Tunnetko Lassilan?
Vuoden 2017 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Tohmajärven kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Asemantie 35 a
82600
Kirjaston puhelin : 
0401054111
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@tohmajarvi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-TOHMA
Y-tunnus : 
1919717-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Liisa Mäenpää
Puhelin : 
0401054110
Sähköposti : 
liisa.maenpaa@tohmajarvi.fi
Hankkeen tavoite: 

Tohmajärvellä syntyneen ja nuoruudessaan vaikuttaneen Maiju Lassilan tunnetuksi tekeminen hänen juhlavuotensa kunniaksi.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Tapahtumien ja tilaisuuksien määrä.

Kuvaus : 

Tohmajärvellä syntyneen ja nuoruudessaan vaikuttaneen kirjailijan, Maiju Lassilan syntymästä tulee kuluneeksi kahden vuoden kuluttua 150 vuotta. Lassila koetaan kansalliskirjailijaksi, jonka mukaan on nimetty mm. teitä, paikkoja, rakennuksia ja kirjastoautoja. Tohmajärvellä on myös veistospuisto, jossa komeilee hänen kirjojen sankarihahmoja. Hänen tuotantoaan on käsitelty väitöskirjoissa, pro gradu -tutkielmissa sekä useissa muissa artikkeleissa ja kirjoituksissa. Lassilan näytelmistä on tehty myös viime vuosina useita eri versioita. Museoalueella on myös hänen kotiaittansa.

Haluamme juhlistaa Lassilaa tuomalla yhteen henkilöt, jotka hänen tuotantoaan tuntevat, ovat tutkineet sekä ovat hänestä kirjoittaneet. Hankkeen aikana suunnitellaan luentosarjatyyppinen kokonaisuus sekä juhlatilaisuus, jotta hän tulisi tutuksi myös suurelle yleisölle. Myös hänen näytelmäkirjallisuuttaan tuodaan esille esitysten muodossa. Samalla tuotetaan Lassilasta materiaalia, joko painettuna tai verkossa välitettävässä muodossa. Hankkeen aikana esitellään paikallishistoriaa ja kirjallisuutta ja siten se on myös koulujen hyödynnettävissä. Yhteistyötä tehdään paikallisten kulttuuritoimijoiden ja yhdistysten kanssa Keski-Karjalassa.

Hankkeen aikana palkataan työntekijä kuuden kuukauden ajaksi tai osa-aikaisesti pidemmäksi aikaa.

1. kuukausi: Hankkeen aikataulutus ja yhteistyökumppaneiden kartoitus, 2. kuukausi:  Verkostoituminen ja yhteydenpito, 3. kuukausi: Tilaisuuksien suunnittelu, 4-5. kuukausi: Toteutus, 6. kuukausi: Hankkeen arviointi ja jatkotoimenpiteiden suunnittelu.

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Tohmajärvellä syntyneen ja nuoruudessaan vaikuttaneen kirjailijan, Maiju Lassilan syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Lassila koetaan kansalliskirjailijaksi, jonka mukaan on nimetty mm. teitä, paikkoja, rakennuksia ja kirjastoautoja. Tohmajärvellä on myös veistospuisto, jossa komeilee hänen kirjojen sankarihahmoja. Hänen tuotantoaan on käsitelty väitöskirjoissa, pro gradu -tutkielmissa sekä useissa muissa artikkeleissa ja kirjoituksissa. Lassilan näytelmistä on tehty myös viime vuosina useita eri versioita. Museoalueella on myös hänen kotiaittansa. Halusimme juhlistaa Lassilaa tuomalla yhteen henkilöt, jotka hänen tuotantoaan tuntevat, ovat tutkineet sekä ovat hänestä kirjoittaneet, jotta hän tulisi tutuksi myös suurelle yleisölle. 

Hanke tarjosi monipuolisen kattauksen Lassilan tuotannosta. Hanketyöntekijämme oli perehtynyt kirjailijan elämään ja tuotantoon näytelmäharrastuksen kautta erittäin laajasti. Sen ansiosta hanke onnistui niin hyvin, ainoastaan tutkijoiden tavoittaminen oli hieman hankalaa. Hankkeen avulla kirjailijan elämäntyötä saatiin hyvin esille, kunnan kulttuuritietämys ja identiteetti vahvistuivat sekä yhteistyö lujittui.

 

 

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen aikana toteutuivat mm. Juha Hurmeen Sanamyrsky-pienoisnäytelmän vierailuesitys ja Lassilan esittely Työväentalolla, Lassila-aiheiset kirjallisuusillat,1-2-luokkalaisille ja kesäteatterivieraille suunnatut draamaopastukset museolla ennen Tullitikkuja lainaamassa -näytelmän esitystä, kirjallisuustutkija Irma Tapanisen luento, runoilta, Lassila -näyttelyn kokoaminen, Kurkistus kulmille - kiertoajelu sekä Lassila-juhlan suunnittelu. Yhteistyötä tehtiin usean eri tahon kanssa mm. Tohmajärvi seuran ja Elämään heränneet runoilijoiden kanssa heidän tehdessä runoteosta ja karttaa Lassilan elämän vaiheista. Lassilan muistomerkin luokse tehtiin myös esittelytaulu. Kaikissa tilaisuuksissa riitti kävijöitä ja monipuolisen tarjonnan ansiosta eri-ikäiset ihmiset olivat hänestä kiinnostuneet.

 

 

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2017
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2018
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€15 600
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 800
Budjetti euroissa yhteensä: 
€17 400
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€7 212
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 210
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
11kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
270henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€6 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2017, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2017