Uusia asiakkaita uuteen kirjastoon
Vuoden 2012 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Toholammin kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Kirkkotie 2
69300
Kirjaston puhelin : 
(06) 8885 287
Kirjaston sähköposti : 
toholammin.kirjasto@toholampi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Tohol
Y-tunnus : 
0182779-8
Yhteyshenkilön nimi : 
Satu Kinnari
Puhelin : 
040 150 5281
Sähköposti : 
satu.kinnari@toholampi.fi
Kuvaus : 

Toholammin kirjasto muuttaa melkein vuoden evakkoretken jälkeen peruskorjattuun kirjastorakennukseen toukokuussa 2012. Tilojen lisäksi myös kirjaston toimintoja modernisoidaan. Avokokoelman osuus kirjaston tilasta vähenee ja tilalle tulee kahvila- ja olohuonehenkisyyttä nojatuolien ja kahviautomaatin myötä. Alakertaan on myös tulossa monikäyttöisiä tiloja, joissa voi pelata videopelejä, digitoida ja käsitellä eri materiaaleja (valokuvia, videoita ja lp-levyjä), katsoa blu ray -elokuvia sekä järjestää mm. satutunteja, kirjallisuuspiirejä ja erilaista kerhotoimintaa (esim. elokuva-, lautapeli- ja neulekerhoja). Langaton wlan-verkko tulee kattamaan koko rakennuksen ja asiakkailla on mahdollisuus lainata kannettavia tietokoneita ja tablet-laitteita, joita voi käyttää mm. skype-puheluihin ja e-kirjojen lukemiseen.

Näppituntuman perusteella kuntalaisilla, jotka eivät käytä kirjastoa on vanhentunut kuva kirjaston kokoelmista puhumattakaan muista toiminnoista. Projektin ensimmäisessä vaiheessa on tarkoituksena järjestää kirjaston avaijaisviikolle tapahtumia, joissa esittellään tilojen monikäyttöisyyttä ja esitellään kirjastoa viihtyisänä ajanviettopaikkana. Tapahtumia markkinoidaan kirjaston ei-käyttäjille lehtimainoksilla. Avajaisissa voisi esiintyä esimerkiksi lastenteatteri, taikuri, tanssiesitys, nukketeatteri ja paikallisia muusikkoja. Muita tapahtumia voisivat olla satuvinkkaus, kirjastoseikkailu, lainattavien liikuntavälineiden esittely, taideteoksen paljastaminen, videopeliturnaus, lautapelitapahtuma ja digitointi/editointitilan esittely. Tapahtumat myös valokuvataan tulevia markkinointimateriaaleja ja verkkokirjastoa varten.

Avajaisten jälkeen tai seuraavana syksynä aloitetaan ei-käyttäjille suunnattu mainoskampanja. Graafinen suunnittelija tekee julisteen ja esitteen. Lisäksi hän toimittaa kirjaston käyttöön valokuvia käyttöoikeuksineen uudesta kirjastosta ja sen toiminnoista. Julistetta jaetaan kauppoihin, nuorisotiloihin, urheilupaikoille, kouluille ja muihin kunnan tiloihin, ja esite jaetaan kunnan jokaiseen talouteen. Projektin päätarkoitus on saada kuntalaiset huomaamaan kirjastonsa tarjoamat mahdollisuudet, joten mainoksissa lähdetään perusasioista, joita ei-käyttäjät eivät välttämättä tiedä, kuten mitä kokoelmaan nykyään kuuluu (esim. juuri blu ray -levyt). Mutta mainoksissa pitää myös korostaa uuden kirjaston modernimpaa konseptia.

