Uusia laitteita Sykäräisen sivukirjastoon
År 2014 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Toholammin kunnankirjasto
Bibliotekets adress : 
Kirkkotie 2
69300
Bibliotekets telefonnummer : 
040-150 5280
Bibliotekets e-postadress : 
toholammin.kirjasto@toholampi.fi
ISIL-kod : 
FI-Tohol
FO-nummer : 
0182779-8
Ansvarsperson : 
Satu Kinnari
Telefonnummer : 
040-150 5281
E-post : 
satu.kinnari@toholampi.fi
Projektbeskrivning : 

Noin viidensadan asukkaan Sykäräinen on eläväinen kylä Toholammin kunnassa. Sykäräisessä on maaseutukyläksi hyvät palvelut: sieltä löytyvät esimerkiksi kauppa, uimahalli, korjaamo, huoltamopalveluja sekä alakoulu ja kirjasto. Sykäräisen Härkänevalla sijaitsee teollisuuskeskittymä, jonka tehtaat ovat suuri työllistäjä Toholammilla ja lähialueilla. Alueelle toivotaankin uusia asukkaita, ja hyvä ja toimiva kirjasto olisi yksi palvelu lisää luomaan asuinpaikalle houkuttelevuutta. Sykäräisestä on Toholammin keskustaan noin kaksikymmentä kilometriä, joten sivukirjasto on siksikin tarpeen syrjäisessä kylässä.

 

Sykäräisen sivukirjasto toimii alakoulun yhteydessä. Aika on ajanut jo pahasti kirjaston ohi niin kokoelman, laitteiden kuin kalusteidenkin suhteen, ja hankkeen tarkoituksena olisi saada elvytettyä ja ajantasaistettua sivukirjasto houkuttelevaksi kyläläisten kohtaamispaikaksi. Sykäräisen koululla on menossa LVI-remontti, jonka yhteydessä kirjastonkin tiloja kohennetaan. Tämä on siis hyvä hetki koko kirjaston uudistamiselle. Uudistus on jo aloitettu kokoelmien järjestelmällisellä läpikäynnillä: kokoelmista poistetaan runsaasti vanhentunutta sekä vähän lainattua aineistoa, ja kirjastoon tilataan uutta kirja- sekä AV-aineistoa. Kirjaston kokoelma pienenee, mutta samalla se uudistuu ja ajantasaistuu, ja tukkoinen tila saadaan paremmin käyttöön.

 

Uusia laitteita kirjastoon tarvitaan: asiakaskone ja tulostin on uusittava, ja asiakkaiden käyttöön hankitaan myös kolme tablettitietokonetta. Kirjaston tilat, asiakaskone ja tablettitietokoneet olisivat myös koulun käytössä kirjaston ollessa suljettuna. Tablettien avulla pieniä koululaisryhmiä voidaan opastaa verkkokirjaston sekä e-kirjojen käyttöön.

 

Sykäräisen sivukirjaston kokoelma pyritään luomaan sellaiseksi, että se vastaa käyttäjäkuntansa tarpeita. Suurin ja aktiivisin käyttäjäryhmä ovat alakoululaiset sekä lapsiperheet, ja tämä huomioidaan aineistonvalinnassa sekä kirjaston tilojen uudelleenjärjestelyssä. Myös muut kirjastonkäyttäjät sekä kirjaston mahdolliset tulevat asiakkaat huomioidaan pitämällä kirjastossa yllä ajantasaista ja monipuolista kokoelmaa. Uutta aineistoa hankitaan, ja pääkirjastosta tuodaan Sykäräisen kirjastoon säännöllisesti vaihtuvia siirtokokoelmia. Aikakausilehtivalikoimaa laajennetaan, ja äänikirjoja, musiikkia ja elokuvia hankitaan edustava kokoelma.

 

Kun remontti on kirjastossa valmis, voidaan kirjaston tilat järjestää uudelleen. Koulun kanssa käydään tässä vaiheessa tiivistä yhteistyötä niin, että kirjaston tilat vastaavat myös koulun ja koululaisten tarpeita. Kirjaston nykyiseen varastotilaan on esimerkiksi suunnitteilla koulun toivoma hiljainen luku/työskentelytila. Kalusteet ovat vanhoja, mutta pyrimme pärjäämään mahdollisimman pitkälle näillä vanhoilla kalusteilla.

 

Haemme avustusta sivukirjaston laitehankintoihin. Kirjaston omarahoitus muodostuu aineistonhankinnasta sekä kokoelmatyöhön käytetystä työajasta.

