Vehkeitä
Vuoden 2013 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kannuksen kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Valtakatu 27
69100
Kirjaston puhelin : 
044 4745 440
Kirjaston sähköposti : 
kirja.kannus@kannus.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kannu
Y-tunnus : 
0178455-6
Yhteyshenkilön nimi : 
Mikko Paajala
Puhelin : 
044 4745 441
Sähköposti : 
mikko.paajala@kannus.fi
Kuvaus : 

Kannuksen kaupunginkirjastossa joudutaan tekemään lattiaremontti vuonna 2013. Tämä mahdollistaa hyllyjärjestyksen uusimisen sekä kirjaston kalusteiden ja joidenkin hyllyjen modernisoinnin. Samalla myös kirjastojen joidenkin tilojen toimintoja voidaan uudistaa. Suurin muutos on kahden työhuoneen ottaminen asiakaskäyttöön. Lehtisalia laajennetaan ja toisesta huoneesta muodostetaan uusi asiakastila, jonka työnimenä on Bunkkeri. Kirjastoon muodostetaan vapaata oleskelutilaa lainaussalin näköalapaikalle, ja sen nimenä on Keidas.

Remontin avulla kirjaston tilat saadaan paremmin vastaamaan nykyaikaista kirjastokäsitystä, jonka mukaan kirjasto on kansalaisten olohuone eli ns. kolmas tila. Samalla myös kirjaston tarjoamat ATK-laitteet ja -palvelut tarvitsevat uudistamista.

Bunkkeri

Entisestä kirjastotoimenjohtajan työhuoneesta tulee monikäyttöinen tila, joka mahdollistaa erilaisten tapahtumien järjestämisen. Tapahtumia voivat olla satutunnit, kirjailijavierailut sekä kirjastonkäytön-, sosiaalisen median-, tiedonhaun- ATK-laitteiden käytön opetukset. Lisäksi Bunkkeriin hankitaan laitteet elokuvien katsomiseen, konsolipelaamiseen ja musiikin kuunteluun. Asiakkaat voivat varata tilaa tarpeidensa mukaan ja sitä voidaan antaa vaikkapa kolmannen sektorin toimijoiden käyttöön tai kaupungin muun palvelutarjonnan täydentämiseksi.

Asiakastietokoneiksi opetustehtäviin hankitaan useita tablet-tietokoneita, esimerkiksi iPad tai Samsung Galaxy Tab. Kirjaston yleinen wlan-verkko ei yllä nykyisellään Bunkkeriin, joten sitä joudutaan laajentamaan. Asiakkailta on tullut toive mahdollisuudesta katsoa 3D-elokuvia kirjaston tilassa, joten sopivat laitteet hankitaan. Samaa televisiota voi käyttää myös konsolipelien pelaamisessa sekä videotykin korvikkeena erilaisissa tapahtumissa. Myös dokumenttikamera hankitaan, sillä se palvelee satutuntikäytössä.

Tarvittavat laitteet:
-3D-TV                                                                   1000 €
-3D Blu ray –soitin                                                 150 €
-Pädit                                                                     4000 €
-Pelikonsoli + ohjaimet                                         450 €
-Dokumenttikamera                                              800 €
-Äänentoistolaitteet                                              600 €
-Wlan-verkon laajennus                                      1000 €

Yht. 8000 €

Digitointihuone

Kirjastossa on asiakkaiden käytössä tutkijanhuone, jossa on Windows-työasema Office-ohjelmistoilla sekä mikrofilmilukija. Tietokone on jo vanhentunut ja nyt sen käyttöä laajennetaan. Tehokkaan tietokoneen lisäksi hankitaan digitointilaitteet, jolla asiakkaat saavat siirrettyä sähköiseen muotoon vanhat VHS- ja c-kasetit sekä valokuvat, diat ja lp-levyt. Lisäksi ohjelmistoilla mahdollistetaan digitoitujen materiaalien käsittely. Esimerkiksi sopivat ohjelmat ovat Adobe Photoshop Elements ja Adobe Premiere kuvan- ja videonkäsittelyyn sekä AVS Audio Editor äänenkäsittelyyn.

Tarvittavat laitteet:
-Tehokas 64-bittinen Windows-työasema 23-24" näytöllä ja tehokkaalla näyttökortilla 
- tallentava VHS/DVD –yhdistelmälaite
- valokuvaskanneri, dia- ja negatiiviskannaustoiminnolla
- UPS-akkuvarmistus sähkökatkojen varalta
- Kuvan- ja videokuvankäsittelyohjelmat (Adobe tms)
- Kuvankaappausohjelma

4000 €.

