Vihdin pääkirjasto Agricola 15 vuotta
År 2013 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Bildens ursprung: 
Vihdin kunnankirjaston henkilökuntaa Yökirjastossa 1.11. 2013
Vihdin kunnankirjasto
Bibliotekets adress : 
Pisteenkaari 9
03100
Bibliotekets telefonnummer : 
09-4258 3181
Bibliotekets e-postadress : 
vihdin.kunnankirjasto@vihti.fi
ISIL-kod : 
FI-Vihti
FO-nummer : 
0131905-6
Ansvarsperson : 
Taina Sirola
Telefonnummer : 
044 042 1149
E-post : 
taina.sirola@vihti.fi
Projektbeskrivning : 

Vihdin kunnankirjasto on perustettu vuonna 1851. Nykyinen pääkirjasto, Agricola, sijaitsee Nummelassa ja täyttää 15 vuotta vuonna 2013. Uuden kirjastorakennuksen saaminen Nummelaan oli hyvin monivaiheinen, pitkä ja kivualiskin prosessi mutta uusi pääkirjasto löysi heti käyttäjänsä ja paikkansa Nummelassa, kun se avattiin 5.12.1998. Haluaisimme toteuttaa juhlavuonna joitakin merkittäviä tapahtumia kaikille ja kaikenikäisille pääkirjastossa ja näin tuoda jälleen näkyvästi esiin kirjastoa keskeisenä paikkana kaikkien kuntalaisten elämässä. Haluaisimme samalla myös markkinoida pääkirjaston palveluja nykyistä paremmin. Juhlavuotta vietettäisiin osin yhdessä myös juhlavuotta viettävien Vihdin museon (25 v.), Galleria Pictorin (25 v.) ja muiden keskeisten yhteistyökumppaneiden kanssa (esim. järjestöt, Kuvataidekoulu jne.). Tapahtumien ja näkyvyyden avulla voisimme saada kirjastolle myös uusia ystäviä ja asiakkaita.

Avustusta haetaan tapahtumien, näyttelyiden, luentojen ja vastaavien järjestämiseen sekä niiden ja palveluiden markkinointiin.

Samarbetspartners, arbetsgrupper: 

Vihdin museo, Galleria Pictor (pääkirjaston vieressä); muut yhteistyökumppanit (esim. nuorisotoimi, järjestöt, Kuvataidekoulu jne.)

Webbsidor, publikationer och material: 

Paikallislehdille tiedotettiin vuoden tapahtumista systemaattisesti lehtien viikottaisilla kirjastopalstoilla ja puffeilla.  Isommista tapahtumista oli Vihdin Uutisissa maksulliset ilmoitukset. Luoteis-Uusimaan toimitus kirjoitti aktiivisesti kirjaston tapahtumista pitkin vuotta, lehden arkisto on avoin vain tilaajille. Ylen Läntinen teki radiohaastattelun juhlaviikolla. Tapahtumista tiedotettiin myös kunnan ja kirjaston kotisivuilla, Facebookissa ja Twitterissä.

http://www.vihdinuutiset.fi/artikkeli/256125-nayttely-avaa-kirjaston-henkilokunnan-arkea

http://www.vihdinuutiset.fi/artikkeli/267930-vihdin-paakirjastorakennus-on-teini-iassa

 

