Virtuaalipolku.fi
År 2011 Hyvä käytänne   


Hämeenlinnan kaupunginkirjasto - Hämeen maakuntakirjasto
Bibliotekets adress : 
Lukiokatu 2
13100
Bibliotekets telefonnummer : 
(03) 621 2598
Bibliotekets e-postadress : 
tietopalvelu@hameenlinna.fi
FO-nummer : 
Y 0146921-4
Ansvarsperson : 
Jaana Käki
Telefonnummer : 
03 621 2903
E-post : 
jaana.kaki@hameenlinna.fi
Projektbeskrivning : 

Virtuaalipolku.fi-palvelu on avattu marraskuussa 2010. Sen kartoilla kerrotaan Hämeenlinnan ja Kanta-Hämeen kiinnostavista kulttuurikohteista ja monenlaisista palveluista. Syksyllä 2011 palvelussa oli yli kahdeksankymmentä karttaa. Kartat on tehty Googlen karttapohjille ja niiden aiheina on kirjallisuus, taiteet, historia, luonto ja ympäristö, palvelut, tapahtumat, liikunta jne. Kartoilla on kohdetta kuvaavia kuvakkeita, joista löytää tietoa kohteista, kuvia, äänitiedostoja, videoita, linkkejä jne. Monissa kartoissa on valmiita reittejä kävelijöille, pyöräilijöille, autoilijoille, hiihtäjille tai veneilijöille.

Uusien karttojen tekeminen Virtuaalipolulle on helppoa. Palvelussa on hyvät ohjeet karttojen tekemiseen. Karttoja on tehty kirjastoissa ja museoissa Hämeenlinnassa ja muualla Kanta-Hämeessä, Hämeenlinnan muissa kulttuurilaitoksessa, ulkoliikunnassa, oppilaitoksissa, palvelupisteissä jne. Myös yksityiset, palveluun kirjautuneet käyttäjät ovat liittäneet Virtuaalipolulle karttojaan. Käyttäjät voivat arvioida toisten tekemiä karttoja, verkostoitua ja perustaa omia ryhmiä sekä jakaa karttoja muualle sosiaalisessa mediassa. Virtuaalipoluilla voidaan kulkea paitsi verkossa, myös luonnossa ja kaupungilla. Kartat voi tallentaa matkapuhelimiin ja muihin mobiililaitteisiin, joissa on internet ja GoogleMaps-sovellus.

Virtuaalipolulla hyödynnetään lisätyn todellisuuden tekniikkaa. Hämeenlinnan keskustan rakennuksiin ja puistoihin on sijoitettu A6-kokoisia QR-viivakoodikylttejä, joita luetaan älypuhelimiin maksutta ladattavilla viivakoodinlukuohjelmilla. Kylttien linkeistä pääsee katsomaan ja kuuntelemaan erilaisia mediatiedostoja. Virtuaalipolku.fi-palvelu on käyttäjäystävällinen sekä helppo ja halpa toteuttaa ja ylläpitää. Virtuaalipolku.fi:n sivusto on rakennettu avoimen lähdekoodin Joomla-ohjelmistolla. Oma portaali mahdollistaa erilaiset hakutavat ja mm. karttojen asiasanoituksen.

Virtuaalipolku.fi on toteutettu Euroopan Sosiaalirahaston rahoittamassa Tietoyhteiskunnan tilat ja sisällöt -hankkeessa. Sivuston ja palvelun oikeudenomistaja on Hämeenlinnan kaupunki.

Samarbetspartners, arbetsgrupper: 

Palvelu on toteutettu yhteistyössä alueen muiden toimijoiden ja asukkaiden kanssa.

Webbsidor, publikationer och material: 

virtuaalipolku.fi

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Karttojen käyttö on ensimmäisen vuoden aikana ollut vilkasta. Myös uusia karttoja on tuotettu aktiivisesti (noin yksi kartta viikossa). Karttojen käyttöä on opetettu ja karttoja on esitetty laajasti sekä Suomessa että myös Venäjällä.

Fortsatta åtgärder: 

Vuodesta 2012 alkaen Virtuaalipolku.fi-palvelun ylläpitäjinä ovat Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ja Hämeenlinnan kaupungin viestintäyksikkö.

Projektet börjar : 
17/11/2010
 


Finansiering av ansökan

Förverkligad finansiering