Vuodenkierto & erilaiset juhlaperinteet -tapahtumasarja Espoon aluekirjastoissa
Vuoden 2014 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Espoon kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 3611
02070
Kirjaston puhelin : 
0981657661
Kirjaston sähköposti : 
jaana.tyrni@espoo.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Em
Y-tunnus : 
0101263-6
Yhteyshenkilön nimi : 
Jaana Tyrni
Puhelin : 
0981657661
Sähköposti : 
jaana.tyrni@espoo.fi
Kuvaus : 

Kaikissa kulttuureissa vietetään juhlia. Arki on merkityksellistä ainoastaan, kun sen vastakohtana on juhla-aika, jolloin irtaannutaan päivittäisistä rutiineista. Juhlaperinteitä esittelemällä voidaan tehdä näkyväksi samankaltaisuutta ja erilaisuutta. Vaikka juhlia on monenlaisia, perinteisissä pyynti- ja viljelykulttuureissa niiden järjestäminen on seurannut vuodenkiertoa. Niinpä hyvinkin erilaisilla tavoilla ja perinteillä saatetaan juhlistaa samoja asioita: vuoden vaihtumista, hedelmällisyyttä tai sadonkorjuuta.

 

Lisäksi juhlat liittyvät muutokseen ja pysyvyyteen: yhtäältä ne ovat osa yhteisön muistia, ja niiden viettämiseen liittyvät tavat vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Toisaalta juhlaperinteetkin muuttuvat, ja joskus katoavat kokonaan ajan kuluessa tai ihmisten muuttaessa uuteen paikkaan. Monikulttuuristen perheiden arjessa sovitellaan eri perinteisiin kuuluvien juhlien välillä, ja muille tutustuminen itselle vieraisiin tapoihin auttaa ymmärtämään paremmin sekä omaa että toisten kulttuuriperintöä.

 

Järjestämme vuodenkiertoon ja erilaisiin juhlaperinteisiin liittyvän tapahtumasarjan, joka koostuu 6 tilaisuudesta. Jokainen tilaisuus rakennetaan yhteen juhlaan liittyvän keskeisen asian ympärille: se voi olla keskeinen rituaali, musiikki- tai tanssiesitys. Lisäksi kerrotaan juhlasta, esitellään siihen liittyvää esineistöä ja tarjotaan maistiaisia juhlaruoista. Jokainen juhla toimii samalla esimerkkinä laajemmasta kokonaisuudesta, ja näyttelyjen tai infotaulujen avulla esitellään yhteyksiä eri puolilla maailmaa vietettävien, samankaltaisten juhlien välillä.

 

Juhlat valitaan eri maanosista ja erilaisista kulttuureista ja maista. Juhlien järjestämistä varten kutsutaan asiantuntijoiksi jokaisen kulttuuriryhmän Suomessa asuvia edustajia ja yhteisön jäseniä.

 

Teemat (suluissa esimerkkejä)

Sadonkorjuu (Kekri, Halloween)

Hedelmällisyyteen ja uuteen satokauteen liittyvät juhlat (Beltane)

Vuoden vaihtuminen (kiinalainen uusi vuosi, venäläinen uusi vuosi)

Uskonnolliset juhlat (Diwali, Eid-al-Fitr, Inti Raymi, St. Patrick’s Day, Karnevaali)

Muut (Hanami)

Kirjasto suunnittelee ja toteuttaa tapahtumien järjestelyn ja markkinoinnin. Kirjaston työntekijät juontavat tilaisuudet ja toteuttavat näyttelyt. Lapsille ja nuorille järjestetään myös juhliin liittyvää omaa ohjelmaa, kuten satutuokioita tai askartelutyöpajoja. Kirjasto tarjoaa osan juhlaruokien maistiaisista.  

