Ung i sinnet - men gammal i skinnet
År 2017 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Bildens ursprung: 
Kimitoöns kommun
Kimitoöns kommunbibliotek
Bibliotekets adress : 
Tullbacksv. 7a
25900
Bibliotekets telefonnummer : 
02-4260 266
Bibliotekets e-postadress : 
bibliotek.dalsbruk@kimitoon.fi
ISIL-kod : 
FI-Kimto
FO-nummer : 
0133833-7
Ansvarsperson : 
Eija Sjöblom
Telefonnummer : 
02-4260 267
E-post : 
eija.sjoblom@kimitoon.fi
Projektets målsättning: 

Projektet har som målsättning att modernisera Dalsbruks biblioteks servicekoncept för att bli mer kundorienterat och ändamålsenligt samt få en bredare roll som mötesplats för alla åldrar.

Indikatorer för uppföljning av målsättningen: 

Flexibel, ändamålsenlig och modern inredning.

En egen avdelning för unga, vilket leder till att andelen ungdomar bland kunder ökar

Projektbeskrivning : 

För över 20 år sedan öppnades dörrarna för det nya biblioteket i Dalsbruk, men tidens behov har förändrats. Överlag är Dalsbruks bibliotek ännu fräscht och funktionsdugligt, men det finns ett stort behov av att få servicen och inredningen mer tidsenlig samt ge de unga besökarna ett område att vistas på.

Den nuvarande otympliga betjäningsdisken ska minskas och utrymmet runt om den ska omstruktureras. Inredningen ska bli flexibel och modern, vilket leder till att utrymmet blir mer tilltalande och lättåtkomligt. I det nya konceptet är det även planerat att anskaffa en låneautomat, vilken främjar självservicen och ger personalen mer tid för kundservice.

Dagens biblioteksutrymme är utmanande. Vid större evenemang måste bokhyllor flyttas och det finns ingen plats för utställningar. Ungdomsavdelningen är placerad på en svåråtkomlig plats bland bilderböcker och skönlitteratur för barn. Med de nya förändringarna ska biblioteket bli enklare att omvandlas för olika behov och det ska ges en egen plats för unga besökare. För att få projektet genomfört är det nödvändigt att anställa en professionell inredare. De hyllor och möbler som blir aktuella att införskaffas finansierar Dalsbruks bibliotek med egna medel.

Projektunderstöd söks för:

Köp av tjänst för nyplanering av lokalen och planering av ett trivsamt utrymme för ungdomar.

Anskaffning av en låneautomat

Som egenfinansiering räknas inköp av inventarier, genomförande av renoveringsarbeten och bibliotekspersonalens arbetstid

Beskrivning av verksamheten och projektutvärdering: 

Normal
0

21

false
false
false

SV-FI
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normal tabell";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri",sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-ansi-language:SV-FI;
mso-fareast-language:EN-US;}

Projektet hade som målsättning att modernisera Dalsbruks biblioteks servicekoncept. I projektet ingick att skapa ett mer ändamålsenligt utrymme för unga besökare och ett funktionellt område för evenemang. Tanken var att åstadkomma en fungerande mötesplats där olika åldrar möts, ett rum för alla. Samarbetet med en professionell inredare var fungerande och gav en bra bas att utgå i från.

Den största förändringen skedde vid barn- och ungdomsavdelningen. Genom att flytta bilderböckerna till andra sidan av ingången, blev det ett större utrymme för de mindre barnen. Med flytten fick även de unga en egen plats, en egen vrå i biblioteket. Hit flyttades en kunddator, som även lämpar sig för spel. Samtidigt inreddes ett magasin till spelrum.

Betjäningsdisken minskades betydligt. Området där disken står blev nu mer ändamålsenligt, med en större yta för evenemang. Flyttbara bokhyllor gör att området får en större funktion och har blivit mer rymligt.

Med projektmedel har det införskaffats en låneautomat och returlåda. Både låneautomaten och returlådan är en förutsättning för ett kommande meröppet bibliotek.

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Normal
0

21

false
false
false

SV-FI
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normal tabell";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri",sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-ansi-language:SV-FI;
mso-fareast-language:EN-US;}

Projektet var i sin helhet mycket lyckat med en synlig förändring. Ungdomarna fick en egen plats i biblioteket, en egen liten privat vrå med egen soffa och dator. Ett länge eftertraktat spelrum finns nu, med en dörr som kan stängas och mörklagda fönster. Spelrummet kan även användas av besökare som behöver ett privat utrymme för tex Skype-möten.

De mindre barnen fick ett eget mysigt utrymme, med dynor att sitta på och en fin sagofåtölj. Det blev fler platser i biblioteket var man kan sitta och läsa eller spela spel. Evenemang kan nu ordnas på en större yta och de nya hyllorna på hjul gör att man enkelt kan avgränsa områden efter behov. Förändringen förde också med sig väggar för utställningar. Väggarna har varit i varierande användning tex vid utställningar, författarbesök och olika skolningstillfällen där projektor har behövts. Slutresultat har berömts och helheten har visat sig vara mycket funktionellt.

Samarbetet med en professionell inredare var gott och underlättade planeringsarbetet och utförandet. Utöver den planerade omändringen, ska även entrén snyggas till och göras tillgänglig och framkomlig för alla. Renoveringen av entrén kommer att ske senare på året.

Projektet hade planerat att slutföras hösten 2018. Under våren 2018 skedde en stor förändring för alla Blanka-bibliotek när ett nytt bibliotekssystem och nätbiblioteket, en del av Finna-helheten, lanserades. Projektet blev fördröjt och man begärde en förlängning till våren 2019.

 

Fortsatta åtgärder: 

Normal
0

21

false
false
false

SV-FI
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normal tabell";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri",sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-ansi-language:SV-FI;
mso-fareast-language:EN-US;}

Projektet har haft en stor påverkan på Dalsbruks biblioteks funktionalitet, användning och tillgänglighet. Planen för entrén ska slutföras. Den nya fräscha stilen ska även spridas till det övriga områden i biblioteket. Det här är ett projekt som inte kommer sluta här, utan fortsätter efter hand med nya inspirerande idéer. Dalsbruks bibliotek är inte rädd för nya förändringar.

Projektet börjar : 
03/04/2017
Projektet avslutas : 
31/12/2018
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€8 700
Egen finansiering: 
€10 000
Budget sammanlagt: 
€18 700
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€18 431
Egen finansiering: 
€8 968
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€0

Statistik:
Utbildningar: 
0kpl/st.
Antalet deltagare i utbildningar: 
0henkilö/person
Antalet evenemang: 
0kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
0henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€8 700