Vieremän kunnankirjaston juhlavuosi 2014
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Kuvataiteilija Eva Ryynäsen teos Aapiskukko. Lahjoitus Vieremän kunnalle v. 1997
Vieremän kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Lyhtytie 2
74200
Kirjaston puhelin : 
0400 370126
Kirjaston sähköposti : 
vierema.kirjasto@vierema.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Virmu
Y-tunnus : 
0173835-7
Yhteyshenkilön nimi : 
Seija Sirkka
Puhelin : 
0400 370125
Sähköposti : 
seija.sirkka@vierema.fi
Kuvaus : 

Hanke toteutetaan järjestämällä juhlavuoden aikana erilaisia tapahtumia, kuten näyttelyitä, kirjastosuunnistusta, satutunteja ja kirjailijavierailuja. Kirjastolaitoksen maaliskuista juhlapäivää juhlitaan kahvin ja hyvän ohjelman merkeissä. Loppuvuodesta vietetään koko kansan pikkujoulua jouluisen musiikin ja glögitarjoilun merkeissä. Lapsille on luvassa jouluaskartelua joulupukin ohjauksessa. Myös kirjastoautossa järjestetään teemapäiviä. Kunnan paikallishistoriaa huomioidaan näyttelyissä ja tapahtumissa.

Kirjaston esite uusitaan, samoin painatetaan kirjastokasseja, jonka suunnittelusta järjestetään piirrustuskilpailu Vieremän 9. luokan kuvataideryhmälle.

Kirjaston koti- ja Facebook-sivuilla tiedotetaan kirjaston palveluista ja tapahtumista. Myös paikallislehdistö pyritään saamaan mukaan kirjaston tapahtumiin.

Asiakkaille järjestetään opastusta tablettitietokoneen ja iPadin käytössä.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Juhlavuoden kunniaksi järjestettiin kirjastokassin logokilpailu.
Kilpailuun osallistuivat yläkoulun valinnaisen tekstiilityön ja lukion 3.luokan kuvataideryhmien oppilaat. Voittanut logo painettiin kirjastokassiin.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Juhlavuoden hanke painottui tapahtumiin, joilla tehtiin kirjaston palveluja tutuksi eri ikäryhmille ja houkuteltiin kirjastoon uusia kävijöitä.
Paikallisuus ja kirjaston sekä kunnan historia huomioitiin juhlavuoden tapahtumissa. Näyttelytilassa oli esillä nykyisten ja entisten vieremäläisten sekä kunnan historiaan liittyviä näyttelyitä. Tapahtumissa esiintyi myös vieremäläisiä henkilöitä.
Kirjaston juhlavuosi aloitettiin yleisökahvitukselle. Ohjelmassa oli Lorupakkiesityksiä lapsille sekä kansalaisopiston karaokeryhmän esiintymiset.
Kauppis-Heikin seuran kanssa yhteistyössä järjestettiin yleisöluento aiheena ”Kauppis-Heikki, Juhani Aho, Björnstjerne Björnson – oliko heillä mitään yhteistä ja jos…niin mitä”. Luennoitsijana oli Kauppis-Heikin seuran puheenjohtaja Asko Kauppinen. Kauppis-Heikin seuran julkaisusarjan kotikyliltä 6. teoksen julkistamistilaisuus pidettiin kirjastossa kesäkuussa. Samalla avattiin Kauppis-Heikki ja tuttavia Tuusulan rantatiellä – valokuvajäljennösten näyttely.
Koululaisten lukudiplomien jakotilaisuutta toukokuussa juhlistettiin mehutarjoilulla. Tilaisuudessa esiintyi Severi Tarvainen esittäen itämaista tanssia. Alakouluille järjestettiin myös kirjastosuunnistusta ja Rutakko-kirjasto verkon Lastennetin esittelyä.
Kirjaston historia- näyttely oli esillä kirjastosalissa huhti-marraskuun aikana. Esillä oli valokuvia, vanhoja pöytäkirjoja, kirjastontarkastajien tarkastuskertomuksia ym. kirjaston historiaan liittyvää materiaalia. Myös asiakkaiden kirjastomuistoja kerättiin juhlavuoden aikana.
Kirjaston esite uusittiin. Esitteen suunnitteli ja toteutti kirjaston henkilökunta. Ideoitiin myös kirjaston yhteys- ja aukioloajoilla varustettuja kirjanmerkkejä.
Satutuokioita järjestettiin yhteistyössä MLL Vieremän paikallisyhdistyksen kanssa eri teemoilla 13 kertaa.
Lasten osastoa somistettiin uusilla Muumipehmohahmoilla ja lisäksi hankittiin erilaisia pelejä.
Kirjasto oli mukana Vieremän kyläpäivillä lasten puuhatiloissa. Lapsille jaettiin tarroja, luettiin satuja ja esiteltiin kirjaston toimintaa.
Savon Lausujat esiintyivät kirjastossa kaksi kertaa. Toukokuun runotapahtumassa kuultiin klassisia eläinsatuja ja -runoja sekä ihania nostalgisia koululauluja. Marraskuussa Savon Lausujien aiheena oli isät, isänmaa ja joulu.
Lukupiiri kokoontui 8 kertaa, aiheena mm. paikalliskirjailija Kauppis-Heikin tuotanto.
Kirjailijavierailuja järjestettiin sekä aikuisväestölle että nuorille ja lapsille. Maaliskuussa kirjailija Antti Heikkinen vieraili kirjastossa ja kertoi esikoisromaanistaan Pihkatappi. Lokakuussa äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, kirjailija Jyri Paretskoi kertoi vanhempainillassa lukemisen tärkeydestä ja antoi vinkkejä lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisäämiseen. Kirjailija Esko-Pekka Tiitinen vieraili marraskuussa kolmella ala-koululla.
Runoilija Teija Annelin ja laulaja Kari J. Hartikaisen muodostama Runon ja Laulun duetto esiintyi kirjastossa 26.10. Säestäjänä tilaisuudessa toimi pianisti Eero Jauhiainen.
Johanna Boedeckerin ja Jori Kalliokuusen Joulurauhaa-konserttia oli kaksi esitystä. Tunnelmallinen konsertti keräsi molemmilla kerroilla kirjastosalin täyteen kuulijoita. Samalla oli glögi- ja piparitarjoilu.
Poistokirjoista koottiin kirjastoon joulukuusi. Samalla järjestettiin kuuseen käytettyjen poistokirjojen lukumäärän arvauskilpailu. Kilpailuun osallistui runsaasti kirjaston kävijöitä. Kilpailussa jaettiin kirjapalkintoja.