Tulevaisuudessa kirjaston tilojen monipuolisuudesta pidetään kiinni järjestämällä jatkuvaa (esimerkiksi kerhomuotoista) toimintaa yhteistyössä eri sidosryhmien kuten nuorisotoimen, kansalaisopiston ja mahdollisesti kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Esitteet ja julisteet

Graafinen suunnittelija laati kirjastolle kirjaston palveluja esittelevän esitteen sekä julisteen. Esitteessä kerrotaan kirjaston kokoelmista (kirjat, elokuvat, musiikki ym.), laitteista (tabletit, asiakaskoneet, digitointilaite), tiloista ym. sekä maintaan verkkokirjasto ja kirjastokimpan kirjastojen kokoelmat.

Julisteessa on kerrottu tiivistetymmin kirjaston tarjoamista palveluista, julisteen teemana on "Asiaton oleskelu sallittu".

Mediaseuranta

 Kirjaston uudet tilat sekä kirjastoon hankittu Pekka Jylhän taideteos saivat mediassa runsaasti huomiota. Paikallis- ja maakuntalehtien lisäksi uusista kirjastotiloista kirjoitettiin mm. Kirjasto-lehdessä. YLE:n paikallisuutiset kävivät tekemässä jutun sekä uusitusta kirjastosta että myöhemmin kirjaston taideteoksesta.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Uuden kirjaston avajaisia vietettiin toukokuussa 2012. Avajaisissa esiintyi naiskuoro Nice & Voice, ja avajaisviikolla järjestettiin monipuolista ohjelmaa kuten sarjakuvavinkkausta, liikuntavälineiden esittelyä ja lastenteatteria. Kävijöitä avajaisviikolla oli noin 1000. Kirjastoon hankitun taideteoksen julkistamistilaisuus pidettiin syksyllä 2012. Avajaisviikon tapahtumista tiedotettiin tehokkaasti mm. lehtimainoksin.

Ei-käyttäjille suunnattu esite kirjaston palveluista jaettiin jaettiin kunnan jokaiseen talouteen (n. 1400 kpl) postin kotipalvelun kautta helmikuussa 2014. Lisäksi esitettä on toimitettu mm. kuntaan, kouluille ja Toholammin Artesaaniopistolle. Julisteita on näkyvillä pääkirjastossa ja sivukirjastossa sekä muissa kunnan tiloissa.

Runsas näkyvyys mediassa toi kirjastoon paljon uusia kävijöitä niin avajaisviikolla kuin sen jälkeenkin. Kirjastoon hankittua taideteosta käytiin katsomassa kauempaakin. Esitteen vaikutukset eivät varmasti ole vielä kaikkinensa näkyvillä, mutta esim. kirjaston digitointipalvelua on esitteen jakamisen jälkeen kyselty runsaasti.

Kirjaston tilojen käyttöaste on ollut korkea. Kirjaston monitoimitila on lasten ja nuorten jatkuvassa käytössä, ja monitoimitilassa on järjestetty nuorteniltoja yhteistyössä nunorisotoimen kanssa. Monitoimitilassa järjestetään myös mm. satutuokioita ja leffahetkiä. Kirjaston kokoelmahuoneessa järjestetään mm. käsityöiltoja yhteistyössä Toholammin Marttojen kanssa, ja tutkijanhuoneen digitointilaitteen käyttö on kasvamaan päin.

Jatkotoimenpiteet: 

Jatkossa kiinnitetään huomiota tehokkaaseen kirjaston palveluista tiedottamiseen. Kirjaston verkkosivuja pyritään parantamaan, näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa kasvatetaan ja kirjaston tapahtumista tiedotetaan niin painetussa muodossa kuin verkossakin. Esitteitä ja julisteita hyödynnetään kaikin tavoin ja niitä pidetään näkyvillä kunnan tiloissa ja toimipaikoissa. Yhteistyötä on tehty kunnan kulttuuri- ja nuorisotoimen kanssa sekä yhdistysten kanssa (mm. MLL, Martat) ja yhteistyötä tehdään jatkossakin.

Aloituspäivämäärä : 
22/04/2012
Lopetuspäivämäärä : 
31/03/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 380
Budjetti euroissa yhteensä: 
€6 880
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€5 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 000

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
5kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
1 100henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 000