Utveckling av Blankanätverket 2017-2018
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Ei saanut rahoitusta)

www.blanka.fi
Pargas stadsbibliotek / Blankabiblioteken
Strandv. 28
biblioteket.pargas@pargas.fi
FI-Parga
Karolina Zilliacus
karolina.zilliacus@pargas.fi

Att Blanka har tidsenliga och flexibla program och biblioteksdatabas som är anpassade efter våra behov och möjliggör verksamhet som fokuserar på service till kunden

En kartläggning av behoven för bibliotekssystem
En tidsplan och en plan för förverkligande av resultatet av kartläggningen.

Blanka är ett biblioteksnätverk som bildades av åtta skärgårdskommuner år 1994. Efter kommunsammanslagningar år 2009 består nätverket av Kimitoöns kommun och Pargas stad. Bibliotekssamarbetet fortsätter inom ramen för de två kommunerna.

Blanka använder fortfarande det bibliotekssystem som valdes efter en jämförelse av tillgängliga system i början av samarbetet år 1994. Sedan dess har marknaden utvecklats och nya alternativ blivit tillgängliga, men först och främst har biblioteksarbetet och dess tjänster ändrats.

Därför är det dags för en omfattande kartläggning av de aktuella behoven för programvara och databas med tanke på de kommande årens arbetsprocesser och serviceformer, och evaluering av de olika alternativens möjligheter att tillfredsställa dessa behov. Där måste man bl.a. ta hänsyn till övergången till RDA, flexibilitet att ersätta Marc21 med uppföljaren, och katalogiseringsprocesser i Melinda. Den elektroniska delen av samlingarna måste bli tillgänglig på lika villkor med den fysiska. Blanka står framför omfattande ändringar även för hårdvarans del i och med utlånings- och returautomater och meröppna bibliotek.

Understödet söks för att anställa en projektanställd för 6 månader för att tillsammans med Blankas ledningsgrupp

-kartlägga Blankas behov av programvara

-kartlägga möjligheter att programvarumässigt ingå i ett annat bibliotekssamarbete

-göra en plan för hur behoven förverkligas