Uusia tuulia oheistoimintaan- uusia asiakkaita kirjastoon!
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Saarijärven kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Sivulantie 12
43100 S
Kirjaston puhelin : 
014-4598257
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@saarijarvi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Saari
Y-tunnus : 
176975-1
Yhteyshenkilön nimi : 
Arja Siikström
Puhelin : 
014-459 8257
Sähköposti : 
arja.siikstrom@saarijarvi.fi
Kuvaus : 

Saarijärven kaupunginkirjaston oheistoiminnan ja yhteistyön kehittäminen pääkirjastossa, Pylkönmäen lähikirjastossa sekä kirjastoautossa sekä osin yhdessä koko Kepri -kirjaston kanssa. Uusia tuulia ja toimintatapoja em. yksiköihin vierailijoiden ja seutukunnallisen yhteistyön kautta. Oheistoiminnan monipuolistamisella uusia asiakkaita kirjastoon ja lukemisharrastusta elpymään. Toimintaa ja tapahtumia myös kylille.

Saarijärven kaupunginkirjasto ja Pylkönmäen kunnankirjasto yhdistyivät kuntaliitoksen myötä. Yhteisen toimintakulttuurin luominen on vienyt voimia oheistoiminnan kehittämiseltä ja lukemisharrastuksen edistämiseltä. Hankkeella haetaan uutta virtaa ja voimaa kirjaston oheistoiminnan kehittämiseen ja sitä kautta lukemisharrastuksen edistämiseen.

Hankkeella saadaan vierailijoita ja oheistoiminnassa avustajia (kirjailijoita, kuvittajia, taitelijoita, muusikkoja) varhaiskasvatukseen (ryhmikset, päiväkodit, kirjaston satutunnit) sekä kouluihin (perusopetusta antavia kouluja 8 kpl, yht. n 900 oppilasta).

Yhteistyötä ja yhteisiä kirjastohetkiä sekä kirjailija vieraita senioreiden kanssa (Virtapiirit, muut eläkeläisjärjestöt). Sosiaalista kirjastotyötä uusille urille sairaalassa ja muualla ikääntyvien ja muiden erityisryhmien parissa (sote Saarikka kuntayhtymän kanssa).

Tiedonhaun opetusta eri ikäryhmille uusin tuulin: "kirjastoseikkailuradan" ja opetustehtävien kehittäminen alakoululaisille.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

kaupungin varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, seniorit

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Syyskuussa 2012 Hervannan kirjastonhoitaja Matti Karjalainen vieraili pitämässä kahdeksasluokkalaisille MuKi-vinkkausta. Yläasteelaiset ovat jääneet vinkkauksista paitsi, joten tämä sai paljon kiitosta myös opettajilta. Vinkkauksen vaikutus näkyi myös kirjastossa, vinkattuja kirjoja lainattiin ja niillä tavoitettiin myös lainaajia, jotka eivät normaalisti kirjastoa käytä (opettajien huomiot + henkilökunnan huomiot). Yläasteen yseille saimme vieraaksi kirjailija Salla Simukan, joka kertoi omasta työstään ja tuotannostaan. Myös tämän vierailun vaikutukset näkyivät kirjastossa aktiivisempana kirjastonkäyttönä. Lukion ekaluokkalaisille vieraana kävi kirjailija Tapani Bagge ja tämä vierailu, sai samoin kuin edellinen, kovasti kiitosta.

Myös lapset haluttiin huomioida hankkeen aikana. Lapsille järjestettiin sadupäivän kunniaksi paikallisen teatteriryhmän toimesta "Satujen värit" niminen esitys, joka sisälsi niin maalaamista, satuilua kuin musisointiakin. Kirjaston satulinna oli täynnä saduista innostuneita katsojia. Marraskuussa järjestettiin toinen teatteriesitys yhteistyössä kulttuuritoimen kanssa joka sai vieläkin suuremman määrän pieniä ja isoja katsojia liikkeelle. Tapahtumat täyttivät odotukset ja toivat piristystä tavallisten satutuntien kylkeen.

Lokakuun harmauteen toi piristystä taiteilija Rolf Wirtasen esitys "Lapintaika", joka sisälsi musiikkia, lapin kuvia sekä tarinointia. Tämäkin esiintyminen sai kiitosta yleisöltä. Kirjastossa oli aiheeseen liittyvää materiaalia esillä ja sekin lähti hyvin lainaan (liekö lapinkuume iskenyt). Loppuvuodesta kirjastoon pyydettiin myös kirjailjavieras, mutta jostain syystä tämä esiintyminen ei saanut yleisöä. Vaikka kirjailijavieraita on tasasin väliajoin kirjastoomme kyselty, ei yleisömäärät vastaa tarkoitusta. Opimme tästä sen, että kirjailijavierailut on syytä suunnata tietylle kohdeyleisölle, sillä avoimet tapahtumat saattavat epäonnistua täysin.

Hankkeen vaikutukset näkyivät parhaiten kouluyhteistyön osalta, joka lisääntyi huomattavasti edellisistä vuosista. Kaikki nuorille suunnatut lukemiseen liittyvät vieraat saivat nuoret paremmin liikkeelle ja pienoista lukuinnon kasvamista oli havaittavissa. Myös muut onnistuneet esiintymiset piristivät kirjastontoimintaa ja toivat uusia yhteistyökumppaneita.

Jatkotoimenpiteet: 

Yhteistyötä yläasteen kanssa jatketaan ja suunnitteilla on uusi vinkkaushanke naapurikuntien kanssa. Lisäksi pyrimme lisäämään myös oman henkilöstön tekemää vinkkausta lapsille ja nuorille.  Pyrimme myös resurssien puitteissa tuomaan kirjaston arjesta poikkeavia tapahtumia kirjastoon ja jalkautumaan entistä enemmän kirjaston ulkopuolelle ja tiivistämään yhteistyötä muiden kunnan toimijoiden kanssa.

Aloituspäivämäärä : 
29/02/2012
Lopetuspäivämäärä : 
29/03/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€13 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€15 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 157
Oma rahoitus yhteensä: 
€392
Muualta saatu avustus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
8kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
443henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000
 
okm
avi