Uskallatko lukea?
Vuoden 2014 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Teuvan kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Porvarintie 39
64700
Kirjaston puhelin : 
040-1263276
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@teuva.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Teuva
Y-tunnus : 
0182734-1
Yhteyshenkilön nimi : 
Aki Rossi
Puhelin : 
040-1263278
Sähköposti : 
aki.rossi@teuva.fi
Kuvaus : 

Lukuinnostusta pyritään ylläpitämään ja kasvattamaan monella tavalla. Yksi on kirjailijavierailut. Teuvalla dekkarit ovat selkeästi suosituin aikuisten kaunokirjallisuuden genre. Tämän lisäksi kaikentyyppiset lasten ja nuorten etsiväseikkailut ovat olleet aina suosittuja.

Uskallatko lukea? -hankkeen tarkoituksena on toisaalta palkita lukijoita tarjoamalle heille mahdollisuus tavata kirjailijoita paikanpäällä, mutta samalla edistää lukuharrastusta sekä aikuisten että lasten/nuorten parissa. Dekkarit toimivat tässä mainiosti ikäryhmiä yhdistävänä tekijänä, sillä osa kirjailijoista on kirjoittanut sekä aikuisten että nuorten kirjoja.

Vierailut on tarkoitus ajoittaa lähinnä syksyyn 2014 melko tiiviiseen ryppääseen, mutta niitä voidaan järjestää myös muina aikoina vuoden 2015 loppuun mennessä riippuen kirjailijoiden aikatauluista. Kirjailijoita on tarkoitus saada vieraaksi 3-5 kappaletta, kuitenkin vähintään siten että kaikki eri ikäiset tulisivat huomioiduksi. Osa vierailusta tapahtuisi koululla ja osa kirjastolla.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Kirjailijavierailuista on kirjoitettu Teuvan kirjaston blogiin http://teuvankirjasto.blogspot.fi/. Tekstit löytyvät kätevästi tunnisteella Uskallatko lukea? Ensimmäisessä tapahtumassa kävi paikalla myös paikallislehti Tejukan toimittaja.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Teuvan kirjasto järjesti kirjailijavierailuiden sarjan otsikolla Uskallatko lukea? syksyllä 2014. Ajatus oli palkita ahkerasti dekkareita lukevia kirjaston asiakkaita tuomalla paikalle kirjojen tekijöitä. Yhteensä vieraana kävi neljä dekkaristi-kirjailijaa, joista kolme aikuisille suunnattua sekä yksi lapsille ja nuorille. Aikuisten kirjailijat esiintyivät kirjastolla ja nuorempien vieras koululla sekä nuorisotilassa.

Vieraita olivat:
- Pasi Lönn 22.10.2014
Kirjastolla esiintynyt Pasi keräsi 15 kuulijaa.

- Heleena Lönnroth 5.11.2014
Kirjastolla esiintynyt Heleena keräsi 6 kuulijaa

- Jari Mäkipää 12.11.2014
Teuvan yhtenäiskoulun 4. ja 5. luokkalaisille esiintynyt Jari sai innostuneen vastaanoton oppilailta. Yhteensä yleisönä oli 94 oppilasta. Jari esiintyi vielä kolmannen kerran saman päivän aikana Teuvan kunnan nuorisotilassa, jonne häntä tuli seuraamaan 9 kuulijaa.

- Markku Ropponen 19.11.2014
Kirjastolla esiintynyt Markku keräsi 9 kuulijaa.

Saavutetut yleisömäärät ovat tyypillisiä Teuvan kirjaston järjestämissä kirjailijavierastapahtumissa. Sikäli vierailut olivat onnistuneita, vaikka mitään ryntäystä ei tullutkaan. Vaikutus lainamääriin oli selvempi. Kaikkien vierailijoiden teoksia laitettiin esille vierailun lähestyessä ja sekä ennen että jälkeen vierailun kirjat kiinnostivat asiakkaita.

Markkinointia tehtiin mahdollisimman laajasti resurssien mukaan, verkossa (mm. some, kirjaston nettisivut), paikallislehdessä yksi ilmoitus koko tapahtumasta ja kirjaston tiloissa.

 

Jatkotoimenpiteet: 

Kirjailijavieraluja nimenomaan koululaisille tullaan jatkamaan. Seuraavana ovat ensisijaisesti vuorossa Teuvan kaksi kyläkoulula ja niiden oppilaat.

Aloituspäivämäärä : 
01/07/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€3 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€3 500
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 288
Oma rahoitus yhteensä: 
€800
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
6kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
133henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 500

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää esitetyn erittelyn mukaan. Perustelumuistio, ks.  http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014