Tonåring på bibban – javisst
Vuoden 2018 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Nykarleby stadsbibliotek
Nykarleby stadsbibliotek
Kirjaston osoite : 
Topeliusesplanaden 10
66900
Yhteyshenkilön nimi : 
Liselotte Harjulin
Puhelin : 
0447219080
Sähköposti : 
liselotte.harjulin@nykarleby.fi
Hankkeen tavoite: 

Att göra bibliotekets tonårsavdelning attraktiv och relevant för tonåringar genom att skapa möjligheter till kreativitet och aktivt deltagande. Främja tonåringarnas läsintresse genom att ordna filmklubbar och författar/regissörsbesök med koppling till litteratur. Fokus är på mångsidig läsfärdighet (Tema 1)

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Antal medlemmar och filmklubbsträffar.
Feedback från lärare och tonåringar
Resultat av interagering med elever i form av boktips och boktrailers

Kuvaus : 

Avsikten är att anskaffa en stor skärm till tonårsavdelningen. På skärmen kan visas boktips och övrigt material med anknytning till litteratur och bibliotek. Boktips och boktrailers produceras i samarbete med stadens skolor. Boktipsen visas under en begränsad tid och byts därefter ut. Lärarna i skolorna fungerar som direkta samarbetsparter och kontakter. För att eleverna ska kunna arbeta med detta också i biblioteket anskaffas 8 surfplattor.

En filmklubb ordnas för tonåringar. Filmerna som visas i filmklubben ska ha koppling till litteratur. Filmklubbens deltagare väljer film och innan filmvisningen bekantar man sig med litteratur som har ett samband med filmen. Efter filmvisningen diskuteras adaptionen, det berättartekniska greppet hos författaren och regissören, bokens och filmens genretypiska drag.
Utvärdering sker direkt med gruppen och de som inte kan delta vid visningen kan titta filmen senare och därefter följa med diskussionerna via en gemensam elektronisk plattform ex. todaysmeet, facebook. Tröskeln att delta ska inte vara för hög. Det ska vara ett tillfälle för tonåringen att delta i en verksamhet som är både rolig och lärorik.
Två årslicenser från Viihdepalvelu införskaffas. En kort kurs om tonåringars medieanvändning ordnas för personalen. I kursen kan också personer från övriga Fredrikabibliotek delta.

På våren och sommaren 2018 planeras verksamheten i detalj. Nödvändig utrustning anskaffas. Filmklubbarna startar hösten 2018. Reklam för filmklubbarna görs och en författare/regissör kontaktas. Samarbetet med skolorna gällande boktips och boktrailers inleds när skolornas hösttermin börjar.

Utrustning som krävs för visandet av film är tv-skärm, hörlurar med bluetooth, chromebit-adapter, 8 st. surfplattor och bluray-spelare. Viihdepalvelus årslicens anskaffas.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet: 
Zachariasskolan, Yrkeshögskolan Novia, Viihdepalvelu
Aloituspäivämäärä : 
01/06/2018
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2019
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 185
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 300
Budjetti euroissa yhteensä: 
€6 485
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€0
Oma rahoitus yhteensä: 
€0
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000
 
okm
avi