Viihtyisyyttä ja asiakaspäätteiden ajantasaistamista
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Kuva on itse muokattu virkailijan tätä tarkoitusta varten ottamista kuvista
Pyhännän kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Manuntie 4
92930
Kirjaston puhelin : 
040 1912236
Kirjaston sähköposti : 
pyhanta.kirjasto@pyhanta.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Pyhnu
Y-tunnus : 
0189226-6
Yhteyshenkilön nimi : 
Sari Seitajärvi
Puhelin : 
044 7591252
Sähköposti : 
sari.seitajarvi@pyhanta.fi
Kuvaus : 

Hankkeen tavoitteena on ajantasaistaa kirjaston välineistöä, palvella osuvammin eri asiakasryhmiä ja houkutella lapsia ja nuoria oleskelemaan kirjastossa.

Kirjaston asiakaspäätteet kirjastosalissa ovat vuodelta 2006 (paitsi yksi, koulun vanha kone, jonka hankintavuotta ei siksi tiedetä). Nuortenhuoneessa on tällä hetkellä kaksi tietokonetta, joista toinen on Settinetin kautta kirjastoon sijoitettu. Koska nuortenhuoneessa on myös nuortenaikusten kirjallisuus, ovat koneenkäyttäjät no. nuoria ja nuoria aikuisia. Nuoremmat lapset eivät mielellään koneille mene tai tulevat välittömästi pois, kun nuortenhuoneen sohvalle tai toiselle koneelle tulee nuoria. Siksi olisi perusteltua hankkia no. lasten käyttöön lastenosaston puolelle uusi asiakaspääte ja sille houkutteleva lastenkokoinen pöytä tuoleineen. Samassa yhteydessä lisättäisiin tilojen viihtyvyyttä tuunaamalla sekä lastenosaston että nuorten huoneen nykyisiä huonekaluja ja hankkimalla säkkituoleja sekä lastenosastolle että nuorten huoneeseen ja pelejä ja leluja lastenosastolle.

Sähkökirjojen lukulaitteiden tarkoituksena on kokeilla, kuinka hyvin ne soveltuisivat korvaamaan ja täydentämään isotekstisten kirjojen tarjontaa. Isotekstisistä kirjoista on jatkuva pula. Siksi lukulaiteet otettaisiin aluksi ainoastaan senioriväestön lainaukseen, toinen pääkirjastolla ja toinen Tavastkengän lainausasemalla.

Toisen tietokoneen yhteyteen hankitaan skanneri. Alueellinen Virsu-hanke päättyy, mutta tietokantaan on edelleen tarkoitus digitoida aineistoa. Näin Pyhännän aineisto voidaan jatkossa skannata kirjastosta käsin. Kun skanneri on asiakaskoneen yhteydessä, on se kirjaston aukioloaikoina asiakkaiden käytössä.

Talousarvio:

Tavarat:

1 kpl lasten tietokonepöytiä 300 €

1 kpl pöytään sopivia tuoleja 100 €

Säkkituolit 300 €

2 kpl e-lukulaitteita (kosketusnäytöllinen, jossa myös MP3 äänikirjoja varten) 400 €

2 kpl pöytätietokoneita keskimäärin à 1200 € (windows 7, toiseen office-paketti)

1 kpl skannereita 100 €

Omakustanneosuus:

Hankintaprosessiin kuluva työaika (2 työpäivää) sivukuluineen 280 €

Nuortenhuoneen ja lastenosaston tuunaus (julisteet, maalit, lelut yms. yht. 300 € duunaukseen käytetty aika (virkailijoilta molemmilta 1 työpäivä 205 €) yms.) 505 €

Yhteensä kustannukset: 4385 €

Projekti toivottavasti voitaisiin toteuttaa ainakin suurimmaksi osaksi toukokuun aikana, jolloin uudet järjestelyt olisivat koulujen päättyessä käytössä. Silloin voitaisiin jo kesäajalta arvioida, toteutuuko tavoite ja lapset ja nuoret löytävät nykyistä paremmin kirjaston ajankäyttöpaikakseen. Lukulaitteen osalta vaikutusta voidaan seurata vasta pitemmällä ajalla.

Aiemmat hankkeet: 

Kirjaston asiakaspäätteet ja tietoliikenneyhteydet päätös OLH_2005-02349/Op-622)

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Avustuksella hankittiin punainen kannettava lastenosastolle pienimpien asiakkaiden käyttöön, uusittiin yksi kone nuortenhuoneeseen ja hankittiin siihen printteri sekä kaikille nuortenhuoneen koneille kuulokkeet (3 kpl) ja uusittiin hiiriä ja näppiksiä. Lisäksi hankittiin tabletti, jota voidaan käyttää nuorten tiedonhaunopastukseen ja kirjastojärjestelmän päivityksen jälkeen myös lainaukseen esim. kirjavinkkausten ym. tapahtumien yhteydessä. Omakustanneosuutta ovat lastenosaston koneelle hankittu pöytä ja kaksi pientä tuolia sekä hankkeeseen käytetty työaika.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Lasten oma kone oli todella onnistunut hankinta, nyt alakoulun alaluokkien tytöt ovat löytäneet kirjaston myös tätä näkökulmasta. Tähän saakka he jäivät usein nuortenhuoneen ovelle seisomaan. Kuulokkeiden riittävyys on otettu ilolla vastaan sitten no. samanikäisten poikien keskuudessa.

Jatkotoimenpiteet: 

Omatoimista tuunausta jatketaan sitä mukaan, kuin ideoita löytyy. Tabletille ideoidaan myös muuta nuoriin liittyvää käyttöä.

Aloituspäivämäärä : 
14/05/2012
Lopetuspäivämäärä : 
04/10/2012
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€3 600
Oma rahoitus yhteensä: 
€785
Budjetti euroissa yhteensä: 
€4 385
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 187
Oma rahoitus yhteensä: 
€687
Muualta saatu avustus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
0kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
0henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 500

Perustelumuistio 2012, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2012 Avustusta ei myönnetä kalustehankintoihin eikä lukulaitteiden ostoon.

 
okm
avi