Tilaa koulunuorille ja valoa lapsiperheille
År 2014 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Bildens ursprung: 
Kirjaston kuva-arkisto. Nuorten tekemä seinämaalaus.
Asikkalan kirjasto
Bibliotekets adress : 
Asikkalantie 21
17200
Bibliotekets telefonnummer : 
044 7780741
Bibliotekets e-postadress : 
kirjasto@asikkala.fi
ISIL-kod : 
FI-Asiku
FO-nummer : 
0145208-4
Ansvarsperson : 
Tanja Kairimo
Telefonnummer : 
044 7134531
E-post : 
tanja.kairimo@asikkala.fi
Projektbeskrivning : 

Kirjasto sijaitsee koulukeskuksen läheisyydessä. Nuoret käyttävät iltapäivisin paljon kirjastoa. Saimme aiemmin hankerahoilla päivitettyä tietokonekantaamme ja sijoitimme ne vanhojen laitteiden paikoille lehtilukusalin ja nuortenosaston läheisyyteen. Uudet tietokoneet saivat innokkaita käyttäjiä koululaisista ja aikuisten koneille pääsy hetkellisesti häiriintyi. Rajoitimme osan laitteista aikuisille. Pelaamisen aiheuttama levottomuus kuitenkin jäi tienoolle.

Hankkeessa ostamme suunnitteluapua. Osallistamme nuoria asiakkaitamme nuorten osaston uuden ilmeen ja toiminnallisuuden luomisessa. Tila nuorille suunnitellaan kirjaston matalakattoiseen osaan, mistä äänet eivät kantaudu isoon saliin niin helposti. Tällöin osasto tulee aikuisten kaunokirjallisuuden tuntumaan, joten toiveissa on, että kokoelmalle tulee enemmän nuoria käyttäjiä. Tilaan mahdollistuu nuorten aineistokokoelman lisäksi myös toiminnallinen osa, jossa voi järjestää ohjattua toimintaa. Tilaan hankitaan nuorille omat tietokoneet, kuulokkeita ja kirjastokäyttöön kuva- ja videotallennevälineitä sekä perusohjelmalisenssien lisäksi kuvankäsittelyohjelma, joita voidaan käyttää mediakasvatusteemailloissa. Peli-iltoja varten hankimme konsolipelejä. Ohjattujen teemailtojen järjestämisessä teemme yhteistyötä kunnan nuoriso- ja vapaa-aikatoimen kanssa. Uudessa tilassa mahdollistuu myös pienimuotoiset elokuvaesitykset, kun hankimme tilaan langattomat kuulokkeet.

Lastenosasto on nykyisellään hyvin varustettu hyllyillä ja sen siirto valoisampaan tilaan on mahdollista. Uuden tilan hahmotteluun tarvitsemme suunnitteluapua, sillä tarkoituksena on saada tila viihtyisäksi koko perheelle. Tilassa pidetään myös satutunteja.

Aineiston sijoittelu vaatii uudelleenajattelua molemmilla osastoilla. Otamme mallia toteutetuista hankkeista, joissa aineiston sijoittelu on asiakaslähtöistä eikä pelkästään luokitusperusteista.

 

Samarbetspartners, arbetsgrupper: 

Asikkalan kunnan nuoriso- ja vapaa-aikatoimi

Tidigare projekt: 
Åtgärder och önskade inverkningar: 

Hankkeen tarkoituksena oli monipuolistaa lasten ja nuorten kirjastonkäyttöä uusimalla tiloja ja järjestämällä lapsiperheille ja nuorille uudenlaista toimintaa. Tarkoituksena oli alun perin vaihtaa lasten- ja nuortenosastojen paikkoja, mutta arkkitehti päätyi suunnittelemaan nuorille oman nurkan nuortenosaston yhteyteen.

Uudet tilat:

Kirjaston suunnitellut arkkitehti suunnitteli nuorille oman nurkan, joka toteutettiin kalusteita järjestämällä. Suunnittelusta ei lopulta koitunut hankkeelle kustannuksia, sillä samaan aikaan kirjastossa tehtiin omatoimikirjaston käynnistämiseen liittyviä suunnitelmia ja muutostöitä, joille taas oli erillinen rahoitus. Nuorten oman nurkkaukset suunnittelu ja osa toteutuksesta hoitui siinä samalla.  Hyllyillä rajatun nurkkauksen kalusteet saivat uuden verhoilun ja nurkkaan sijoitettiin kaappi, jonka sisällä on televisio ja pelikonsoli peli- ja elokuvailtoja varten. Ostimme myös kuulokkeita sekä konsoli- ja lautapelejä. Nurkkaan sijoitettiin kolme läppäriä, jotka ovat vain nuorten käytössä pelikoneina. Näin nuoret pelaajat ovat kauempana lehtilukusalista kuin aiemmin. Osa lehdenlukijoista koki häiritsevänä nuorten äänekkään pelaamisen. Koneisiin hankittiin kuvankäsittelyohjelmat. Lisäksi hankimme tablet-tietokoneen, jota voi käyttää nuorten kirjastonkäytönopetuksessa.

