Sagorum och ungdomshörna
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Raseborgs stadsbibliotek
Kirjaston osoite : 
Raseborgsvägen 9
10600
Kirjaston puhelin : 
019-289 2950
Kirjaston sähköposti : 
biblioteket@raseborg.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Rapo
Y-tunnus : 
0131297-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Heidi Enberg
Puhelin : 
019-289 2952
Sähköposti : 
henberg@raseborg.fi
Kuvaus : 

Ekenäs bibliotek grundrenoveras under 2012-2013 och verksamheten finns i tillfälliga utrymmen under renoveringstiden. Då biblioteket flyttar tillbaka till de modernt inredda utrymmena under hösten 2013 bör där finnas ett utrymme och någon verksamhet som är speciellt uttänkt för ungdomarna.

Vid nuvarande barnavdelningen finns ett nästan tomt utrymme, som varit reserverat för ledd programverksamhet, så som sagostunder. Där emellan har utrymmet inte använts. Vid renoveringen rivs heltäckningsmattan i rummet, som gjort det svårstädat, och utrymmet öppnas delvis upp för friare vistelse. Det kommer att inredas med mjuka textiler och sittplatser. Sagostunder och andra program för mindre barn kommer fortsättningsvis att ordnas i utrymmet.

Genom projektet kunde vi skaffa material som lockar ungdomar att vistas i biblioteket och detta utrymme, t.ex. brädspel och spelkonsoler.

Biblioteket kunde sedan ordna spelkvällar, spelklubbar och annan verksamhet som riktar sig till ungdomar, i utrymmet i samarbete med t.ex. stadens ungdomsbyrå.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Lisa Nylund, tfn 019-289 2955

lisa.nylund@raseborg.fi

Raseborgs stads ungdomsbyrå

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Sagorummet döptes om till Tornet, ett namn som passar alla åldrar, i samband med renoveringen. Det är nu flexibelt inrett med både större och mindre sittdynor och en stor lös matta på golvet i stället för heltäckningsmattan som revs bort, ett runt bord och några stolar samt en fåtölj.

Rummet är så gott som hela tiden öppet för allmänheten, och används flitigt av barn i alla åldrar. Skolbarn kommer till biblioteket efter skoldagens slut och "hänger" i Tornet. Senare eftermiddagar och på kvällar är föräldrar med småbarn där och läser högt ur bilderböcker och sagoböcker.

Rummet är endast stängt för allmänheten då biblioteket ordnar något program där.  T.ex. har det ordnats spelkvällar en gång per vecka, då ungdomarna får boka utrymmet och spela konsolspel. Där har även ordnats högläsning för äldre lågstadiebarn en gång per vecka under våren, pysselverkstäder,  bokprat, författarbesök och sagostunder. En brädspelsdag ordnades våren 2014 men den lockade inga besökare, även om brädspelen annars används i biblioteket. Ett nytt försök görs senare, med större satsning på marknadsföringen av evenemanget.

Med projektmedel har biblioteket skaffat bl.a. en spelkonsol + spel till den, brädspel, projektorduk och en flyttbar skärm att sätta upp affischer, teckningar och pyssel på. En lokal konstnär har tillverkat en fantasifågel i papiermache och tyg, som hänger i Tornets tak. 

 

 

Jatkotoimenpiteet: 

Rummet kommer fortsättningsvis att vara öppet för allmänheten och spelkvällar ordnas varje vecka. Biblioteket fortsätter skaffa nya konsol- och brädspel efterhand som de behöver bytas ut och försöker hitta på nya verksamhetsformer som lockar ungdomarna till att vistas i biblioteket.

Aloituspäivämäärä : 
01/10/2013
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€1 200
Oma rahoitus yhteensä: 
€300
Budjetti euroissa yhteensä: 
€1 500
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€1 472
Oma rahoitus yhteensä: 
€272

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
42kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
174henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€1 200
 
okm
avi