Vinkkari on the Road
Vuoden 2012 Hyvä käytänne   


Mikkelin kaupunginkirjasto - Etelä-Savon maakuntakirjasto
Kuvaus : 

Aikuisten kirjavinkkauskiertue Etelä-Savon kirjastoissa maaliskuussa ja lokakuussa 2011

TAUSTAA

Projekti lähti osaamisen jakamisen ajatuksesta. Vinkkaamisen valmistaminen on työlästä ja aikaa vaativaa. Kun joku on vinkkausvalikoiman valmistanut, on järkevää jakaa työn hedelmiä useamman kirjaston kesken. Lapsille ja nuorille vinkkausta on tehty ja tehdään monissa kirjastoissa, mutta aikuisten vinkkaus on uudempi ja monille kirjastoillekin vieras alue. Minusta tuli projektin vinkkaaja, koska olen tehnyt omassa kirjastossani, Savonlinnan kaupunginkirjastossa kolme aikuisten kirjavinkkauskokonaisuutta vuosina 2009–2010.

 

TOTEUTUS

Kirjavinkkari on the road -kiertueen tapahtuma-ajat olivat 7.–31.3. ja 10.10. – 14.11.2011. Kiertueen aikana kiersin 17 Etelä-Savon kirjastossa pitämässä noin tunnin pituisen aikuisten kirjavinkkauksen. Projektiin saatiin rahoitus Pohjois-Savon Ely-keskuksesta ja sitä koordinoi Mikkelin kaupunginkirjasto - Etelä-Savon maakuntakirjasto. Kiertuepaikkakunnat olivat vinkkausjärjestyksessä: Savonlinna, Sulkava, Punkaharju, Enonkoski, Kerimäki, Rantasalmi, Joroinen, Heinävesi, Juva, Mäntyharju, Ristiina, Mikkeli, Pertunmaa, Kangasniemi, Pieksämäki, Hirvensalmi ja Puumala. Vinkkaukset olivat iltaisin maanantaista torstaihin, perjantaisin ei vinkkauksia ollut. Lauantaivinkkausta kokeiltiin keväällä Juvalla ja syksyllä Mäntyharjulla.

Kiertueen vinkkauspakettiin kuului kuulijoille jaettu vinkkauspassi, joilla sai kolme maksutonta varausta esiteltäviin kirjoihin. Lisäksi omilla yhteystiedoilla varustetun vinkkauspassin jättämällä saattoi osallistua vinkkauskirjojen arvontaan (kaikki vinkkauspassin jättäneet eivät varauksia tehneetkään, vaan antoivat vain omat yhteystietonsa). Vinkkarille oli ostettu projektirahalla vinkkauskirjat, joten kirjastojen ei tarvinnut varata kirjoja tilaisuutta varten. Kaikissa kirjoissa ainakin osa vinkattavista kirjoista oli kuitenkin varattu tapahtumailtaa varten. Lisäksi kuulijoille jaettiin kirjalista vinkattavista kirjoista. Useimmissa kirjastoissa oli myös järjestetty kahvitarjoilu, mutta ei ihan kaikissa.

 

TULOKSIA

Kirjastoilta saadun palautteen mukaan vinkkauksille toivottiin jatkoa. Tilaisuuden kestoa - vinkkaus noin yksi tunti, jonka jälkeen jäin joksikin aikaa juttelemaan asiakkaiden kanssa – pidettiin sopivana. Yhden kirjaston palautteessa todettiin, että aikaa olisi pitänyt olla enemmän tai kirjoja vähemmän. Useimmat kuitenkin pitivät – jos asiasta oli maininta – kestoa ja kirjojen määrää sopivana. Joissakin kirjastoissa asiakkaiden tahoilta oli jo ennen kiertuetta toivottu aikuisille suunnattuja lukuvinkkejä.

Kirjalistoja otettiin mukaan myös sellaisia ystäviä ja tuttuja varten, jotka eivät itse olleet paikalla. Voi siis ajatella, että ilta listojen muodossa tavoitti myös hiukan enemmän ihmisiä kuin pelkästään paikalle vinkkaukseen kuulijoiksi saapuneet.

Tuloksiin voi laskea myös kiertueen saaman julkisuuden: Savonlinnan seudun ja Mikkelin seudun valtalehdet Länsi-Savo ja Itä-Savo julkaisivat (Länsi-Savo Itä-Savossa olleen jutun päivitettynä) näyttävän haastattelun.  Samoin kummankin lehden menovinkeissä oli aina päivän vinkkaus mainittuna. Neljään paikallislehteen tehtiin juttu vinkkauksesta ja Kirjastokaista teki myös verkkosivustolleen jutun. Alueradion päivän tapahtumatiedoissa vinkkaukset mainittiin myös.

Molemmat aikuisten kirjavinkkauskiertueet olivat mielestäni onnistuneita. Kirjastoilta toivotaan sisältöjen avaamista ja sitähän vinkkaus on. Suurin haaste on saada kuulijat paikalle ja se vaatii kirjastoilta kohdennettua markkinointia ja aktiivisuutta – on kerrottava, mitä olisi tarjolla. Joillakin paikkakunnilla saatiin hyvinkin kuulijoita tilaisuuksiin, eikä kunnan koko ollut suhteessa kuulijoiden määrään.

Itselleni monet kohtaamiset ja keskustelut kuulijoiden kanssa olivat tärkeitä. Joka vinkkauksen jälkeen syntyi jonkinlaista keskustelua joko useamman tai vain yhden kuulijan kanssa. Kohtaamisen merkitystä on viime vuosina painotettu kirjastoalan menestystekijänä. Kirjavinkkaus ”livenä” sisältää aidon ihmiseltä ihmiselle elementin, jonka uskon vetoavan kuulijoihin. Eräs kuulija totesi ”Tämä on vähän kuin aikuisten satutunti.”

JATKOSSA

Jatkuvuus on luonnollisesti resurssikysymys, Etelä-Savo on laaja alue ja jo liikkumiseen menee paljon aikaa. Itse kuljin ajokortittomana ihmisenä julkisilla kulkuneuvoilla. Paras vinkkari olisi luonnollisesti autolla liikkuva.

Tilaisuuden ajankohtaa voisi miettiä – olen pitänyt Savonlinnan pääkirjastossa aiemmista vinkkauksistani lähtien aina myös päivätilaisuuden (arkipäivänä klo 14) ja päivätilaisuudet ovat keränneet paremmin kuulijoita kuin iltatilaisuudet – osallistujista kun valtaosa ei enää ole mukana työelämässä. Sen sijaan lauantai ei ollut vetovoimainen – kevään kierroksella lauantain vinkkaus oli Juvalla syksyllä Mäntyharjulla. Jatkuvuus kasvattaa potentiaalista kuulijakuntaa, tämän huomasin Savonlinnassa, jossa tein kirjavinkkauksia aikuisille vuodesta 2009. Varsinkin jos vinkkaus ajoittuisi suunnilleen samaan aikaan joka vuosi (tai puolivuosittain).

 

Aloituspäivämäärä : 
15/03/2012
Lopetuspäivämäärä : 
15/03/2012
 


Anomuksen rahoitus

Toteutunut rahoitus