Lastenosastoa järjestettiin uudelleen. Muun muassa aineiston esillepanoon kiinnitettiin aiempaa enemmän huomiota ja tietokirjahyllyissä luovuttiin luokitusperustaisesta järjestyksestä. Lastenosastolla pyrittiin järjestämään aiempaa enemmän toimintaa ja näin testailimme tilan muunneltavuutta. Henkilökunta piti siellä muun muassa ensimmäistä kertaa nukketeatteria, joka sopikin tilaan hyvin. Hankevaiheen aikana käynnistyi myös lukukoiratoiminta, vaikka se ei suoranaisesti hankkeeseen liittynytkään. Samoin satutunteja pidettiin tilassa edelleen säännöllisesti. Lapsille ostettiin lautapelejä. Nuorten pelinurkka palvelee toki tarvittaessa myös lapsia. 

Osallistaminen:

  • Nuoret pääsivät itsekin suunnittelemaan omaa nurkkauksen laitehankintoja: kyselyllä kartoitettiin nuorten kirjastonkäyttöä ja muun muassa sitä, millaisia pelejä nuoret haluaisivat pelata ja millä pelikoneella.
  • Viereisen koulun oppilaat suunnittelivat seinälle maalauksen.
  • Pelinurkan avajaisissa esiintyi paikallisia nuoria.

Pelinurkan avajaiset toteutettiin yhteistyössä nuorisopalvelujen kanssa.

Hankkeeseen liittyviä tapahtumia:

2014 Tarinarasia-työpaja, Lastenkirjailija tarinoimassa

2015 Sarjakuvapaja, Nukketeatteriesityksiä

2016 Musiikkileikkituokioita, Pelinurkan avajaiset (ohjelmassa tanssia, musiikkia, beatboxausta ja rallipelikilpailu), Peliesittelyä ja miniatyyrimaalausta

Kaiken kaikkiaan tapahtumia lapsille ja nuorille oli hankevaiheen aikana enemmän kuin kirjastossa on ollut yleensä. Asiakkaat antoivat tästä paljon kiitosta. Nuoret asiakkaat ovat mieltäneet kirjaston myös tapahtumapaikkana. Pelinurkka on houkutellut nuoria, jotka eivät ole aiemmin käyneet kirjastossa. Konsolipelit ovat saatavissa vain kirjastokortilla, joten olemme tehneet uusiakin kirjastokortteja. Samalla muutkin aineistot ovat tulleet tutuiksi. Pelinurkka on kuitenkin teettänyt myös lisätyötä, kun nuorten pelaajien ajan- ja äänenkäyttöä on saanut vahtia. Toivoisimme edelleen kirjastoon enemmän yläkouluikäisiä, nyt suurin osa pelinurkan käyttäjistä on 10-12-vuotiaita.

 

Fortsatta åtgärder: 

Nuorten pelinurkka on ahkerassa käytössä. Tarkoituksena on tulevaisuudessa järjestää peli- ja elokuvailtoja. Kirjastossa aloittaa työkokeilija, joka on aiemmin pitänyt valokuvauskurssia, joten hänen osaamisensa pääsee käyttöön myös kirjastossa: nuoret pääsevät opiskelemaan kuvankäsittelyä pelinurkan koneilla.  Toiveena on myös koodausopetusta ja iPadin hyödyntäminen e-aineistojen käytön opetuksessa. Tarkoituksena on pitää tapahtumatoiminta mahdollisimman aktiivisena, kun nuoret asiakkaat ja lapsiperheet ovat nyt tottunet siihen, että kirjastossakin on säännöllisesti tapahtumia.

Projektet börjar : 
01/05/2014
Projektet avslutas : 
30/04/2016
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€6 200
Egen finansiering: 
€800
Budget sammanlagt: 
€7 000
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€6 800
Egen finansiering: 
€800

Statistik:
Antalet evenemang: 
13kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
259henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€6 000