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Maahanmuuttajien yhteisöt

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Entressen kirjaston meksikolaisen tapahtuman valokuvia voi käydä katsomassa Entressen kirjaston flickr-tililtä:

https://www.flickr.com/photos/entressenkirjasto/albums/72157649001929831

 

Kirjasto Omenan ”rangoli” (https://en.wikipedia.org/wiki/Rangoli),

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Vuodenkierto ja erilaiset juhlaperinteet -tapahtumasarja Espoon aluekirjastoissa
Hankeraportti
Espoon kaupunginkirjasto

 

Vuodenkierto ja erilaiset juhlaperinteet hanke toteutettiin Espoon kaupunginkirjastossa vuosina 2014-2015. Tavoitteena oli tutustua erilaisiin kulttuureihin juhlatapojen kautta. Toteutimme kuusi erilaista juhlatilaisuutta: kiinalainen Kuunjuhla, kaakkois-aasialainen Diwali, somalialainen juhla, meksikolainen Kuolleiden päivä, suomalainen Kekri sekä joulujuhla.

Tapiolan kirjaston Kuunjuhla-tapahtumaa varten selvitettiin ensin juhlaan liittyviä perinteitä ja tapoja. Ohjelma päätettiin koostaa upeasta leijonatanssista sekä pianomusiikista ja runoista. Kirjasto koristeltiin teeman mukaisesti, ja juhlaperinteitä esiteltiin sekä audiovisuaalisesti että julisteiden avulla. Lisäksi tarjoiltiin teetä ja kuukakkuja. Toteutus oli hyvin onnistunut, ja siitä saatiin runsaasti positiivista palautetta sekä henkilökunnalta että tapahtumaan osallistuneilta asiakkailta.

Ison Omenan kirjaston Diwali-juhlassa 20.10.2014 oli ohjelmaa koko Kaakkois-Aasian alueelta. Bollywood-tanssiryhmä BollyBeat Dancers esiintyi kolme kertaa illan aikana, ja Kari Salonen piti Intia-aiheisen kirjavinkkauksen. Tarjolla oli myös ruokaa Intiasta ja Malesiasta. Juhlan kohokohtana oli työntekijämme Vick Soleiverin tekemä Kirjasto Omenan ”rangoli” (https://en.wikipedia.org/wiki/Rangoli), joka koristi kirjastoamme koko seuraavan kuukauden ajan. Lisäksi kirjaston aulaan rakennettiin Helinä Rautavaaran museon kiertonäyttely ”Tanssivat jumalat”. Hauskin yllätys oli se kuinka paljon tapahtuma tavoitti alueelta kotoisin olevia. Juhlissa olikin mahtava tunnelma! Kävijöitä tuli paikalle lähes 200.

Kivenlahden kirjastossa vietettiin somalikulttuurijuhlaa torstaina 23.10.2014 klo 16-20. Juhlan suunnittelu ja toteutus tapahtui yhdessä kirjaston edustajien, kirjaston kielikahvilan kautta tutuksi tulleiden somalinaisten ja heidän parissaan vapaaehtoistyötä tehneen Ritva Sundbergin kanssa. Pääosan juhlasta muodosti usean ruokalajin juhlapäivällinen, jonka tarpeet hankittiin Ararat Bazaarista Helsingistä. Ateria valmistettiin muutamassa somalikodissa Espoossa. Ruokailun yhteydessä kerrottiin ruoista ja niiden valmistuksesta. Ohjelmassa oli myös musiikkia ja somalinaisten tanssiesitys. Yleisöä oli paikalla neljän tunnin aikana n. 150 henkeä.

Juhlissa oli hyvin iloinen tunnelma ja puheensorina, ja ruokaa riitti. Oli myös mukava nähdä, että vieraista olivat hyvin edustettuina niin kanta-asukkaat kuin somalit ja muutkin maahanmuuttajat. Juhla onnistui kaikkien mielestä oikein hyvin ja oli hyvä esimerkki siitä, että kirjaston tapahtumia kannattaa järjestää yhdessä asiakkaiden kanssa.