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Juhlavuotta tehtiin näkyväksi heti vuoden alusta ja tapahtumien suunnittelu sai uutta pontta, kun maaliskuun lopussa tuli tieto saadusta avustuksesta. Lainanpäivänä kirjastossa järjestettiin kirjasiilien ja origamien askartelupaja ja  kirjojen poistomyyntitempaus. Roolipeliyhdistys Kaksi Kuuta ry järjesti pelipäivän lehtisalissa 14.2. Kirjan ja ruusun päivänä Vihdin kameraseura järjesti kuvaesityksen ja lauluyhtye Thromos esiintyi. Kirjastoauton toimintaa esiteltiin seurakuntatalolla pidetyssä tapahtumassa. Toukokuussa kirjastossa oli Vihdin Kalevalaiset Naiset ry:n järjestämä Hannu Piekkolan yrttiluento sekä  Jouko Sirolan vetämä Vihdin murteen ilta. Kesäkuussa kirjastossa ja pihamaalla seikkailtiin Ritaripäivän merkeissä. Elokuussa oli paikallishistoriallisesti kiinnostava kirjanjulkaisutilaisuus: Kauko Peltosen  Nummelan lentokentällä 1941 tapahtunutta pienkoneonnettomuutta käsittelevä kirja julkaistiin ja lahjoitettiin kirjastolle. Runo-musiikki-esitys Yölliset linnut teki Goethen runoutta tutuksi. Syyskuun vetonaula oli Nukketeatteri Sammon esitys, joka veti pääkirjaston täyteen pieniä katsojia - harvinaista herkkua, jollaista on mahdollista järjestää vain juhlavuonna. Lokakuussa kirjastossa esiteltiin exlibriksiä, järjestäjänä Exlibris Aboensis, ja kuultiin toiverunoja Runomies Reijo Vähälän esittäminä.

1.11. järjestetty Yökirjasto osoittautui Vuoden Tapahtumaksi: idea syntyi spontaanisti henkilökunnan aamukahvilla, löytyi innokas ryhmä toteuttajaksi ja saatiin pienellä rahalla aikaan tapahtuma josta puhutaan pitkään. Kirjasto pidettiin auki klo 23:een ja ohjelmassa oli haamukierroksia, ennustajaeukko, lepakkopaja, kauhukirjavinkkausta, kilpailuja - janoisille tarjoiltiin vihreää limalientä. Henkilökunta oli pukeutunut halloween-henkisesti ja kirjasto oli peittynyt hämähäkinseitteihin. Kirjaston valot loistivat kutsuvina marraskuun pimeässä yössä ja ihmiset löysivät paikalle sankoin joukoin- sykähdyttävää! 

Tapahtumatarjonta tiivistyi loppuvuotta kohti juhlaviikon lähestyessä. Marraskuussa Taikuri Samir esiintyi kummassakin kirjastossa: myös lähikirjastoa haluttiin muistaa juhlavuonna. Vihtiläinen taiteilijaryhmä Sananjalka  esitti pääkirjastossa koskettavan kuvaelman Saima Harmajan elämästä - Sananjalka-ryhmä on jo vuosien ajan esiintynyt mm. Päivölän kirjallisuuspäivillä ja on erikoistunut kirjallisten aiheiden esittämiseen musiikin, runon ja teatterin keinoin. Esitys poiki heti perään Äijärunoa-tilaisuuden, jonka toteuttivat Sananjalan miespuoliset jäsenet Erkki Hakkarainen ja Juha Wickström. Marraskuuta vietettiin "Miesten marraskuuna", Äijärunot sopivat teemaan.  27.11. ammattijärjestäjä Hanna Villa tuli kirjastoon luennoimaan aineettomista joululahjoista.

Varsinainen juhlapäivä oli 5.12. perjantaina. Juhlaviikon ohjelmaan kuului lauluyhtye Thromoksen esiintyminen maanantaina sekä Kansallisteatterin näyttelijöiden Karin Paciuksen ja Marjukka Halttusen esitys keskiviikkona- pienen sekaannuksen vuoksi kuultiin luvatun Jotunin sijasta Huovista ja Liksomia. Koululaiset koristelivat kirjaston joulukuusen.

5.12. tarjoiltiin täytekakkukahvit yli 900 kävijälle. Kunnan ruokapalvelu hoiti kaikki järjestelyt sujuvasti kolmen vapaaehtoistyöntekijän avulla. Kakkua kehuttiin maittavaksi.

