Yökirjasto
Vuoden 2012 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Nurmijärven kirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 47
01901
Kirjaston puhelin : 
040 137 2500
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@nurmijarvi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Nurmi
Y-tunnus : 
9014643-2
Yhteyshenkilön nimi : 
Anu Sorvali
Puhelin : 
040 137 2517
Sähköposti : 
anu.sorvali@nurmijarvi.fi
Kuvaus : 

Nurmijärven kunnan strategiassa on yhtenä osa-alueena lasten ja nuorten hyvinvointi ja perheiden tukeminen. Kirjasto on toiminnallaan tukenut tätä strategisista valintaa. Lapsille on järjestetty useita tapahtumia, mutta nuorille suunnatuja tapahtumia on ollut harvoin.

Ajatus yökirjastosta tuli paikkakunnan nuorilta, jotka eräänä iltana kysyivät, milloin me Nurmijärven kirjastossa pidämme yökirjaston. Henkilökunta pohti ideaa ja päätimme kokeilla yökirjaston järjestämistä. Vaikka yökirjaston painopisteenä ovatkin nuoret, on ohjelmasta tarkoitus suunnitella sellainen, että kaiken ikäisille asiakkaille löytyy tekemistä.

Yökirjasto pidetään pääkirjastossa perjantai-iltana aukioloajan jälkeen joko kevällä 2012 tai syksyllä 2012. Kunnan nuorisotoimi sekä kulttuuri- ja museopalvelut osallistuvat illan toteuttamiseen. Tarkoitus on järjestää kirjavinkkausta eri ikäisille, taidepajat lapsille ja nuorille, nuorille suunnattu kirjailijavierailu, museon järjestämä toiminnallinen paja paikallishistoriaan liittyen sekä yhteislaulua ja muuta musiikkiosaston ideoimaa ohjelmaa. Lisäksi nuorisotoimi järjestää omaa nuorille suunnattua toimintaa.

Tavoitteena on saada nuoret tulemaan kirjastoon. Illan mittaan heille esitellään muun ohjelman lomassa, mitä kaikkea kirjastosta löytyy. Myös vanhemmilla on mahdollisuus osallistua yökirjaston tapahtumiin ja näin nähdä, mitä heidän nuorensa iltaisin tekevät. Samalla kehitetään yhteistyötä kirjaston ja nuorisotoimen välillä. Jos yökirjasto onnistuu, siitä tehdään jokavuotinen toimintamuoto, joka voidaan toteuttaa myös muissa Nurmijärven kirjaston toimipisteissä.

 

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Nurmijärven nuoristopalvelut, kulttuuri- ja museopalvelut, paikalliset kulttuuriyhdistykset

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Tapahtumasta löytyy runsaasti päivityksiä Nurmijärven kirjaston Facebook-sivuilta vuodelta 2012. https://www.facebook.com/pages/Nurmij%C3%A4rven-kirjasto/182658973564

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankeen tarkoituksena oli toteuttaa kirjastossa tapahtuma, jonka pääkohderyhmänä ovat nuoret. Hankkeen nimi Yökirjasto päätyi lopulta myös tapahtuman nimeksi. Yökirjastoa suunnittelemaan perustettiin työryhmä, johon kuului viisi kirjaston työntekijää. Alusta alkaen ajatuksena oli järjestää ohjelmaa eri toimintapisteissä hyödyntäen mahdollisimman hyvin koko kirjaston tila. Halusimme tarjota mahdollisimman monenlaista tekemistä, jotta kaikki paikalle tulevat löytäisivät jotain itseään kiinnostavaa puuhaa tai voisivat halutessaan osallistua vaikka kaikkiin toimipisteisiin. Vaikka nuoret olivatkin tapahtuman keskipisteenä, järjestettiin myös pienemmille lapsille ja aikuisille ohjelmaa illan aikana.

Ohjelmaa nuorille: 18-22 Pelihuoneessa pleikkapelejä tykillä, lautapelejä ym. 18-22 Tyyli & kauneus: vinkkejä hiusten ja kynsien laittoon. Valandu Kappos ja Tiia Leinonen Kampaamo Tyylistä. 19.30-22.00 Sarjakuvapaja: sarjakuvakeskuksesta tulee Petri Koikkalainen opastamaan piirtämisessä. 19.15.20.45 Liikepaja: puolen tunnin välein alkaen kello 19.15. Luvassa monenlaista liikettä tanssista jonglööraukseen. Ohjaajana Pälvi Salminen tanssiopistolta. 19.00-22.00 Karaokea musaosastolla 20.00-21.00 Yhteislaulua ihan kaiken ikäisille 18-22 Valokuvanäyttely nuorten omista kuvista teemalla ”Itselleni tärkeä asia”. 18-22 Katuliitutaidetta kirjaston edustalla (säävaraus) Ohjelmaa lapsille: 18.00-19.30 Lasten sarjakuvapaja 18.00-18.30 Satuhetki satutäti Anu Miettisen kanssa 18.00-19.00 Lasten Karaoke Jotain myös aikuisille: 19.00-22.00 Runonurkka: Toiverunoja Anu Miettisen vetämänä 19.00-22.00 Jerker Brommels musisoi 20.00-21.00 Yhteislaulua ihan kaiken ikäisille Lisäksi ”visailukisailu”, yllätyspaketteja, mehua ja kahvia, Nurmijärven latu esittäytyy sekä muuta vauhdikasta menoa! Mukana myös museo, nuorisopalvelut ja tanssiopisto.