 

Hankittavat laitteet:

Asiakaskone (sis. näyttö): 600e

Tulostin/skanneri/kopiokone -monitoimilaite: 250e

Tabletit 3 kpl  (iPad): 1800e

 

Hankkeen aikataulu:

loppuvuosi 2013 – poistojen tekeminen, uuden aineiston hankinta

alkuvuosi 2014 – pintaremontti käynnistyy, kirjastotilojen uudelleenjärjestely, uutuusaineiston hankintaa

loppuvuosi 2014 – uuden asiakaskoneen ja tulostimen asentaminen sekä tablettien käyttöönotto, kirjaston avajaiset

Tidigare projekt: 

Uusia asiakkaita uuteen kirjastoon

Joku missä on sanat ja nuoret ja yökirjasto

 

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Muutostyöt Sykäräisen kirjastossa aloitettiin vuonna 2013. Kokoelmaa käytiin läpi, ja vanhentunutta kirja-aineistoa poistettiin vuosien 2013 ja 2014 aikana yhteensä noin 4000 nidettä. Koulun ilmastointiremontin yhteydessä myös kirjastossa tehtiin pientä pintaremonttia - seiniä maalattiin ja lisää tilaa saatiin poistamalla osa hyllyistä. Varastohuone muutettiin lukutilaksi joka on myös mm. erityisopettajan ja koulukuraattorin käytössä koulupäivien aikana. Lukutilaan hankittiin uusia kalusteita, mutta muuten pärjättiin olemassa olevilla kalusteilla sekä pienillä sisustusratkaisuilla. Sykäräisen koululaiset osallistuivat projektiin mm. tuunaamalla vanhoja kalusteita.

Kirjahankinnoissa keskityttiin lasten- ja nuortenosastoon, sillä kirjasto on pääsääntöisesti koululaisten käytössä. Aikuistenosaston osittain hyvinkin vanhaa aineistoa vähennettiin reilusti, ja aikuisasiakkaita varten kirjastoon sijoitettiin säännöllisesti vaihtuva siirtokokoelma pääkirjastosta. Vanhentuneet asiakaskone ja tulostin poistettiin, ja syksyllä 2014 tilalle hankittiin kannettava tietokone, kaksi iPadia sekä monitoimitulostin. Laitteet hankittiin pääosin hankerahalla, omalla rahalla kirjastoon hankittiin mm. kalusteita ja uutta aineistoa. Sykäräisen koulun vanhempainyhdistys osallistui riippumaton hankintaan.
Henkilökunnan työaikaa projektiin käytettiin reilusti.

Uudistuneen kirjaston avajaisia vietettiin huhtikuussa 2014. Keväällä 2014 kirjastossa kokeiltiin myös satutuokioiden pitämistä.
Kirjasto on edelleen auki yhtenä päivänä viikossa. Aukioloa muutettiin siten, että kun ennen kirjasto oli auki klo 11-19, on se nykyisin auki klo 10-18. Tämä palvelee etenkin koululaisasiakkaita, sillä luokkakäynnit kirjastoon voidaan tehdä aikaisempaa porrastetummin.

Fortsatta åtgärder: 

Kokoelmatyö Sykäräisessä jatkuu yhä, poistoja tehdään tarpeen mukaan ja etenkin lasten- ja nuortenosastolle tilataan uutta aineistoa. Sykäräisen kirjasto on pääasiassa koululaisten käytössä, ja panostamme yhteistyöhön koulun kanssa. Jatkossa Sykäräisen kirjastossa järjestetään koululaisille mm. kirjastonkäytön opetusta, ja tablettitietokoneet mahdollistavat myös erilaisten kirjastosuunnistusten järjestämisen.
Muita kirjastokävijöitä Sykäräisessä on edelleen vähän, ja vakiasiakkaita varten perustettu siirtokokoelma on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.

Ytterligare information: 

Yhteistyökumppaneina Sykäräisen koulu ja Sykäräisen koulun vanhempainyhdistys

Projektet börjar : 
01/03/2014
Projektet avslutas : 
31/12/2014
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€2 650
Egen finansiering: 
€3 000
Budget sammanlagt: 
€5 650
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€5 000
Egen finansiering: 
€3 200
Extern finansiering: 
€250
Bidrag från samarbetspartners: 
€250

Statistik:
Antalet evenemang: 
3kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
108henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€1 800

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää esitetyn erittelyn mukaan. Perustelumuistio, ks.  http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014