Tunnetko Lassilan?
År 2017 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Tohmajärven kunnankirjasto
Bibliotekets adress : 
Asemantie 35 a
82600
Bibliotekets telefonnummer : 
0401054111
Bibliotekets e-postadress : 
kirjasto@tohmajarvi.fi
ISIL-kod : 
FI-TOHMA
FO-nummer : 
1919717-3
Ansvarsperson : 
Liisa Mäenpää
Telefonnummer : 
0401054110
E-post : 
liisa.maenpaa@tohmajarvi.fi
Projektets målsättning: 

Tohmajärvellä syntyneen ja nuoruudessaan vaikuttaneen Maiju Lassilan tunnetuksi tekeminen hänen juhlavuotensa kunniaksi.

Indikatorer för uppföljning av målsättningen: 

Tapahtumien ja tilaisuuksien määrä.

Projektbeskrivning : 

Tohmajärvellä syntyneen ja nuoruudessaan vaikuttaneen kirjailijan, Maiju Lassilan syntymästä tulee kuluneeksi kahden vuoden kuluttua 150 vuotta. Lassila koetaan kansalliskirjailijaksi, jonka mukaan on nimetty mm. teitä, paikkoja, rakennuksia ja kirjastoautoja. Tohmajärvellä on myös veistospuisto, jossa komeilee hänen kirjojen sankarihahmoja. Hänen tuotantoaan on käsitelty väitöskirjoissa, pro gradu -tutkielmissa sekä useissa muissa artikkeleissa ja kirjoituksissa. Lassilan näytelmistä on tehty myös viime vuosina useita eri versioita. Museoalueella on myös hänen kotiaittansa.

Haluamme juhlistaa Lassilaa tuomalla yhteen henkilöt, jotka hänen tuotantoaan tuntevat, ovat tutkineet sekä ovat hänestä kirjoittaneet. Hankkeen aikana suunnitellaan luentosarjatyyppinen kokonaisuus sekä juhlatilaisuus, jotta hän tulisi tutuksi myös suurelle yleisölle. Myös hänen näytelmäkirjallisuuttaan tuodaan esille esitysten muodossa. Samalla tuotetaan Lassilasta materiaalia, joko painettuna tai verkossa välitettävässä muodossa. Hankkeen aikana esitellään paikallishistoriaa ja kirjallisuutta ja siten se on myös koulujen hyödynnettävissä. Yhteistyötä tehdään paikallisten kulttuuritoimijoiden ja yhdistysten kanssa Keski-Karjalassa.

Hankkeen aikana palkataan työntekijä kuuden kuukauden ajaksi tai osa-aikaisesti pidemmäksi aikaa.

1. kuukausi: Hankkeen aikataulutus ja yhteistyökumppaneiden kartoitus, 2. kuukausi:  Verkostoituminen ja yhteydenpito, 3. kuukausi: Tilaisuuksien suunnittelu, 4-5. kuukausi: Toteutus, 6. kuukausi: Hankkeen arviointi ja jatkotoimenpiteiden suunnittelu.

Beskrivning av verksamheten och projektutvärdering: 

Tohmajärvellä syntyneen ja nuoruudessaan vaikuttaneen kirjailijan, Maiju Lassilan syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Lassila koetaan kansalliskirjailijaksi, jonka mukaan on nimetty mm. teitä, paikkoja, rakennuksia ja kirjastoautoja. Tohmajärvellä on myös veistospuisto, jossa komeilee hänen kirjojen sankarihahmoja. Hänen tuotantoaan on käsitelty väitöskirjoissa, pro gradu -tutkielmissa sekä useissa muissa artikkeleissa ja kirjoituksissa. Lassilan näytelmistä on tehty myös viime vuosina useita eri versioita. Museoalueella on myös hänen kotiaittansa. Halusimme juhlistaa Lassilaa tuomalla yhteen henkilöt, jotka hänen tuotantoaan tuntevat, ovat tutkineet sekä ovat hänestä kirjoittaneet, jotta hän tulisi tutuksi myös suurelle yleisölle. 

Hanke tarjosi monipuolisen kattauksen Lassilan tuotannosta. Hanketyöntekijämme oli perehtynyt kirjailijan elämään ja tuotantoon näytelmäharrastuksen kautta erittäin laajasti. Sen ansiosta hanke onnistui niin hyvin, ainoastaan tutkijoiden tavoittaminen oli hieman hankalaa. Hankkeen avulla kirjailijan elämäntyötä saatiin hyvin esille, kunnan kulttuuritietämys ja identiteetti vahvistuivat sekä yhteistyö lujittui.

 

 

 

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Hankkeen aikana toteutuivat mm. Juha Hurmeen Sanamyrsky-pienoisnäytelmän vierailuesitys ja Lassilan esittely Työväentalolla, Lassila-aiheiset kirjallisuusillat,1-2-luokkalaisille ja kesäteatterivieraille suunnatut draamaopastukset museolla ennen Tullitikkuja lainaamassa -näytelmän esitystä, kirjallisuustutkija Irma Tapanisen luento, runoilta, Lassila -näyttelyn kokoaminen, Kurkistus kulmille - kiertoajelu sekä Lassila-juhlan suunnittelu. Yhteistyötä tehtiin usean eri tahon kanssa mm. Tohmajärvi seuran ja Elämään heränneet runoilijoiden kanssa heidän tehdessä runoteosta ja karttaa Lassilan elämän vaiheista. Lassilan muistomerkin luokse tehtiin myös esittelytaulu. Kaikissa tilaisuuksissa riitti kävijöitä ja monipuolisen tarjonnan ansiosta eri-ikäiset ihmiset olivat hänestä kiinnostuneet.

 

 

Projektet börjar : 
01/04/2017
Projektet avslutas : 
31/12/2018
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€15 600
Egen finansiering: 
€1 800
Budget sammanlagt: 
€17 400
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€7 212
Egen finansiering: 
€2 210
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€0

Statistik:
Antalet evenemang: 
11kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
270henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€6 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2017, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2017