Tapahtuman budjetti ei saadusta avustuksesta huolimatta ollut kovin suuri, joten teimme paljon yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa, jotta saimme kokoon monipuolisen ohjelman. Kunnan nuorisopalvelut veti käsikirjastossa suosittua pelihuonetta. He myös toivat paikalle pelikonsolin. Nurmijärven tanssiopistosta saimme vetäjän Liikepajaan, jossa opeteltiin mm. jonglöörausta. Liikepaja pidettiin silloisessa Kirjastogalleriassa, joka oli näyttelyiden vaihtumisen välillä kyseisen illan tyhjänä. Lehtilukusalissa pidettiin alkuillasta sarjakuvapaja lapsille ja myöhemmin illalla nuorille. Kumpikin ryhmä tuli täyteen ja mukana oli sekä poikia että tyttöjä. Tyyli & kauneus –nurkkaan nuorten osastolla oli koko illan pitkä jono. Saimme paikallisesta kampaamosta nuoret ammattilaiset laittamaan tyttöjen hiuksia ja kynsiä. Kirjaston omien työntekijöiden voimin vedettiin karaokea musiikkiosastolla ja laulettiin loppuillasta yhteislauluja. Kirjasto- ja kulttuuripalveluista eläkkeellä oleva Satutäti Anu Miettinen piti ensin satutunnin lapsille ja myöhemmin illalla aikuisille kirjaston takaosassa, kaukana muusta hälinästä, toiverunonurkan aikuisille. Myös Nurmijärven museo osallistui iltaan järjestämällä visailukisailun, jossa piti arvata, mitä vanhat esineet olivat. Pyysimme nuoria ennakkoon valokuvaamaan ”itselleen tärkeän asian” ja järjestimme valokuvista pienen näyttelyn illan ajaksi kirjaston aulatilaan. Harmi vain, ettemme saaneet paljoakaan kuvia, mutta ne jotka saimme, olivat oivaltavia ja hauskoja. Yllättävän suosituksi ja hauskaksi osoittautui kustannuksiltaan hyvin halpa katuliitutaiteilu kirjaston etupihalla. Sadekin loppui tuntia ennen tapahtumaa ja kiveys ehti kuivua, niin että liiduilla päästiin piirtämään.

Mainostimme tapahtumaa paljon: kunnan tiedotuslehdessä, paikallislehdissä, julistein kouluissa ja nuortentiloissa sekä lähetimme sarjakuvapajasta tiedotteen lähikoulujen kuvaamataidon opettajille. Lisäksi viestitimme paljon kirjaston Facebook-sivustolla ja tietysti kirjaston ja kunnan kotisivuilla. Saimme myös yllättävää julkisuutta, kun Radio Ylen aikaisesta soitettiin ja kyseltiin meiltä Yökirjastosta. Tapahtuma kokonaisuudessaan onnistui erittäin hyvin. Kävijöitä oli illan aikana noin 400. Heti alkuillasta kävi paljon lapsiperheitä koko perheen voimin ja myöhemmin paikalla oli runsaasti noin 9-12- vuotiaita nuoria. Yläasteikäisiä emme tapahtumalla tavoittaneet, vaikka olimme niin toivoneet.

Jatkotoimenpiteet: 

Saimme tapahtumasta sen kuluessa ja jälkikäteen erittäin paljon positiivista palautetta. Moni toivoi, että vastaavan lainen tapahtuma järjestettäisiin uudelleen. Myös yhteistyökumppanimme pitivät tapahtumasta ja ilmoittivat mielellään olevansa mukana toisellakin kertaa. Järjestimmekin syksyllä 2013 samalla konseptilla tapahtuman nimeltä ”Kirjasto kuutamolla”, joka levittäytyi myös ympäri kirjaston pihaa. Kävijöitä oli noin 650-700 neljän tunnin aikana. Mukana oli taas useita paikallisia toimijoita: liikunta- ja nuorisopalvelut, kuvataidekoulu, partio ym. Suosiosta johtuen tarkoituksenamme on järjestää tapahtuma vuosittain.

Aloituspäivämäärä : 
29/02/2012
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€1 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€350
Budjetti euroissa yhteensä: 
€1 350
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€1 381
Oma rahoitus yhteensä: 
€300
Muualta saatu avustus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
1kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
400henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€1 000