3D-tulostus Inkoon kirjastossa
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Ingå bibliotek
Kirjaston osoite : 
Strandvägen 2
10210
Kirjaston puhelin : 
09 29515 350
Kirjaston sähköposti : 
biblioteket@inga.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Inkoo
Y-tunnus : 
0126293-4
Yhteyshenkilön nimi : 
Raija Selén
Puhelin : 
050 3732 167
Sähköposti : 
raija.selen@inga.fi
Hankkeen tavoite: 

Monikulttuurisuuden, osallisuuden, yhteisöllisyyden ja uuden teknologian oppimisen edistäminen käyttämällä kolmiuloitteista teknologiaa, jolla muunnetaan virtuaalisia pienesineitä konkreettisiksi tavaroiksi.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Annetut opastuskerrat

Osallistujamäärät

Kuvaus : 

Kirjasto on täydellinen paikka antaa kuntalaisille ensituntuma 3D-tulostimen käyttöön nyt, kun siitä povataan uutta valmistustekniikan vallankumousta ja käsityöläisammattien uutta työvälinettä.

Kirjastoon sijoitettu 3D-tulostin palvelee kaikkia kirjaston käyttäjäryhmiä ja se kiinnostaa melko varmasti myös monia nykyisiä kirjaston ei-käyttäjiä.

Kun laitteeseen hankkii lisäksi 3D-skannerin, niin tulostaminen helpottuu ja se on mahdollista myös, vaikka käyttäjä ei osaisi tai haluaisi perehtyä 3D-mallintamiseen.Kynnys laitteen käyttöön alenee.

3D-tulostin kytketään kannettavaan tietokoneeseen ja laitteita varten tarvitaan alustaksi pöytä. 3D-tulostimeksi hankittaisiin ns. tuplatulospäinen laite eli sillä voisi tulostaa kahta materiaalia yhden tulostuksen aikana. Aluksi hankitaan PLA-materiaalia, jonka käyttö on opetteluun sopivaa. Sen ei myöskään pitäisi tuottaa haitallisia kaasuja.

Laitteen toimittaja järjestää henkilökunnalle laitteen koulutuksen. Kirjastohenkilökunta tulee sitten järjestämään laitteen esittelyä sekä erilaisia työpajoja kuntalaisille ja muille kiinnostuneille. Inkoossa on myös neljä ala-asteen koulua, jotka nekin kaikki voisivat käyttää kirjaston laitetta ainakin ennen omien laitteiden hankintaa. Toisena erityisryhmänä voi mainita nuoret (13-19 vuotiaat), jotka kerääntyvät kirjastoon hengailemaan ja pelaamaan. Myös heille 3D-tulostimen käyttö olisi uusi ja mielekäs kirjaston tarjoama palvelu.

Laitteet sijoitettaisiin kirjaston monitoimihuoneeseen, johon on pääsy henkilökunnan ollessa paikalla. Myöhemmin laitteen käyttöä voisi lisätä siten, että erilaiset seurat voivat varata laitteen myös ilta- tai viikonloppukäyttöön, koska kirjasto toimii myös itsepalvelukirjastona.

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Kirjastoon sijoitettu 3D-tulostin on kiinnostanut kaikkia kirjaston käyttäjäryhmiä.

Me hankimme ainoastaan peruslaitteen ilman skanneria. Tulostaminen on ollut paljon hitaampaa kuin luulimme, muuten laite toimii hyvin ja on helppo käyttää.

Oli tarkoitus sijoittaa laite ns. monitoimihuoneeseen, mutta siellä on tehty melko paljon ilkivaltaa. Siksi ostimme laitteelle vaunun, jolla sen voi siirtää työhuoneesta eri paikkoihin kirjastossa. Vaunuun mahtuu hyvin myös materiaalit ja tarvittavat työkalut. Vaunu onkin osoittautunut tosi käteväksi. Haittana on, että työhuoneessa se ei ole näkyvillä.

Laitteen toimittaja järjesti lyhyenopastuksen henkilökunnalle. Pettymys oli, että mitään ohjekirjaa ei ollut ruotsiksi eikä suomeksi. Youtube-opetusvideot ovat olleet avuksi oppimisessa. Kirjastohenkilökunta on esitellyt laitetta nuorten peli-illoissa, koululuokille kirjastossa sekä muille kiinnostuneille.

Laitteen voi varata kunnan ja kirjaston yhteisestä infopisteestä.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 
Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Tämä hanke piti aloittaa jo vuonna 2016, mutta henkilöstövajeen takia se on siirtynyt useaan otteeseen ja pääsi käyntiin vasta vuoden 2018 syksyllä. Yhä edelleen olemme hiukan hakusessa tämän kanssa, mutta kiinnostusta riittää ja aiomme tottakai jatkaa 3D-tulostuksen esittelyä.

Mitään monikulttuurillista emme tällä projektilla saaneet aikaan. Emme ehtineet laitetta esitellä maahanmuuttajanuorille erikseen ja nyt he ovat jo poissa Inkoosta.

Jatkotoimenpiteet: 

Olemme ajatelleet lainata laitetta kouluille, joissa opettajat voivat itse esitellä sen toimintaa ja koululaiset ehtisivät paremmin tulostaa sillä. Pyrimme pitämään laitteen mahdollisimman paljon näkyvillä ja käytössä. Jatkamme laitteen käytön esittelyä peli-iltoina ja otamme syksyllä uudeksi kohderyhmäksi seniorit.

Lisätietoa: 

Summat verottomia.

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2016
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2018
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€4 800
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 400
Budjetti euroissa yhteensä: 
€7 200
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€4 845
Oma rahoitus yhteensä: 
€0
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
20kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
200henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
4kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
140henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 000

Se Motiveringspromemoria 2016 http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/motiveringspromemoria-2016 . Understödet beviljas på grund av ansökan och kompletterande utredningen av projektet.

 
okm
avi