Juhlavuotta ideoitaessa oli ajatuksena yhteistyö kirjaston naapurissa sijaitsevan kunnan omistaman Galleria Pictorin ja Vihdin museon kanssa, jotka kumpikin täyttivät viime vuonna 25 vuotta. Galleria Pictorin juhlavuoden näyttelyiden kohokohta  oli helmikuinen Kuutti Lavosen näyttely, jonne kirjastosta vinkattiin ahkerasti yksittäisiä kävijöitä ja ryhmiä käymään. Museo pystytti 25-vuotisjuhlanäyttelyn marraskuussa kirjaston tiloihin ja oli ilo huomata että moni pistäytyi kirjastossa varta vasten näyttelyyn tutustumassa. Myös järjestöjen avulla saatiin tapahtumia kirjastoon.

Juhlavuoden kunniaksi toteutettiin myös kauan suunniteltu pääkirjaston lehtisaliuudistus. Hankittiin uudet lehtikaapit ja kaikki lehdet sijoitettiin samaan saliin. Aikaisemmin lehdet sijaitsivat aiheen mukaisesti tietokirjojen yhteydessä. Uutta järjestystä on kiitetty toimivaksi: nyt lehdet löytyvät paremmin ja lehtien lainaus on selvästi  kasvanut.

Agricola 15-vuotta -projektin ohella oli käynnissä muitakin hankkeita, joiden avulla elävöitettiin kirjaston toimintaa: Kohtaa elävä kirjailija-, Rallatellen-, Kasvukipuja 9.-luokkalaisille ja Sarjakuvapaja -projekti. Näiden projektien tapahtumat eivät näy tässä raportissa, vaikka nekin ovat olleet osa juhlavuotta.  Yleisölle ei liene  merkitystä, minkä projektin nimissä tapahtumat on toteutettu.

Kaiken kaikkiaan juhlavuosi jäi mieleen hienona, tapahtumarikkaana vuotena. Projektirahoituksen avulla saatiin toteutetuksi sellaista, mistä muuten ei olisi voitu uneksiakaan, kuten nukketeatteriesitys ja  muut maksetut esitykset sekä juhlakahvit. Kirjaston näkyvyys kasvoi huomattavasti: myös ei-käyttäjiltä tuli paljon kommentteja, miten  olivat lukeneet lehdestä kirjaston tapahtumista.

 

Fortsatta åtgärder: 

Juhlavuosi on juhlavuosi - ainutkertainen. Oli mahtavaa, kun esiintyjille saattoi maksaa kunnon palkkion - normaalioloissa joudumme usein toteamaan että esiintymään pääsee mutta palkkaa ei luvata.  Ideoita jatkoa varten toki syntyi: yökirjasto toistunee samalla tai eri teemalla, museolle varataan jatkossa vuotuinen syysnäyttelyaika kirjastoon, kirjaston osastosiirtoja on tulossa lisää. Runo- ja näytelmäillat osoittautuivat niin suosituiksi, että niitä pyritään jatkossakin järjestämään: näkemättä jäänyt Jotuni-esitys on jo sovittu Naistenpäivän tiimoille.

Ytterligare information: 

Henkilöstökuluihin on sisällytetty oman henkilökunnan työtunteja seuraavasti: Yökirjasto 80 h, Meidän työt-näyttely 20 h ja vierailujen järjestämiset 60 h (yht. 160 h x 23 euroa=3680 euroa). Todellisia työtunteja on vaikea määritellä:  kaikissa vuoden tapahtumissa oli juhlavuosi-näkökulma mikä huomioitiin järjestämisessä ja tiedottamisessa. 

Projektet börjar : 
01/01/2013
Projektet avslutas : 
31/12/2013
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€7 000
Egen finansiering: 
€500
Budget sammanlagt: 
€7 500
Övriga understöd som ansökts: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€10 123
Egen finansiering: 
€4 123
Extern finansiering: 
€0

Statistik:
Utbildningar: 
0kpl/st.
Antalet deltagare i utbildningar: 
0henkilö/person
Antalet evenemang: 
18kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
3 343henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€6 000