Info-TV:t

Tulevaisuudessa kirjasto tulee tekemään yhä läheisempää yhteistyötä kaupungin muiden vapaa-ajan palveluiden kanssa ja tarkoituksena on, että kirjasto on entistä aktiivisemmassa roolissa asukkaiden arjessa. Tähän päästäkseen kirjaston tulee markkinoida palveluitaan tehokkaammin. Kirjastoon hankitaan kaksi televisiota Info-TV –käyttöön. Toinen laite sopii hyvin lainaustiskin yhteyteen ja toinen on Keitaalla, jolloin sitä voi myös siellä mahdollisesti järjestettävien tapahtumien apuna.

2 kpl televisioita:1000 €

Lainausautomaatti

Yleisten kirjastojen neuvoston toimintasuunnitelman mukaan kirjastonrutiineja helpotetaan automaateilla. Kannuksen kaupunginkirjastossa asiakkaille tehdyn kehittämiskyselyn mukaan suurin osa asiakkaista asioisi automaatista huolimatta yhä henkilökunnan kanssa, mutta jonotuksen välttämiseksi lainausautomaattia ollaan valmiit käyttämään. Lainausautomaatti olisi tarpeellinen lisä kirjaston palveluvalikoimaan.

Lainausautomaatti: 4000€.

Kamera

Nykyaikaiset järjestelmäkamerat ovat suhteellisen helppokäyttöisiä ja hintaansa nähden tehokkaita. Perusjärkkärillä saa kuvattua myös laadukasta videokuvaa. Kamera olisi lainattavissa asiakkaille ja sen käyttöön annetaan pikaopetus. Kamera ei ehkä kuulosta kovin perinteiseltä kirjastomateriaalilta, mutta sosiaalisen median aikakautena kamera on itseilmaisun väline ja kuvaaminen on tapa olla yhteydessä eri verkostoihin. Kännyköissä on tietysti kamerat, mutta tässä on myös kysymys digitaalisesta kuilusta ja sen ehkäisemisestä: kaikilla ei ole mahdollisuutta kuvata. Lisäksi kamera toimii hyvin yhdessä digitointihuoneen editointitoimintojen kanssa.

Tunnettun merkin aloittelevien käyttäjien järjestelmäkamera yleiskäyttöisellä objektiivilla ja salamalaitteella: 1000€

Lehtisalin asiakaskone e-lehdille

Kannuksen kaupunginkirjastoon hankitaan kahta eri sähköisten aikakausi- ja sanomalehtien tietokantaa, mutta ne ovat vielä alikäytössä. Yhtenä syynä on todennäköisesti vanhentunut asiakaskone lehtisalin ulkopuolella. Lehtisalin laajennuksen yhteydessä tilaan hankitaan uusi tietokone, jossa on todella suuri näyttö. Koneen avulla lisätään e-lehtien käytettävyyttä ja saadaan niiden käyttö nousemaan.

600 €

Asiakasläppärit

Kirjaston uutta tilaa voidaan ajatella uutena, vapaamuotoisempana tilana joka mahdollistaa mukavan ajanviettämisen tai työskentelyn. Tähän malliin sopii hyvin asiakaskäyttöön tarkoitetut kannettavat tietokoneet. Asiakkaat voivat käyttää koneita heille parhaiten sopivassa kirjaston tilassa. Niitä voidaan käyttää myös opetustilanteissa.

2 kpl kannettavaa tietokonetta: 1200 €.

Aiemmat hankkeet: 

Vastaavia hankkeita on ollut useita. Digitointilaitteita on hankittu mm. Kokkolaan ja Raumalle. Asiakaspäätteitä on uusittu esimerkiksi Honkajoella, Janakkalassa ja Punkaharjussa.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankittu hankehakemuksessa mainittuja laitteita rahoituksen sallima määrä. Laitteet otettu käyttöön syksyllä 2013. Laitteiden käyttöaste on ollut hyvä, ja ne ovat olleet varsinkin nuorten suosiossa.

Jatkotoimenpiteet: 

Seuraava askel oli Vehkeillä käyttöä -hanke, jonka puitteissa laitteiden käytön lisäksi asiakkaille opetettiin tiedonhaku- ja informaatiolukutaitoja. Nämä hankkeet ja tilojen uudistaminen antoivat uutta, modernia ilmettä Kannuksen kirjastolle.

Aloituspäivämäärä : 
01/03/2013
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€19 200
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 800
Budjetti euroissa yhteensä: 
€22 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€14 938
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 938


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€12 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Perustelumuistio, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/fi/ohjeita/perustelumuistio-2013