Entressen kirjastossa tutustuttiin meksikolaiseen kuolleiden päivään koko viikon ajan lokakuussa 2014. Järjestimme kaksi tilaisuutta. Aamupäivällä 28.10.2014 kutsuttiin kirjastoon koululuokkia, ja 30.10.2014 oli vuorossa kaikille avoin Meksikolaisen kulttuurin ilta. Tapahtumat toteutettiin yhteistyössä Meksikon suurlähetystön ja vapaaehtoisten kanssa. Kirjastossa oli koko viikon esillä upea kuolleiden muistelupöytä, jonka esineistö saatiin lainaksi suurlähetystöstä ja vapaaehtoisilta. Lisäksi suurlähetystö toi kirjastoon Jose Guadalupe Posadan kuolemaa käsittelevien töiden näyttelyn. Henkilökuntamme pukeutui perinteisiin Luuranko-Katriinan asuihin molemmissa tilaisuuksissa. Tapahtumiin osallistui yhteensä noin 250 henkilöä.

Sr. Ministro Marco Antonio Loustaunau suurlähetystöstä kertoi oppilaille kuolleiden päivän perinteestä ja esitti meksikolaisia lastenlauluja. Marino Clown eli Pablo Alvarez CircoCriollo -ryhmästä nauratti yleisöä, ja osoitti, että vaikka kuolema on vakava ja surullinen asia, siinä voi nähdä myös huvittavia piirteitä. Koululaiset kiersivät päivän aikana myös erilaisissa työpisteissä (kirjavinkkauksia ja runotyöpajoja, meksikolaisten naamioiden askartelutyöpaja ja liikuntahetki espanjaksi).

Iltatilaisuudessa esiintyi tanssija Maria Estrada ryhmänsä kanssa. Maria myös kertoi esittämistään kansantansseista ja niissä käytetyistä upeista, aidoista meksikolaisista tanssiasuista. Venäjänkielisen musiikkikoulun oppilaat esittivät lauluja espanjaksi. Kuolleiden päivän aikaan Meksikossa yleisesti tarjottavaa ruokaa, maissilastuja, papu- ja tomaattikastiketta sekä keitettyä kurpitsaa maisteltiin tilaisuuden lopuksi.

Valokuvia voi käydä katsomassa Entressen kirjaston flickr-tililtä: https://www.flickr.com/photos/entressenkirjasto/albums/72157649001929831

Sellon kirjaston Kekrijuhlassa 28.10.2015 kävi reilut 20 vierasta. Ensin Suomalaisen kirjallisuuden seuran tutkija Juha Nirkko piti kiinnostavan luennon Kekriperinteestä. Luennon jälkeen tarjoiltiin Kekrijuhlaan sopivaa naposteltavaa. Vieraiden syödessä alkoivat pestuumarkkinat. Kun oli saatu pestuut tehtyä, paikalle saapui Kekripukki, jota palkittiin Kekrijuhlan antimilla. Juhlat päättyivät Kansantanssiesitykseen.

Tapahtumasarjan viimeisenä tilaisuutena toteutettiin suomalainen joulujuhla 15.12.2015. Kirjastoauto Välkky, kirjaston työntekijät ja vapaaehtoiset veivät suomalaista joulun tunnelmaa Siikajärven vastaanottokeskukseen. Joulupukki jututti asukkaita, ja oli erityisesti lasten mieleen. Laulettiin suomalaisia joululauluja, ja muitakin. Koulussa opeteltua Hämähämähäkki-laulua piti laulaa ja leikkiä yhdessä monta kertaa. Lisäksi askarreltiin, piirrettiin ja pelatiin ipadeilla

Jatkotoimenpiteet: 

Vuosikalenteriin sijoittuvat tapahtumat avasivat kirjastojen asiakkaille uusia näkökulmia eri kulttuureihin kuuluvista vuoden mittaan toistuvista juhlista. Diwali-juhlia on tässä kuvatun vuonna 2014 järjestetyn juhlan jälkeen organisoitu myös 2015. Kynnys alunperin suomalaiseen kulttuuriin kuulumattomien juhlien viettämiseen siis madaltui, mikä on erinomainen asia.

Lisätietoa: 

   Anni Kääriäinen

   Kirjastopalveluiden aluejohtaja

   Entressen kirjasto

   PL 3605

   02070 ESPOON KAUPUNKI

   puh. 046 8772740

   anni.kaariainen@espoo.fi

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€6 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 200
Budjetti euroissa yhteensä: 
€7 200
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€4 000

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€6 902
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 871
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
6kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
810henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 000