, datatykki ja kangas pitää viritellä johtoineen yleisön keskelle. Laitteet ovat vaarassa rikkoutua, vanha datatykki kuumuu pidemmissä esityksissä ja lapset kompastelevat johtoihin. Tarvitsemme siksi riittävän suuren, liikuteltavan älytaulun kaikenlaisia ryhmäesityksiä varten. Näin mediasatutuntien pitäminen helpottuu huomattavasti ja uusi näyttö palvelee tietysti myös aikuisten tilaisuuksissa. Oppimateriaalikeskuksen hinta-arvio 70" kosketusnäyttötaulusta on 4500 € ja liikuteltavasta telineestä 500-1200 €.

 

Aiemmat hankkeet: 

Kempeleen kirjaston ja kunnan koulujen systemaattinen yhteistyö:
http://www.kempele.fi/fi/asukkaalle/kirjasto/lasten-ja-nuortenosasto/kouluyhteistyo.html

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Pelkkä näyttöruutu ei vielä riitä, vaan siihen on tuotettu sisältöä henkilökunnan toimesta. Satutunteja sekä koululais- ja aikuistilaisuuksia varten on skannattu aineistoa ja kirjavinkkejä ja info-tv-tyyppistä materiaalia on tehty. Kirjavinkki-info on pyörinyt tv:ssä ja vuodenvaihteessa käyttöön otettavasta Koha-järjestelmästä on tehty esittelydiasarja.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Näyttö-tv:n saaminen on helpottanut huomattavasti sekä omien että yleisötilaisuuksien toteuttamista. Satutunnit ja koululaisvierailut helpottuvat, kun tekniikka pelaa vaivattomasti. Myös eräät muut kauppakeskus Zeppelinin toimijat ovat pitäneet kokouksia ja hyötyneet näyttö-tv:n kätevästä käytöstä.

Jatkotoimenpiteet: 

Tuotamme myös jatkossa ajankohtaista info-tv -materiaalia, jolloin tv on lähes jatkuvassa käytössä. Lastenosastolla se on jokaviikkoinen satutuntien apuväline jatkossakin ja koululaisvierailujen kirjastonkäytön opetuksessa ja kirjavinkkauksessa korvaamaton.

Lisätietoa: 

Näyttö-tv:n hinta 3705 €, pyörillä varustettu teline 1075 €. Satutunneilla on Kempeleen kirjastossa käytössä satupassi. Kun se on täynnä, saa pienen lahjan. Loput avustusrahasta on käytetty näiden pienten lahjojen ostoon, tv:n kaukosäätimen paristoihin sekä muistitikkuihin, joille kerätään näytettävää materiaalia.
Oma rahoitus on arvio henkilökunnan panostuksesta. Näyttö-tv:n hankintaprosessi vei työaikaa, samoin materiaalien tuottaminen ja laitteiden asennus satutunneille, koululaisopastuksiin ja muihin yleisötilaisuuksiin.

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€7 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€6 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 500

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
80kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
1 277henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 000