Vaihtoehtoja asiointiin
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Parkanon kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Parkanontie 57
39700
Kirjaston puhelin : 
0447865560
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@parkano.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Parka
Y-tunnus : 
0136311-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Paula Latvajärvi
Puhelin : 
0447865561
Sähköposti : 
paula.latvajarvi@parkano.fi
Hankkeen tavoite: 

Kirjastossa asioinnin helpottaminen lainaus/palautusautomaatin avulla ja tablettitietokoneiden hankkiminen kirjastoon. Lainausautomaatti vapauttaa kirjastoammattilaisten työaikaa asiakkaiden parempaan palveluun.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Lainausten/palautusten automaattikäytön mittaaminen, automaattilainojen vähittäinen kasvu. Tablettien käytön opastus asiakkaille ja esim. e-kirjojen lainauksenopastustapahtumat

Kuvaus : 

Hankkeen tarkoitus on ostaa Parkanon kirjastoon lainaus/palautusautomaatti lisälaitteineen, joka toisi uuden itsepalveluvaihtoehdon sitä haluaville. Kirjastoammattilaisten työaikaa saataisiin näin pois rutiineista kohti runsaampaa sisältöjen avaamista ja palvelujen markkinointia. Henkilökohtainen palvelu paranisi kun siihen olisi enemmän aikaa. Uusi tapa lainata houkuttelisi varsinkin nuoria lainaajia.

Hankkeen toinen osa koskee tablettihankintoja kirjastoon: hankitaan kolme tablettitietokonetta joiden käytön opettelun jälkeen henkilökunta voi opastaa asiakkaita käyttämään näiden omia laitteita. Varsinkin ikäihmisten keskuudessa tällaisesta "kansanomaisesta" opetuksesta on selvästi puutetta. Tablettitietokoneilla voidaan myös täydentää "läppäriluokan" varustusta koululais- ja muiden ryhmien opetustilanteissa. Lainattavien E-kirjojen käyttöopastusta ja muuta verkonkäyttöpastusta voidaan tableteilla antaa myös kirjaston seinien ulkopuolella.

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Hankkeen tarkoitus on ostaa Parkanon kirjastoon lainaus/palautusautomaatti lisälaitteineen, joka toisi uuden itsepalveluvaihtoehdon sitä haluaville. Kirjastoammattilaisten työaikaa saataisiin näin pois rutiineista kohti runsaampaa sisältöjen avaamista ja palvelujen markkinointia. Henkilökohtainen palvelu paranisi kun siihen olisi enemmän aikaa. Uusi tapa lainata houkuttelisi varsinkin nuoria lainaajia. Hankkeen toinen osa koskee tablettihankintoja kirjastoon: hankitaan kolme tablettitietokonetta joiden käytön opettelun jälkeen henkilökunta voi opastaa asiakkaita käyttämään näiden omia laitteita. Varsinkin ikäihmisten keskuudessa tällaisesta "kansanomaisesta" opetuksesta on selvästi puutetta. Tablettitietokoneilla voidaan myös täydentää "läppäriluokan" varustusta koululais- ja muiden ryhmien opetustilanteissa. Lainattavien E-kirjojen käyttöopastusta ja muuta verkonkäyttöpastusta voidaan tableteilla antaa myös kirjaston seinien ulkopuolella.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjastoon hankittiin lainaus/palautusautomaatti ja kaksi tablettitietokonetta. Automaatti herätti kiinnostusta, toiset ihastuivat, toiset vihastuivat. Vähitellen tullut osaksi arkea. Vähentää jononmuodostusta lainaustiskillä varsinkin ruuhka-aikoina.
Tabletteja käytetty kirjastonkäytönopastuksessa ja seniori-opastuksissa. Osallistujamäärä pieni johtuen luultavimmin kirjaston sijainnista väistötiloissa.

Aloituspäivämäärä : 
01/09/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€12 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€13 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€7 670
Oma rahoitus yhteensä: 
€519
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
3kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
10henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€7 000
 
okm
avi