VG 570 - Vallis Gratiae 570
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Naantalin kaupunginkirjasto
Tullikatu 11
kirjasto@naantali.fi
FI-Nanta
Tarja Tuomi
tarja.tuomi@naantali.fi

Vuonna 2013 Naantalissa vietetään juhlavuotta. Vallisa Gratiae, Armonlaakso eli Naantali täyttää 570 vuotta. Lisäksi samana vuonna tulee kuluneeksi 710 vuotta Pyhän Birgitan syntymästä. Juhlavuoden aikana Naantalin kirjastot järjestävät tapahtumia alueen ala- ja yläkoululaisille yhteistyössä Naantalin museon ja koulujen kanssa.

Naantalilla on merkittävä historia, mutta monelle lapselle ja nuorelle historia on kuitenkin etäistä. Hankkeen avulla tuodaan historiaa tutuksi kirjailijavierailujen, kirjojen, nukketeatterin, työpajan ja valokuvaamisen avulla. Tavoitteena on löytää historiasta yhteyksiä ja linkkejä nykypäivään. Historia on muutakin kuin suuria ja kuuluisia tekoja tai tapahtumia: historia on mukana jokaisen arjessa.

Hanke toteutetaan syksyn 2013 aikana.

TAPAHTUMAT

Työpaja pääkirjastossa 1-2-luokkalaisille
Työpaja järjestetään yhdessä Naantalin museon kanssa. Työpajassa opetetaan helmiaskartelua ja lasimaalausta. Aiheeseen liittyy myös ns. "Karttapolku" historiaa käsittelevän aineiston etsimiseksi kirjaston kokoelmista.

Nukketeatteriesitykset 3-4-luokkalaisille
1500-lukuun sijoittuva nukketeatteriesitys. Esityksiä on neljä, joista kaksi pääkirjastossa ja yksi Merimaskun ja yksi Rymättylän kirjastossa tai koulussa.

Kirjailijavierailu 5-6-luokkalaisille
Kirjailija kertoo Naantalin historiaan sijoittuvien nuortenkirjojensa maailmasta. Esityksiä on neljä, joista kaksi pääkirjastossa ja kaksi kouluissa.

Valokuvausta yläkoululaisille
Yläkoululaiset valokuvaavat kuvaamataidon tunneilla itselle tärkeitä paikkoja ja samalla kertovat paikan historiasta. Valokuvista järjestetään kiertävä näyttely. Museosta saadaan rinnalle näyttely vanhoista valokuvista.

Naantalin museo
Naantalin yläkoulut

Naantalin 570-juhlavuoden aikana kirjastossa järjestettiin monipuolista ohjelmaa eri-ikäisille asiakkaille. Tavoitteena oli tarjota tekemistä ja kokemuksia, jotka liittyvät omaan asuinympäristöön ja sen historiaan. Tapahtumiin osallistui satoja henkilöitä ja sen lisäksi oli vielä yläkoululaisten näyttelykävijät, jonka katsojamäärästä ei ole tarkkaa tietoa. Työpajoissa kudottiin pirtalaudalla kirjanmerkkejä, nukketeatteri vei katsojat 1500-luvulle Mikael Agricolan aikaan ja kirjailijavieras kertoi Naantaliin historiaan sijoittuvista kirjoistaa. Työpajoja toivottiin jatkossa lisää, nukketeatteria seurattiin innostuneesti ja Naantali-aiheista kirjallisuuta kysyttiin tavallista enemmän. Yläkoululaisten Nuorten silmin -näyttelystä kerrottiin sanomalehdissä. Näyttelyssä kohtasivat nuoret ja vanhat: osa näyttelyn töistä perustui vanhainkodin asukkaiden haastatteluihin, joita nuoret kuvittivat. Lisäksi nuoret valokuvasivat samoja paikkoja, joista museon kokoelmissa oli vanhoja valokuvia. Tavoitteena oli saada historia eläväksi ja palautteen perusteella siinä onnistuttiin yli odotusten.

Yhteistyötä museon ja koulujen kanssa jatketaan erilaisilla teemoilla. Lähiaikoina on erilaisia merkkivuosia, joiden ympärille rakennetaan monipuolista ohjelmaa ja joihin pääsee myös itse tekemään ja osallistumaan.

18/08/2013
31/12/2013