Kirjaston juhlavuoden tapahtumista tiedotettiin paikallislehti Miilussa, Iisalmen Sanomissa, ilmoitustauluilla sekä kirjaston ja kunnan Facebook-sivuilla.
Kirjaston juhlavuosi sai hyvin näkyvyyttä lehdistössä. Paikallislehti Miilu huomioi kirjaston juhlavuoden tapahtumia ja toimittaja oli paikalla monessa tilaisuudessa. Myös Iisalmen Sanomat julkaisi useita kirjaston näyttelyjuttuja.
Facebook-sivujen kautta saatiin näkyvyyttä ja tavoitettiin myös entisiä vieremäläisiä.
Hankkeen tavoitteena oli kirjaston palveluiden tutuksi tekeminen ja uusien asiakkaiden saaminen kirjaston käyttäjiksi. Todettiin, että järjestetyillä yleisötapahtumilla saavutettiin asetut tavoitteet ja kirjaston palvelujen tunnettavuus parani.

Jatkotoimenpiteet: 

Kirjaston juhlavuosi- hanke päättyi 31.12.2014. Edelleen jatketaan kirjaston palveluiden esille tuomista. Tässä hyödynnetään mm. maaliskuussa avattavaa uutta Rutakko-verkkokirjastoa.
Tablettitietokoneita hankittiin kirjastoon kaksi kappaletta, mutta asiakkaille järjestetyt opastustilaisuudet siirtyivät vuodelle 2015.
Kirjastoauton henkilöstöjärjestely saatiin ajan tasalle tammikuussa 2015. Kuluvan vuoden aikana kirjastoauton aineistokokoelmia ja palveluita tuodaan esille mm. näyttelyillä ja erilaisilla teemapäivillä.

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€4 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€5 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€5 664
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 664
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
38kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
801henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 000

Hanke on kokonaisuudessaan hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2014, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014

 
okm
avi